Ако ЕС изисква за бежанците, да помисли да влезем в Шенген!

БСП преработва предложението за прогресивно облагане
Обновена: 11 яну 2015 12:32 | 11 яну 2015 12:31, Надежда Бочева
50
Ако ЕС изисква за бежанците, да помисли да влезем в Шенген!
Янаки Стоилов. Снимка: архив, БулФото

БСП ще преработи предложението си за прогресивно данъчно облагане и дори ще предложи прогресивната политика да обхване и други области. Това стана ясно от интервю на Янаки Стоилов, заместник-председател на Народното събрание, пред БНР.

„Курсът на БСП към по-твърда опозиционна линия трябва да се развива и задълбочава като политика, основана върху принципите на равенството и социалната справедливост, т.е. към една ясна социалистическа лява политика“, определя посоката той.

Затова социалистите ще модифицират предложения вече вариант за прогресивно облагане на доходите на физическите лица, което беше отхвърлено през ноември 2014 г. от парламента с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и ДПС. Тогава социалистите, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“ предложението.

Янаки Стоилов допълни, че прогресивната политика трябва да проникне и в други области – в земеделието по отношение на начина на разпределяне на субсидиите в полза предимно на по-малките и средните производители, в това число и на кооперациите.

Той посочи, че през тази година са били замразени 14 социални плащания. БСП ще се фокусира и върху антимонополната политика, която трябва да наложи по-силно регулиране в тези сектори и заедно с това да защити българските производители и потребители, обясни Стоилов.

Според него правителството има механичен подход по отношение на европейския инвестиционния план (известен като планът „Юнкер“).

По повод предложените за финансиране от плана проекти от страна на България социалистът заяви: „Не може просто изпаднали по едни или други причини проекти да бъдат вкарвани в тази програма, защото тя има по-различна насоченост.  България трябва да види в европейските механизми възможности за икономически напредък и разпределяне на възможностите сред повече лица. За мен е странно, че тези проекти не са коментирани с българския бизнес, за да могат те наистина да съдействат за някакъв тласък“.

Той добави, че БСП ще проведе такива консултации и заедно с представители им в ЕП ще предложат по-добър подход, който има повече шансове да бъде приет на европейско ниво.

Стоилов заяви, че правителството все още не е изпратило информация по отношение на предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас. „Обикновено винаги след такива посещения България се оказва изправена пред допълнителни ангажименти в редица случаи с поемане  и на допълнителни рискове, но нека да не правим предположения. Мисля, че е редно да се кажат поне областите на тези разговори“, препоръча той.

Според него миналото правителство е направило прелом в преодоляването на бежанската вълна. Той допълни, че е необходима по-координирана политика и на европейско ниво и между България и Турция. Стоилов посочи още, че сега е моментът да се постави въпросът, че ако към нас се предявяват допълнително изисквания по отношение на бежанците, е време европейските страни да погледнат на близката перспектива за приемането на България в Шенген. „Ние трябва да действаме реципрочно в зависимост от това какви са възможностите, които получаваме и от там и степента на задълженията, които можем да изпълняваме“, настоява той.

Стоилов коментира и атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо“: „Това не е само трагедия за много хора, за техните близки, травма за цялото общество. „Ние трябва да отречем екстремизма във всичките му форми, но заедно с това да разберем, че е необходимо много по-голямо уважение и зачитане на интересите на различните не само етнически и религиозни общности, но на различните страни“, каза той.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
pan преди 9 години
mda... vizite za usa da padnat... i tovarnite tranzitni kamioni prez bg da plastat po 2 evro na kilometer v bg - po kilometraja im na vlizane v bg i izlizane ot bg.
31
0
 
4
 
! Отговори
BG /baj Ganjo/ преди 9 години
I kato vlezem v Shengenskoto prpstranstvo shte cafnem i varzem.Niama po bezmislena policeishtina ot Shengen.Vlezem,ne vlezem , tova nishto ne promenia.Ako biahme stoka do sega da biahme vlezli.Po vaznoto e da si opravim razturenata darzava i te sami shte ni pokaniat.Bezmisleno se povdiga temata.BSP iskat da napomniat za sebe si,che gi ima.Sled kato DPs gi izklati zdravo ,sega da se skrijat pone za ....godini
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S BSP NAPRED KAM RADOST I BLAGODENSTVIE NA BALGARSKIAT NAROD.
29
4
 
10
 
! Отговори
клаус щенк преди 9 години
я виж ти юнаки цъфна пак за още по плосък данък ли се оригва еи дане обложат много милиардерската им котерия
28
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип е прав,особено за емигрантите! Не може Европа само да иска от България и нашите послушни политици да се съгласяват с всичко! А Джон Кери не идва за добро - пак ще иска ние да се борим за американските интереси, а за награда ще има едно потупване по рамото!
27
5
 
11
 
! Отговори
www преди 9 години
Ако някой ни натиска за ненормално голям брой бежанци на наша територия, то нека върнем Иван Костов на поста премиер на Република България. Преди петнадесет години той се справи с този проблем перфектно!
26
1
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Тези харесват думичката "прогресивно",но това не им помага да изглеждат умни.
25
2
 
19
 
! Отговори
Ха -Хо преди 9 години
Тоя какви ги брътви.Не ни трябва Еврогейския третополов съюз.Той като иска да заминава там.Не съм го карал да стои тук и да взима заплата от парламента.ЕС да си прибира имигрантите от България,като искат да са толкова толерантни.
24
4
 
12
 
! Отговори
БКп преди 9 години
Гладна кокошка - просо/пари сънува ,разпускай партията и бегай на вън ....не знам кой Ви вярва вече ........
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой ми таксува труда на повече от 10% аз просто бих си извадил бизнеса извън страната - ето я къде е Сърбия с нисък плосък данък!
22
3
 
15
 
! Отговори
БКП преди 9 години
Стоилов не мисли за работи които не искахте да свършите докато бяхте на власт,по добре помисли ЗАЩО след всяко управление на на ПАРТИЯТА България влиза в нова криза или катастрофа и как наказвате виновните партийци за тези грабежи.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв ''Шенген'' ви гони бре :) Нали , ако ни приемат , то : терористи,емигранти,оръжие и дрога ще преминават безпрепятствено от точка А до точка Б
20
0
 
8
 
! Отговори
kan4o преди 9 години
Модифицирани тротонетки,яхнали зловещите метли и кръжащи над една разграбена България.
19
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доакто има още русофили в България никакъв Шенген. Шенген само след като България изгони всички руснаци и им конфискува имуществото - 400 хиляди руснаци живееят в Българя. Както в Кипър им национализираха парите от банките на руснаците. Скъсване на всучки икономически връзки с Русия. Колкото по далече от Русия, толкова по близко до цивилизацията.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Социалистите трябва винаги да са в опозиция,не за друго,а защото когато са опозиция,винаги дават правилни насоки,като дойдат на власт и забравят какво са говорили....виж,герберите трябва завинаги да са извън всякаква власт,защото нито знаят да говорят,нито да работят,могат само да грабят
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 21! Vie ot Ataka ste golemi Pe....! Ti si oniq koito postoqno se vazbujda i mastrubira ednovremenno dokato pishe!
16
2
 
11
 
! Отговори
25 години стигат преди 9 години
Комунистите са виновни ... за всичко!ГЕРБерите и седесарите богатеят ... от всичко!Да мислиш и да помниш - не харесвш разрухата?... значи си ... престъпно червен!
15
3
 
18
 
! Отговори
Представи преди 9 години
Всеки има пощенска кутия и звънец.Когато си отвориш пощенската кутия , не очакваш писмо от папата или английската кралица.Очакваш известие за непосилна сметка.Когато пък неочаквано ти се позвъни на вратата , въобще не си представяш, че това е Бойко Борисов , Иван Костов или Янаки Стоилов.Внимателно надзърташ да не са гавазите на монополистите рентиерите , лихварите , частните съдии изпълнители , дошли да ти смъкнат кожата. Когато отиваш на работа , чисто и просто разбираш , че си материал , стока , хайванче , тъпо ***.
14
1
 
22
 
! Отговори
сд преди 9 години
Е да де ама ако сме в Шенген арабелите директно ще отпрашват на запад
13
9
 
13
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Ауууууу! И комунделите вече мечтаят за "ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО"!?!? Какво стана с СССР, Русия и товарищите от Кремлья???????