Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС

Премиерът може да избира - кандидат за държавен глава или председател на ЕС
Обновена: 12 яну 2015 11:06 | 12 яну 2015 07:00,
143
Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС
Снимка: архив БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да се изправи пред дилема - да се кандидатира за президент догодина, или да се опита да изкара пълния мандат на втория си кабинет, по време на който България за първи път ще председателства Европейския съюз (ЕС), пише "Труд".

На 1 юли 2018 г. страната ни трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС - водещият орган в Брюксел, където държавните лидери на страните членки определят посоката на развитие и бъдещите решения на общността. Тогава българският премиер ще има ключова роля, понеже заедно с министрите си ще подготвя дневния ред, ще председателства заседанията на Съвета и ще може да влияе върху цялостните политики на ЕС.

Още по темата

"Председателството е голям шанс за България, тъй като може да придвижи и наложи решения, които пряко касаят страната. За целта обаче и правителството, и административните кадри трябва да познават добре проблемите по сектори и да са подготвени да преговарят по ключови въпроси, като са наясно със слабите страни на останалите държави. Неформалните контакти още на този етап са от изключително значение", коментираха източници от Брюксел.

Според чуждестранен дипломат председателството на България през 2018 г. може да се окаже "рекламна витрина за страната", тъй като останалите държави членки ще имат възможност да придобият по-конкретни впечатления за нея.

"За да извлечем максимални ползи от нашето председателство на Съвета на ЕС, трябва да имаме много детайлна подготовка във всички аспекти", коментира правителствен източник. Макар че процесите текат от 2012 г., в момента имало много какво да се навакса. Днес ресорният вицепремиер Меглена Кунева (РБ) ще даде формален старт на ключовия етап от подготовката.

"България ще председателства Съвета на ЕС в година, когато ще се прави бюджетът за новия програмен период. Тогава изтича и стратегията Европа 2020 и ще трябва да се разработва нова. Освен това през есента на 2018 г. трябва да се проведат редовни парламентарни избори у нас", коментираха запознати.

Пълният мандат на кабинета „Борисов 2" изтича през ноември 2018 г., което е в средата на председателството на страната ни. Така че е вероятно властите да се сменят и Съветът на ЕС да бъде ръководен от двама български премиери.

Източници от „Дондуков" 1 издадоха, че се планира по време на председателството ни България да настоява ЕС да бъде разширен към Западните Балкани, като се върви към присъединяване на Албания, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 99-тиТиквата не гази само червени кратуни, а кара наред. Както се вижда теб вече те е сгазил. Непоправимо.
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно сме много виновни за нещо, та ни дойде тая Мъка на главата
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я стига с това . Този народ се превръща от "българи юнаци" в "агресивни простаци". Чак се чудя, че може да се пускат подобни миризливи идеи. Първо да видим досието на мутрата и след това да се реши направлението за въдворяването му.
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми айде в ЕС,че е по-далече
69
3
 
27
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
И "*** за зеле" не става от него и все повече хора го разбират. Съсипа България. За нула време увеличи външния дълг два пъти, провали три големи инфраструктурни обекта, спря парите от еврофондовете и сега ще ни глобят 269 мил. лв. за да ги пуснат, "излапа" парите от здравните вноски и фискалния резерв, дискредитира институциите, овладя медиите и наложи тотална цензура, подслушването се увеличи в небивали размери, законите се променят в интерес на група от хора.Голям лъжец и манипулатор,комунист
68
0
 
23
 
! Отговори
1 преди 9 години
Борисов да не би да очаква след много-много години, когато учебниците по история включват личности като него, да го считаме за национален герой ? Не мерси! Ако в бъдеще децата ми учат, че Борисов е бил управник номер 1 през 21-век, то аз лично ще изгоря публично тези учебници!!
67
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТИКВА ТИКВА ама гази сички червени КРАТУНИ на де що има избори ЯВНО Е ПО ДОБЪР ПОЛИТИК от всеки в БСП
66
0
 
16
 
! Отговори
Бай Вучката с 24 см. преди 9 години
Боко,недей молим те.Нас ни оправи,моля те не оправяй и ЕС!БАЩИЦЕ,БЕЗ ТЕБ СМЕ ЗАГУБЕНИ,БЕЗ КУНЕВИЦА.ПРЪМОВИЦА,без Раданчо,Веждито,ГОЦЕ,КАЛФАТА,ВИНКЕЛА,ПРАСЕТО КАРАКАЧАНА...Какво ще правим без вас.Вечно ще гласуваме за вас.Да ни оправяте и ОТПРЕД И ОТЗАД...
65
17
 
1
 
! Отговори
СУПЕР !!! преди 9 години
ГЕРБ ТОГАВА ЩЕ КАРА 2-МАНДАТА !ДА ИМ Е ЯКО ДУПЕ НА *** ОТ *** -20!ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ --ДАЛИ СА ИМ "АВТЕНТИЧНИ "---МИЛИОНИТЕ НА ГЕРГОВ И СИЕ....ШЕ ИМ ПРАВИМЕ МНОГО "АВТЕНТИЧНА РЕВИЗИЯ"!!!!
64
1
 
26
 
! Отговори
коментар преди 9 години
тежко и горко на страните членки с такъв председател!Той оправи България, наистина е време да се заеме с евросъюза.
63
0
 
16
 
! Отговори
терорист преди 9 години
ти ставаш само за бустана с тиквите
62
1
 
21
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Въй нее, не мога, това не е реално хахаха. Нашия смотан мутрафон ще става председател на ЕС. Такава излагация няма да има в цялата история на обединена Европа.
61
22
 
4
 
! Отговори
ДЯДО БЛАГОЕВ преди 9 години
СЛАВА НА БОЙКО той ще бие де що има социалисти
60
1
 
28
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Горките ние, горката Европа!
59
2
 
8
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Кой е дарил всичките си пари и имоти за благото на нуждаещите се ? Никой от тях ?Как тогава хем са масони, хем са милионери и милиардери ?Факт е, че сатрапът Васил Коларов / бкп / също се е самоопределял като масон !!!Всеки тогава да са прави изводите !Да говорим ли за другите сатрапи от комунистическия режим , чиито синове, дъщери и внуци са по върховете на държавата, дори и по върховете на европейската и световната сцени ?Това е голата истина !
58
1
 
11
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Много лица, вкл. и у нас, взеха да се правят на масони , но всъщност 99 % от тях не знаят нищо за масонството и същите тзи лица не спазват 10 - те Божи заповеди / не кради, не лъжи, не убивай, ... / , а да не говорим за другите по - висши заповеди, които се спазват при истинските масони .Истински масон е бил Иван Ведър / 18 - 19 век / , който е дарил всичките си пари и имоти за благото на нуждаещите се .Кой у нас е масон или е бил такъв ? Боко ? Гоце ? Цацата ? Маджо ? Луканов ? Емил Кюлев ? Илия Павлов ? Никой от тях ?Кой е дарил всичките си пари и имоти за благото на нуждаещите се ? Ни
57
0
 
25
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 години
Гн Борисов е подходящ и за шеф на Световната банка.Щом от охранител се издигна до министър председател.В общи линии всеки в България работи,това за ,което Не е учил.То и за това сме цъфнали и връзваме.Превърнахме се в Бананова република с вносни банани.
56
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в двата случая това е ужас за България.
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според Солаков от Скат, първия му мандат са го записали при едно посещение в Европа, какви ги говори за Меркел в хотелската стая в своя компания. Като му знаеш речника, представи си епитетите за госпожа Меркел. И тя знае това, но политиката включва и преглъщането на*а.