Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС

Премиерът може да избира - кандидат за държавен глава или председател на ЕС
Обновена: 12 яну 2015 11:06 | 12 яну 2015 07:00,
143
Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС
Снимка: архив БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да се изправи пред дилема - да се кандидатира за президент догодина, или да се опита да изкара пълния мандат на втория си кабинет, по време на който България за първи път ще председателства Европейския съюз (ЕС), пише "Труд".

На 1 юли 2018 г. страната ни трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС - водещият орган в Брюксел, където държавните лидери на страните членки определят посоката на развитие и бъдещите решения на общността. Тогава българският премиер ще има ключова роля, понеже заедно с министрите си ще подготвя дневния ред, ще председателства заседанията на Съвета и ще може да влияе върху цялостните политики на ЕС.

Още по темата

"Председателството е голям шанс за България, тъй като може да придвижи и наложи решения, които пряко касаят страната. За целта обаче и правителството, и административните кадри трябва да познават добре проблемите по сектори и да са подготвени да преговарят по ключови въпроси, като са наясно със слабите страни на останалите държави. Неформалните контакти още на този етап са от изключително значение", коментираха източници от Брюксел.

Според чуждестранен дипломат председателството на България през 2018 г. може да се окаже "рекламна витрина за страната", тъй като останалите държави членки ще имат възможност да придобият по-конкретни впечатления за нея.

"За да извлечем максимални ползи от нашето председателство на Съвета на ЕС, трябва да имаме много детайлна подготовка във всички аспекти", коментира правителствен източник. Макар че процесите текат от 2012 г., в момента имало много какво да се навакса. Днес ресорният вицепремиер Меглена Кунева (РБ) ще даде формален старт на ключовия етап от подготовката.

"България ще председателства Съвета на ЕС в година, когато ще се прави бюджетът за новия програмен период. Тогава изтича и стратегията Европа 2020 и ще трябва да се разработва нова. Освен това през есента на 2018 г. трябва да се проведат редовни парламентарни избори у нас", коментираха запознати.

Пълният мандат на кабинета „Борисов 2" изтича през ноември 2018 г., което е в средата на председателството на страната ни. Така че е вероятно властите да се сменят и Съветът на ЕС да бъде ръководен от двама български премиери.

Източници от „Дондуков" 1 издадоха, че се планира по време на председателството ни България да настоява ЕС да бъде разширен към Западните Балкани, като се върви към присъединяване на Албания, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
1
 
! Отговори
Багаин преди 9 години
Ето това е моя премиер
93
0
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
до 116. Архитект от 45 години насам. Бъди здрав.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаа!То както е тръгнало след като наследи и другаря Ким може дори и на луната.....земя македонска!
91
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОЙКО е ВЕЛИК ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дедо Ташунко Имам голяма молба към тебе. Да ни съобщиш каква професия имаш?
89
9
 
5
 
! Отговори
Шарли преди 9 години
От Бойко ще излезе най-добрият председател на ЕС, при това ще председателства в златно време - след разгрома на Фашистка Русия.
88
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Остани си пожарникар. И ти си анони...мен
87
2
 
8
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Хихихи, *** Боце, *** у Европата!Че вече си ми скучен тук!
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и ЦАР НА РУСИЯ ЩЕ СТАНЕ БОЙКО Е ВЕЛИК Дянков вече им оглавява финансовата Школа
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е нема такъв т.шак!
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... или най-добрият вариант - безработен пандизаджия!
83
1
 
10
 
! Отговори
Черв. кхмери! преди 9 години
Президент, председател или при бай Ставри ......... избирате сами!
82
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените кхмери газ пикаят като видят статия за Борисов!
81
2
 
10
 
! Отговори
иван преди 9 години
смеем се но той се смее последен.Още като почнаа да съ тръкалят ония убавите,ревящите,грухтящите пред парламенту ви рекох-не са убави тиъ работи за да направим 20 тина шъврантии директори и министри шъ върнете онуй дето после шъ реве цялата народ! Е ето го на врна съ нищо ново не научил но за сметка на това помнещ като мамут всичко старо.Ще ни е.. май...а както само той знае.Че като гледам как за няколко месеца цапцароса 10 тина милиарда се чудя за 2-3 годинки кво ли ни чака народе заспал?
80
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
И двете , и двете ....
79
3
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Според мен този човек с голяма мъка става за портиер, без да обиждам портиерите, защото някои от тях имат по 2 висши образования, но на стари гогини не могат да си намерят друга работа. Боко отдавна е прескочил нивото си на некомпетентност. Предлагам му да стане портиер на пожарната в Банкя! Там поне няма да пречи за нищо!
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с дебилски статии бе!
77
3
 
13
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
АБСОЛЮТЕН КЕФ! БокУ /може и още нЕкой/ начело на ЕС !!!!! Така цялото европейско /и голяма част от грамотното световно/ население ще разбере защо България е на последно място във всичко,но първа по детска заболеваемост и смъртност и по корупция! Можем да ги заведем и на Дунав-мост 1, който се сдоби с кратер по средата едва след рИмонта с европейски пари. А може да направим и тематични туристически маршрути из цялата територия със същата цел ... Ако искате го публикувайте,ние ще си го направим.
76
1
 
13
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Откога разправям, че на Б.Б. не трябва да се вярва, ама кой ли ме чува ... Следил съм всички негови изяви , вкл. и срещи с не много известни за публиката лица, с които той си е в много добри отношения , лица, които по един или друг начин са близки с Цв. Бориславова и Цв. Василев .Да не се окаже само, че 'змийските' пари всъщност са 'крокодилски' ?Разумните хора на крокодилски сълзи НЕ вярват ! Точка !
75
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не го номинират за президент на САЩ?Той вече е достатъчно дресиран.