ЕК иска още анализи за газовия хъб край Варна, обсъжда го с Русия

Към 200 млн. куб. м газ могат да дойдат от нас, сигурен е Борисов
Обновена: 12 яну 2015 17:16 | 12 яну 2015 17:09,
106
ЕК иска още анализи за газовия хъб край Варна, обсъжда го с Русия
Бойко Борисов и Марош Шевчович. Снимка: Правителствена пресслужба

Европейската комисия подкрепя създаването на газови хъбове, които отговарят на всички правила и осигуряват свободния поток на енергията в ЕС. Това заяви комисарят по въпросите на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович след работен обяд с премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Още по темата
На него премиерът Бойко Борисов е представил идеята за превръщане на България в общ разпределителен център на газ за държавите-членки на ЕС в региона. Такъв газов хъб може да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от европейската енергийна общност.

Шефчович обясни, че във връзка с развитието на регионалните пазари на газ комисията подкрепя и българското предложение, но трябват още анализи.

В сряда комисарят по въпросите на Енергийния съюз ще бъде в Москва на среща с енергийния министър на Русия Александър Новак. Шефчович обясни, че „Южен поток“ също ще бъде тема на срещите му. Той допълни, че все още няма официално съобщение на Москва за прекратяване на проекта. Европейският комисар ще сондира и за мнението на Русия по отношение на идеята за създаването на газов хъб край Варна.

На краткия брифинг, последвал обяда, премиерът Бойко Борисов заяви, че България има огромни количества природен газ в находищата в блоковете в Черно море. Той посочи, че с местен добив от блоковете „Хан Аспарух“, „Тевес“ и „Силистар“ ще може да бъде захранен и планираният газов хъб край Варна.

„Към 170-200 млн. куб. метра газ могат да дойдат от нас“, заяви Борисов и допълни, че ако има нова технология, която да опазва околната среда, газовият хъб може да се пълни и с шистов газ „след 10-15 години“.

На работния обяд са били още комисарят по енергетика и промени в климата Мигел Ариас Канете и комисарят по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева. Българският премиер беше придружаван на срещата от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

По време на разговорите българската страна е представила всички проблеми в енергетиката на България, сред които удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, проекта „Южен поток“, и създаването на хъба.

Българският премиер предупреди, че рехабилитацията на V и VI блок може да струва скъпо и да продължи дълго време. "Надявам се, че това няма да стане разменна монета и България да попадне между Русия и ЕС в тази проблемна ситуация“, коментира още той.

„Генералът на българската енергетика е българското правителство и граждани, а не Русия“, категоричен беше комисар Шефчович.

Той посочи още, че по време на срещата е постигнато решение за създаване на двустранна работна група, която да разработи план за производство и потребление на енергия в България.

По думите му системните връзки са изключително важни не само за енергийната сигурност на България, но и за целия ЕС.

Комисарят анонсира още, че първата среща за енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа ще се проведе в България, но предстои да бъде уточнена датата. На нея ще бъдат обсъдени новите енергийни реалности за региона.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
До Дедо Пешо-78, Дедо Пешо, това дето питаш какво е идва от приказката на оня твой набор дето се хвалел, че ще става най- големия бояджия в селото,защото се научил вече как се прави боя от старческа пръдня. Те това е хъб- от Бойкова пръдня- ще правим боя.
68
1
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne znaia , ne se mesia
67
1
 
0
 
! Отговори
от русия преди 9 години
Не пойму почему Борисов про ЮП ведет переговоры с ЕС а не с Россией. Крутит он мозги народу. На Турцию работает премьер Борисов.
66
1
 
4
 
! Отговори
До 68 GBP преди 9 години
Накрая ще останат само тикви и бостани.
65
1
 
5
 
! Отговори
Елховчанин преди 9 години
Нашият се е засмял като тиква на плет.Газ от руски хъб-гладна кокошка пак просо сънува.Ти проигра всичко,стига прах в очите на народа.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100 млрд куб м има само в хан Аспарух, реално може са сме износител , защо 25 години никой не направи нищо по този въпрос?
63
1
 
6
 
! Отговори
Потресен преди 9 години
Не съм потресен от новината, а от заглавието.ХЪБ!?!Толкова ли добре научихте английски, че забравихте български? Или просто сте си прости.
62
1
 
8
 
! Отговори
Дедо Пешо преди 9 години
Газов какво?Хъб ли?Това що е, чедо?
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво питомно си изпуснал и ти бе шматарок, това ни е шанса са се отървем от руската зависимост. Между другото аз газ не пия...
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изпуснахме питомното и са ще гоним дивото!Блрстяща тиквена идея!
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Накрая ние ще можем да забравим за проклетото Russian ЮП! И ще отидем в Турция за да купуват руския газ. Колко ще струва на България- няма значение, защото всеки знае: *** плащат по два пъти повече(това е за нас, нали?)
58
2
 
7
 
! Отговори
Енергийният ... преди 9 години
... експерт Борисов ще реши всички енергийни проблеми.
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК продаде интересите на населението на Европа, за да удовлетвори тези на САЩ. СРАМ!
56
2
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен 61 tova li e ideiata ?
55
2
 
4
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
до 67Мно съм доволен сега за да науча нови изражения, когато българи са ядосни: да нацяло ни (русите) изкочат очитестягайте коланите (защото защото български пароход отива на дупе)български *** и гейропейцизапочвате да давите ни (руски) в Черно море. Но в такъв случай руски туристи не ще пристигат в България тази година и вие не ще заработите пари. Ала аз уважаю вашия свъбоден въбор. Трябва да предупреди всички туристически агенства за кровожадни българи!Много благодаря за урок по бълга
54
2
 
12
 
! Отговори
ИМИТАЦИЯ НА ДЕЙНОСТ преди 9 години
След загробването на всички ВАЖНИ ЗА БЪЛГАРИЯ руски проекти сега *** се опитва да се оправдае в очите на хората, че пак НЯКОЙ ДРУГ е виновен за ПРОВАЛА
53
2
 
13
 
! Отговори
GBP преди 9 години
Първо бяха "КЛЪСТЕРИ" сега и "ХЪБОВЕ" колко мъка има по нашата земя
52
11
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
До кубанская столицаУкраинците,бяха втората республика и ви забиха най-големият нож,а вие още ги храните. Освен ток и въглища,дайте им и дупе та нацяло да ви изкочат очите. Идеоти руски.
51
2
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Вземайте си редовно хапчетата
50
12
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До кубанская столицаЗа вас към днешна дата пари нема..............стягайте коланите! Айде всички руски бацили,вън от тук! Тук е за Български *** и Гейропейци,но е забранено за *** руснаци!