Разделяне на ДКЕВР одобри ресорната комисия в НС

Шефката на регулатора се оплака от липса на финансова независимост
Обновена: 13 яну 2015 17:04 | 13 яну 2015 17:00,
4
Разделяне на ДКЕВР одобри ресорната комисия в НС
Светла Тодорова. Снимка: БТА, архив

Парламентарната комисия, която наблюдава работата на ДКЕВР, подкрепи на първо четене промените в Закона за енергетиката с 9 гласа "за" и четирима въздържали се.

Още по темата
Текстовете, предложени още от служебния кабинет на Георги Близнашки, предвиждат промяна в начина на избор на членове на ДКЕВР, което вече ще става от парламента, а не от Министерския съвет. Предвижда се още разделянето на комисията на два състава - за енергетиката и за водния сектор.

Според новите текстове всички заседания на регулатора трябва да бъдат открити, за да има повече прозрачност, променят се и изискванията за членовете му. През декември промените бяха одобрени и от енергийната комисия на първо четене, като предстои обсъждането им в пленарна зала.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова заяви пред депутатите, че регулаторът няма финансова независимост и този проблем не се изчиства с промените. Тодорова посочи, че бюджетът на ДКЕВР за тази година е 3,8 млн. лева, които обаче не са достатъчни за нормалното протичане на дейността.

Валентин Николов от ГЕРБ препоръча между първо и второ четене на закона в пленарната зала да бъде намерен вариант за гарантиране на финансовата независимост на регулатора.

Депутатът от "БСП - Лява България" Таско Ерменков предложи събираните такси да остават в Комисията, защото така ще бъде подобрено качеството на работата й. Средно на година от събираните такси от ДКЕВР в държавния бюджет влизат около 12 млн. лева. Към 10 млн. лева са само вноските от лицензионните такси.

По време на дебатите Светла Тодорова повтори някои от възраженията, които изказа преди месец при дискусията на текстовете в енергийната комисия. Тя посочи, че ДКЕВР е против всички заседания да бъдат открити.

"Не ми е известно да има регулаторен орган, който да има само открити заседания", каза тя. Валери Симеонов от Патриотичния фронт предложи в тази връзка в ДКЕВР сами да преценяват кои заседания да са открити.

Тодорова посочи още, че предложението за разделяне на ДКЕВР на два състава - за енергетиката и за водния сектор, но само с един председател, не е състоятелно.

"Едва ли може да бъде постигнат ефект от гледна точка на разглеждането на преписките", категорична беше Тодорова. От своя страна Симеонов подкрепи председателя на енергийния регулатор и предложи разделянето на ДКЕВР на две отделни комисии.

Предложението му обаче не срещна подкрепата на представителите на БСП и "Атака" с мотива, че то ще увеличи администрацията и бюрокрацията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ДКЕВРСветла Тодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници, докато го конституирате няма да има нужда от него - НЕК реално е по-зле и от КТБ!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКВЕР не са никакъв независим орган, а придатък на Герберастите, който пак се кани да вдига цените на тока.