Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.

Заявления ще се приемат през февруари
Обновена: 14 яну 2015 16:24 | 14 яну 2015 13:15,
172
Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.
Снимка: архив, Булфото

Процесът по саниране на панелките започва. Управляващите вече са пуснали в ход информационна кампания за програмата, а на 28 януари предстои да бъде одобрена методиката. Реалното приемане на заявленията ще бъде през февруари. За кампанията са отделени 1 млрд. лв., с които ще бъдат санирани около 4000 блока.

Това обявиха от ГЕРБ, чиято младежка организация информира и депутатите за процеса. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше част от предизборната кампания на управляващите. През първата година държавното саниране ще е 100% безплатно за хората.

Шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев опроверга информациите в медиите, че кампанията по санирането ще обхване едва 200 блока. „Така ще излезе, че санирането на един блок ще струва 5 млн. лв., което е абсурдно“, каза той. Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 – 4000 блока.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Българската банка за възстановяване и развитие. Парите ще бъдат дадени на общините, които ще бъдат отговорни за целия процес, обяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Няма фиксирана сума, която ще получи всяка община. “Ще стимулираме етажните собствености да се състезават“, казаха от ГЕРБ.

Добрев пък припомни, че България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. „Използваме три пъти повече енергия да топлим един квадрат от своето жилище от германците. При положение че доходите в двете държави са доста различни“, отбеляза депутатът.

Темата беше повдигната и по време на парламентарния блиц контрол. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че има идея собственици, които поемат ангажимент за ремонт на асансьорната уредба, да са с предимство за саниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неуважваеми млади дри....ци от ГЕРБ, не престъпната ви полупартия (но пълна групировка) "започва" саниране, а България го започва (ако въобще тръгне, а не се открадне всичко от приближените ви фирми и се прелее в бездънната ви касичка)! Знаем какви са апетитите и на така наречения Президент на нещастната ни държава точно в енергийната ефективност! Полуграмотното ви ръководство го оставям без коментар. Битието на вардянина и бивша дребна Мутра, която възвеличавате за полубог си е все същото!
128
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gerb ne me kefiha,no ako naprawqt towa s saniraneto - az 6te glasuwam za tqh na sledwa6tite izbori!
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първо да си санират партията като се подложат на детектора на лъжата и на хипноза за кой колко е крал
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези пари от къде ще дойдат? Значи аз ще плащам за санирането на блокове в които не живея...Тия от гроб, вече се забравиха
125
1
 
8
 
! Отговори
строител преди 9 години
За Новата година си пожелах да взема някоя държавна поръчка от герб, да си оправя положението.
124
3
 
5
 
! Отговори
цецка фидосова преди 9 години
да жевее ГЕРП!
123
0
 
13
 
! Отговори
НИКОЙ преди 9 години
1000 000 000 / 4 000 = 250 000, ТОВА Е НА БЛОК,АКО РЕАЛНО НА БЛОК Е 150 000, БАТЕ БОЙКО ТРЯБВА ДА ДЕКЛАРИРА ОЩЕ МНОГО, МНОГО ПАРИЧКИ ИЛИ ДА СИ УВОЛНИ СЧЕТОВОДИТЕЛЯ ЩОТО СМЕТКИТЕ НЕ ИЗЛИЗАТ...
122
0
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Какви връзки да се санирали, нали ако трябва да се ремонтират връзките между панелите, това значи основен ремонт на всички апартаменти? По едни PVC-щрангове и по един стиропор и да целуват ръка.
121
3
 
14
 
! Отговори
аа преди 9 години
такова саниране като в българия просто няма по света. уникално:- огромен шум- само определени богозибрани вземат готините цени- в крайна сметка блоковете изглеждат като изтърбушени отвън- само определени вземат поръчките.Много сбъркана работа.
120
2
 
9
 
! Отговори
Само така... преди 9 години
тъкмо ще ценират и всичко ще се срути !!!
119
0
 
11
 
! Отговори
@@2 преди 9 години
а на снимката половината блок вече е саниран , по нашенски де :)
118
12
 
8
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Вие в Провадия пак си изберете червеният Филчо, пък после ревете, че нищо не се случва и че *** ви мачкат.
117
7
 
30
 
! Отговори
Божеее опази преди 9 години
Ако погледнем внимателно , това си е ,чисто купуване на гласове ! Представете си бабките в блоковете как ще се радват на БОКО ,че им е оправил блокчето ! В заглавито е наблегнато на ГЕРБ , сякаш те от собствения си джоб дават парите ..... Еми да дойде и моя блок в Провадия да оправи като е тръгнало , ама смешки говоря , Боко прави само в София щото там е народа ,купува глашчета наедро ! Да ни е ,честито на тея от провинцията , а моето блокче яко се клати ! ЧЕСТИТО КРАДЕНЕ НА ГРОБ !
116
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайдееее!!! Лапачката започна с пълна сила!!! Държавата агонизира отвсякъде, хората са на дъното, а тези тарикати се хвърлиха да санират, като че ли това ни е основният проблем! Или свършиха парите от магистралите или лакомията им няма край!
115
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е какво животно е тва българина ,дават ви нещо безплатно бе *** вие пак гледате кой какво ще открадне не се радвате че ви се дава нещо даром щото вие сте *** и още живеете в панелките на бабите и дядовците си които са пред разпадане! СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН ДАНО ТЪРЧАЛЯТА СЕ ВЪРНАТ ПАК И ДА ИЗЧЕЗНЕ ТАЯ ПРОКАЖЕНА НАЦИЯ.
114
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имаше филм- боговете сигурно са полудели-сега гледаме -управниците са полудели-.нямат представа какво предст.тия уж съокоператори.нямат представа колко пари реално ще стигнат до хората.нямат представа колко качествен ще е тоз ремонт с български фирми и бълг.майстори
113
7
 
39
 
! Отговори
Селяндур преди 9 години
Пари за здравеопазване няма. За училища, за БДЖ обикновенните хора да ходят на работа, пенсионери на лекар и студенти на училище. За нищо смислено в тази държава. Но за гражданите в големите градове гратис ремонти има. Направете нещо за провинцията. Има още села без пътища, ток,водопроводи и канализация. До някъде и обществен транспорт.Но най лесно се смитат пари покрай магистрали и строителство.Некои хора ще направят яка гуша. Дерзай народе.
112
0
 
21
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Нещо не разбирам защо само "през първата година държавното саниране ще е 100% безплатно". В приказките на разни отговорни фактори доколкото си спомням за срокове не се споменаваше и кой ще финансира проекта след изтичането на тази една година. Как трябва да се разбира,че парите ще бъдат "усвоени" и след това ядец.
111
6
 
36
 
! Отговори
seira преди 9 години
"САНИРАНЕТО ЗАПОЧВА..." = КРАДЕНЕТО ЗАПОЧВА
110
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има блокове, който си смениха изцяло дограмата, сложиха нови водопроводни инсталации, поддържат си покривите и си ремонтират асансьорите, имат домофони. Ко праим? Рушим всичко и почваме от начало за кефа на предприемачите? Или за тях ще измислим сложно оценяване и вадене на документация за енергийна ефективност? Така надписват от топлофикациите, че никога няма да излезем на глава с "енергийната" ефективност!