Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"

В София ще разговаря за енергийната зависимост и борбата с корупцията
Обновена: 15 яну 2015 09:58 | 15 яну 2015 07:00, Елка Василева
442
Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, предаде Франс прес.

Първият американски дипломат ще се срещне с премиера Бойко Борисов, встъпил в длъжност след няколко месеца политическа криза. "България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", е заявил представител на Държавния департамент.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

Още по темата

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кери подготвя основното - размачква и маринова пушечното месо.. После пак Русия ви нападнала... Иначе имаме 15хил американски военни + 120 танка... *** народ, слаба държава, едни и същи грешки... Колкото и тояги да удариш на българския гръб - малко са
302
0
 
1
 
! Отговори
pi преди 9 години
takmo obratnoto - usa se nujdae strashno mnogo ot bg narod i bg teritoria. usa ima ogromna nujda ot silnata podkrepa na bg. sega e momenta za nezabavno padane na vizite.
301
3
 
2
 
! Отговори
а2 преди 9 години
принципно се възхищавам на кери щото успя да се договори с арабите да смъкнат цената на петрола, което удари русия много зле (америка успя да постигне целите си), но... това с идването му в българия беше просто смехотворно. на мен лично ми беше смешно през цялат пресконференция, все едно гледаш някакъв робовладелец от 18ти век... Как посмяха от канал 1 даже и да питат за визите дори не знам.
300
0
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Дали дядо Иван ще ни освободи за трети път?
299
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Богатите са виновни за всичко това . Богатите ''българи'' (предатели) днес са добре и са готови на всичко , за да запазят нещата такива каквито са . През 1944 г. направиха грешка , че не убиха и децата на тези про-римски кучета без майки ..., защото същите започнаха да мъстят след 1989 година и от това се възползва външен враг.
298
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам се какво още има за доопоскване в тази държава - за мен останаха май само територията и природата.
297
10
 
3
 
! Отговори
Путля Президент преди 9 години
мисля че спокойно може да се каже,че рубладжиите и панелджиите фенове на руския диктатор ***, са бесни днес :D
296
2
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Подкрепа е меко казано.
295
1
 
15
 
! Отговори
EUSSR преди 9 години
7-ми блок в АЕЦ Козлодуй означав, че централата става американска. Познайте какво ще се случи с руските реактори? Ами с цената на тока? Ами с ядрените отпадъци? "България няма да бъде добро място за живеене след като АНТИХРИСТА премина през тези земи!"
294
2
 
5
 
! Отговори
aza преди 9 години
BOG DA NI E NA POMO6 DA SE MOLIM .PAK TOQ PRI6ALEC DETO E PRISTIGNAL SI GONI SAMO AMERIKANSKIA INTERES I IZOB6O NE MU PUKA ZA NAS.NO ZA SAJALENIE NA6ITE POLITICI NE SA RODOLIUBIVI BALGARI I TOVA 6E NI ZALI4I OT KARTATA NQKOI DEN ....JALKO ,JALKO
293
0
 
1
 
! Отговори
ббг преди 9 години
И къде беше подкрепата?
292
1
 
4
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"Русия не може да остави украинците диша гладуват и да умрат от студ в руините. Европа "спечели", дори ако цяла Украйна ще бъде една огромна пепел обсипани с вонящ труп "- каза той.Финансите подчерта, че Русия ще предприеме, за да се възстанови страната и хората - за да спестите. Дори въпреки факта, че тя ще струва огромно количество пари, и "заплашва да подкопае собствената си икономика спасителят му."
291
1
 
8
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"Съединените щати и някои сили в ЕС просто се възползваха от Украйна за свои цели. Основната цел е да свърже икономическо, социално и политическо овластяване на допълнително руски. Отклоняване на войските си от процеса на евро-азиатската икономическа и политическа интеграция ", - каза експертът.Джордж Сорос е дал интервю за германското списание Cicero.
290
3
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Явно руснаците и американците се разбраха - Украйна за Русия, *** - за Щатите. Колонийо многострадална, какво знаеш ти?...
289
0
 
9
 
! Отговори
Землянин преди 9 години
Сега остава и извънземните да дойдат и тогаз,нека силата да бъде с нас!
288
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Майката ти е.....ха Бойко.Сега , вече и на която страна ще се обърнеш , онова нещо винаги ще ти е отзад.....
287
0
 
5
 
! Отговори
МИРЯНИН ОТ 218 преди 9 години
ЯНКОООООООООООООООО! тИ УМРЯ ЛИ БА ТА ПАК ТА НЯМАШЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
286
6
 
24
 
! Отговори
seira преди 9 години
"ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКИЯТ ***" ЩЕ НИ ДАВА АКЪЛ И "ПОДКРЕПА" КАК ДА ЖИВЕЕМ?!
285
4
 
20
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Това което наблюдавах тази сутрин в София и като гледах София,заключавам, че в България откровено шета най- висшата степен на Фашизма и който говори за демокрация,той е един подъл лъжец.
284
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ФЕС слагам Петолъчка никога В ТУРЦИЯ заплатите са В ПЪТИ над РУСКИТЕ