Трябва ли да влезем в еврозоната?

Заявката на правителството отприщи вълна от коментари
Обновена: 16 яну 2015 14:02 | 16 яну 2015 13:11,
191
Трябва ли да влезем в еврозоната?
Снимка: Ройтерс

България изглежда е изправена пред поредния си съдбоносен избор, който може да предопредели дългосрочното ѝ бъдеще.

В четвъртък финансовият министър Владислав Горанов декларира, че българското правителство ще започне разговори с 19-те страни от еврозоната за старт на процеса по присъединяването ни към общата валута.

По думите му "налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото". Въпреки че той не определи конкретни срокове за изпълнение на плана, според него е напълно възможно страната ни да влезе в т.нар. "Чакалня на еврозоната" – валутния механизъм ERM II (Exchange Rate Mechanism II), до 2018 г., когато приключва мандатът на настоящото правителство.

Изявлението на Владислав Горанов доведе до вълна от коментари на експерти от различни сфери, които варираха от едната до другата крайност.

"При условие че от години сме във валутен борд, с частично отнемане на суверенитета на Българската народна банка (БНБ) в емисионната и регулационната политика по отношение на националната валута, за България няма нищо по-естествено от преминаването към еврото", посочва пред Investor.bg икономистът от Института за дясна политика Георги Харизанов.

По думите му важно е да се отбележи все пак каква е "готовността на икономиката ни по отношение първо, на изискванията за стартиране на процедурата в ERM II, и второ - по отношение посрещането на ценовия шок при преминаване на цените от лева в евро". "Въпреки първоначалния ентусиазъм в предишния мандат на ГЕРБ, очевидните проблеми отложиха идеята с шест години, които по отношение на влизането в еврозоната и напредъка по стартиране на процедура за влизане в ERM II минаха някак неусетно – темата просто изпадна от публичния и медиен дебат", отбелязва експертът.

Според Георги Харизанов при положение, че в момента България се намира в условия на свръхдефицит съгласно Маастрихските критерии, "влизането в еврозоната през 2018 г. е "силно оптимистична прогноза".

"При всички случаи обаче отношението ми към влизането на България в еврозоната е изцяло положително, доколкото ще внесе допълнителна стабилност, сигурност и предвидимост във финансовия сектор. А това е тема, която ще става все по-актуална, особено с предстоящото осветляване на състоянието на пенсионните фондове, например", коментира още той.

Обществените мнения по темата обаче не са изцяло положителни. "Като основен аргумент за присъединяването към ERM II често се посочва стабилизиране на определена валута преди смяната и с еврото, което е интересно като логика, след като стабилността на самото евро е под въпрос", посочва от своя страна икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Той визира предстоящите количествени улеснения в Европа и възможния Grexit (излизането на Гърция от валутния блок – бел. авт.) "Доколкото една фиатна валута може да бъде стабилна, еврото не е сред водещите по тази характерстика, особено виждайки какво се задава на хоризонта", добавя той.

"Положителното от влизането в ERM II е, че може да се ползва като политически инструмент за натиск по българското правителство за реформи дори в сектори, различни от банковия. Все пак решението за приемане на еврото е основно политическо на този етап и е вероятно да зависи от комбинация от фактори, които не са свързани с монетарна политика или регулация на кредитни институции. Макар че, наблюдавайки ситуацията с ръководствата на БНБ и Комисията за финансов надзор, възможно е да имаме сериозни проблеми и в тази сфера", отбелязва още Панчев.

Още икономически новини може да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Единственото сигурно нещо при въвеждане на еврото, е скока на цените. Мислите ли, че това е много удачно за най-бедния народ в ЕС?
120
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Дано не съм прав. Как ще се определят заплатите. Ще се чака да се каже колко ще е едно евро. Ако е 2лв , то мин. запл. ще е 170 евро. Ако е 3 лв , то тогава 340 : 3 = 110 евро. Цените по високи. УРААААААААААААААААА АЗ СЪМ ЕВРОПЕЕЦ И СЪМ В ЕВРОЗОНАТА. СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА.
119
2
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
До тези, които се чудят. С въвеждането на еврото стоките и услугите в Германия скочиха нагоре. Видях го с очите си и го преживях заедно с всички германци. Преди с 5000 ДМ чисти на месец в джоба можеше да се купят повече стоки и услуги, отколкото в днешно време с 5000 евро. Баща ми, Бог да го прости, имаше много вярна приказка " Умният човек се вслушва в умните приказки, *** се убеждава сам". От еврото спечелиха само богатите, обикновените хора обедняха. Не обиждам никого, всеки има глава да
118
2
 
19
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Кажете ми великата Англия с каква валута е, че даже се чуди дали да не излезе от Евросъюза.
117
1
 
14
 
! Отговори
БГ лев преди 9 години
Ако една стока струва 1,5 лв х 1,95 евро товао е равно на 2, 95 лв , Но ще се смята за по -лесно така 2 х 2 = 4лв : или 1,5 х 2 = 3 лв Зависи колко лева ще е еврото. Българинът вече го е гладал този филм през 97 година. Молете се да задържат валутния борд.
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 130..Без хора няма икономика, следователно няма лапане, просто мир и спокойствие във Вселената! Пък ако можеш да ми обясниш какво значи просперитет...за кого по точно или за кое общество, надали можеш...защото тогава ще те питам какво значи общество...
115
3
 
9
 
! Отговори
gtf преди 9 години
че кой луд да драпа към еврог*йският съюз ?Тва може да го направи само един корумпиран политик взел некое и друго евро. Малко ли платихме и плащаме, че сме влезли..
114
1
 
1
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
До ДО 132-Браво, отличен шест. Уцели разковничето.
113
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До коментар 32 Попитай Австрия. 3 - 4 месеца е траяло стабилизирането на цените след въвеждането на еврото. Разлика 20 - 30 % и то в Австрия, където има здрави закони . Помисли какво ще стане в България.
112
1
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
6te vi se takova takovata!
111
1
 
3
 
! Отговори
до искащия обосновка преди 9 години
Защото навсякъде стана така. Дай ти обосновка, защо мислиш, че в България ще е различно? М?
110
1
 
9
 
! Отговори
ДО 132 преди 9 години
Една стотинка има ама половин цент няма.
109
1
 
4
 
! Отговори
26371454 преди 9 години
Хората били икономика. Какво общо имат трилионите дълг на САЩ с жителите на САЩ? Давай, разкажи ни.
108
2
 
10
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
Еврото ще ви ограби допълнително. Ще свие доходите, ви минимум с 30-40%.
107
2
 
3
 
! Отговори
ggg преди 9 години
*** хайде попрочете малко. Тонове информация има в нета. Да, цените ще скочат. Първите месеци ще бъдат шокиращи.
106
2
 
7
 
! Отговори
зико преди 9 години
Трябва референдум. Това е национална валута и не може правителството еднолично да решава. Заедно с знамето лева е символ на България. Не стига че знамето на ЕС в България се вее повече от националния трибагреник ами сменете и лева.
105
1
 
5
 
! Отговори
уау преди 9 години
Не на икономиката, братле, на хората се отрази зле. Ебааааси дълбоката промивка. За да има ръст, хората стягат коланите. Капитализъм.
104
1
 
6
 
! Отговори
212 преди 9 години
Ми като е пълна глупост, що се случи в други страни? Обясни!
103
3
 
18
 
! Отговори
!@# преди 9 години
За повечето народ приемането на еврото означава 30-40% обедняване, понеже веднага след това всички стоки от първа необходимост ще скочат двойно. Поне това се наблюдава в други държави след присъединяването им. Като ги знам нашите изедници сигурно ще е по-зле!
102
2
 
8
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Твърдо не! И да не зависи от нас.