Всеки вторник преговори за пенсиите, и така до март

Калфин: Ще правим реформата така, че да не се налага следващият кабинет да я променя
Обновена: 16 яну 2015 14:00 | 16 яну 2015 12:00, Камелия Цветанова
6
Всеки вторник преговори за пенсиите, и така до март
Социалният министър Ивайло Калфин Снимка: архив, Булфото

Държавата трябва да се занимава със солидарната пенсионна система, а не с капиталовата, смята социалният министър Ивайло Калфин.

След като разговаря над час и половина с депутати от различни политически сили, той обяви, че са взели решение да се виждат всеки вторник заедно със социалните партньори, за да уточнят пенсионната реформа, и то така, че да не се налага следващото правителство да я променя.

Още по темата
Във формата на срещите ще участва и финансовият министър Владислав Горанов.

Въпреки че на този етап Калфин отказа да се ангажира с позиция дали трябва да се качи социалната вноска, той коментира, че в момента голяма част от средствата в НОИ постъпват от данъците.

„Ниските пенсионни вноски означават, че системата се издържа от данъци, в момента 53 на сто, а покачването й означава да се освободят данъкоплатците от това“, посочи той.

Дефицитът в НОИ е над 5 милиарда лева. Няма как да бъде преодолян за сметка на частните пенсионни фондове, а и в НОИ не се държат пари и не се управляват, добави социалният министър.

Според него е въпрос на политическо съгласие да се определи един или друг модел, но въпросът е да се направи така, че да не се налага отново да се променя.

Базата, на която ще се обсъжда реформата, е основана на експертното становище на консултативния съвет на социалното министерство.

Темите, които ще се обсъждат, са категории труд, възраст и стаж за пенсиониране, осигурителни прагове, инвалидни пенсии, осигуряване за безработица, участие на пенсионните фондове.

„Всичко това са елементи, които трябва да уточним, и аз заставам за това пенсиите да достигнат 70 на сто от заплатите след години“, посочи Калфин.

Според него е въпрос на отговорност да има общо мнение до края на март, защото тези въпроси се обсъждат от 15 години.

Социалният министър увери, че ако има единна позиция за реформата до края на март, законодателството няма да бъде бавено.

Лидерът на ДСБ, част от Реформаторският блок, Радан Кънев коментира, че въпросът за универсалните фондове е елемент на политическо съгласие. Според него трябва да се реши с финансовия министър дали да се разгледа този въпрос отделно, или заедно с другите въпроси в системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
първи април преди 9 години
март ама коя година
5
0
 
0
 
! Отговори
cam преди 9 години
opalaaaaa - 5 miliarda bg leva deficit v noi...fiuiiii?! dosta karuci s kamili, kone, magareta, volove sa bili pretovareni s kupista hartia (banknoti) i jelyaso (moneti) za....deficit?!abe ja ne se habete i hich ne go postrigvaite tosi deficit, ostavete go da bradyasa zdravo - kakto sa bradyasali vsichki ot mrejata v hramovete - vse pak da ne zabravyame togava takiva deficiti ne e imalo i izobsto ne sa sastestvuvali takiva kahari, a horata sa imali huuuubavi daaaalgi bradi :)
4
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
др.калфин,няма смисъл от всеки вторник,изхода е един,вдигате възрастта с твоите дружки от герб,национал фронт за спасение на бойко ведно с рамадан кънев на 100години и проблема е решен кардинално.
3
0
 
0
 
! Отговори
Odin преди 9 години
Държавата отчаяно се чуди какви номера да извърти, та да намери пари за дупките в НОИ. Естествено няма да вземат някое смислено решение, 100% ще е някоя глупост като онова с национализацията на частните или подобни смешки със съмнителен резултат. Цирк
2
4
 
7
 
! Отговори
Паразити преди 9 години
Най-важната реформа! 2050 Ставаме 5 млн пенсионери и 3 млн ***! И нали тези *** трябва да взимат помощи ,пенсии,безплатно здравеопазване,да се возят в градския транспорт безплатно. В момента 3 млн пенсионери ,2 млн ***,1 млн,студенти,ученици,затворници,безработни,хора с увреждания и други мекотела точат държавата,а 1 млн бачкатори + външни заеми за милиарди ги хрантутят. Калфата трябва да направи помощите и пенсиите 1 000 лв,за да са доволни основният електорат,а работещите в чужбина
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НОИ няма как да бъде спасен от фалит без поне 2-3 милиарда лева на година нов външен дълг. Същото е и с БДЖ и НЕК.