Назначените във властта – задължително с висше, иска РБ

Промяната ще засегне зам.-министри, губернатори, шефове на агенции и др.
Обновена: 19 яну 2015 13:59 | 19 яну 2015 12:50,
65
Назначените във властта – задължително с висше, иска РБ
Снимка: архив Булфото

Хората, които са назначени в изпълнителната власт, а не са избрани от народа в нея, трябва задължително да имат висше образование. Такова предложение за промяна в закона за администрацията са внесли депутати от Реформаторския блок. Сред тях са лидерът на ДСБ Радан Кънев и зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски.

Ако промяната бъде приета, тя ще засегне голяма част от висшата администрация в страната – областните управители, техните заместници, зам.-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени от МС. В момента към тях няма изискване за образователен ценз.

Още по темата
Извън обхвата на промяната ще останат само представителите в изпълнителната власт, които са на изборни длъжности. Това са премиерът, вицепремиерите министрите, кметовете на общини, райони и кметства, както и кметските наместници.

Разделението на изборни и назначаеми длъжности е направено от закона за администрацията, поясняват вносителите в мотивите към поправката си. Те допълват, че хората на изборни позиции са посочени или пряко от народа, или с решение на орган в системата на друга власт. Така например премиера, заместниците му и министрите се избират от парламента.

Губернаторите, заместниците им, шефовете на Агенции и държавни комисии, които са в рамките на изпълнителната власт, обаче се назначават от кабинета и лично от премиера.

„Логично е заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност на съответната личност от страна на обществото“, пишат в мотивите си Реформаторите. Според тях въвеждането на образователен ценз ще е своеобразен филтър пред скандали около кадрови назначения.

„Така ще се елиминира и възможността за предложения, зад които се крие явен лобизъм, политически компромис и липса на професионални  аргументи при номинирането на кандидати за тези постове“, мотивират се още Реформаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама тия простаци и български говорят с диалект ?
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама найстина ли Зам. Министрите нямат висше образование по специалността ?Да не говорим за Министър Председател !!! Незнаят защо са там !Само слушат какво им казват отвън . За това искали се образование ?
45
0
 
1
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
АМА НАИСТИНА ЛИ НЯМА ДЛЪЖНОСТИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗА ВСЯКА ДЛЪЖНОСТ?ПОДКРЕПЯМ 53.И АЗ СЕГА НАУЧАВАМ,ЧЕ ПРИ ТОВА ИЗОБИЛИЕ НА ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ,И ТОЛКОВА МНОГО СЛЕДВАЩИ В БЪЛГАРИЯ,ПО ВИСШИТЕ ЕШАЛОНИ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ НАМЕСТЯТ "***"!ДОБРЕ,ЧЕ НЕ ГЛАСУВАМ...ПО ВРЕМЕ НА "УЖАСНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ",В НАЧАЛОТО НА 1980 ГОД.ИЗЛЕЗЕ ЗАКОН,ЧЕ ДОРИ НАЧАЛНИК ОТДЕЛ,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИМАШ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НЯМАШЕ ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ-ПРОСТО БЯХА ЗАМЕНЕНИ С ОТГОВАРЯЩИ ПО ЗАКОН.ВИЕ ГОРЕ КАКВИ ЗАКОНИ ПРАВИТЕ?
44
0
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
Това за ДПС е следствие. Направино е за БКП синчета, за да не си губят времето да ходят в университета . . . Те ставаха началници с тримесечни курдове. Пък висшистите после ще свършат работата. Те затова всички комунисти са такива *** главички.
43
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Аз съм ЗА! Въпреки че такива изчадия като Пеевски също се снабдиха с дипломи, това трябва да бъде принцип. Той между другото е учил след като е бил назначен . . .
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 41Защо ми се струва, че Кунева беше с царя а се га е част от РБ?
41
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Назначените във властта задължително с висше, иска РБ "Голям праз ,голяма реформа..Та у нас има над 50висши учебни заведения.Дипломи колкото искаш.На конвеир.Зад тях -нищо.
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости. Даже и за президент на САЩ не се изисква висше образование. Аз примерно чета много, имам изключително богата обща култура, владея перфектно английски и нямам висше образование.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕ ТЕ ДО СЕГА СЪС СРЕДНО ЛИ СА СТАВАЛИ?!??!?!!! Е МОЖЕ ЛИ ТАКАВА ИЗЛАГАЦИЯ!!!????!
38
0
 
3
 
! Отговори
Песталици преди 9 години
До работникНай-лесно е в България да имаш висше образование... Най-лесният начин е да си купиш диплом...Или не ми вярвате ?
37
1
 
1
 
! Отговори
твърдо ЗА преди 9 години
Висшето образование е за хората със средни интелектуални възможности. Гениите завършват още на 16 година. Ако имаше такъв закон Мадридската кукла на конци нямаше да губи времето и парите на България
36
0
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 9 години
ЛУЧАНО БЕШЕ МИНИСТЪР НА ЦАРЯ ,А НЕ НА СДС
35
0
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Понеже липсата на висше е гаранция за посредственост.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то понеже вишету е критерии за компетенгност и интелект.Да се смее ли да плаче ли човек се чудя
33
2
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Подкрепям!!!Писна ми необразовани хора да ни управляват!!!
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ще ме задължават да гласувам за ***?!Ще ми пишат и говорят на диалект, облечени в префърцунените си кичозни тоалети?!Писах и преди-простащината победи завинаги, когато ГЕРБ дойде на власт.
31
1
 
16
 
! Отговори
работник преди 9 години
Обидно е,че зам.министър може да бъде със средно,та и основно образование.Как е възможно 25 г. да не са променени изискванията за такива важни длъжности?Вижте парадокс-търси се младши ексерт,завършил право,с език,ковпютърна грамотност-360 лв.Учил човека-360 лв.Със средно образование,ама зам.министър, изпълнителен д-р на агенция със средно образование-няколко хиляди лева.Как не им стиска на мутрите да направят тотална промяна на административните длъжности-ще си заминат много "Калинка"
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както и задължителен изпит сяка година
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега и ако тръгнат да проверяват дипломите , ще се наложи да се провеждат нови избори поради липса на реални висшисти.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, ама управляващите умрат да си плюят в устата - част от тези т.н. "Реформатори" навремето какво ли не направиха Лучано да стане министър. Нямам думи - популизъм в действие.....Тези взеха да си вярват, а от друга страна още не могат да повярват, че са във властта...