Трябва да приемем еврото до 2018 г., смята икономист

Цените в страната можело и да скочат малко
Обновена: 19 яну 2015 14:02 | 19 яну 2015 09:54, Надежда Бочева
11
Трябва да приемем еврото до 2018 г., смята икономист
Снимка: Reuters, архив

За България е абсолютно необходимо до началото на 2018 г. да приеме еврото. Това каза пред Нова телевизия икономистът Кольо Парамов.

Коментарът е по повод заявката на финансовия министър Владислав Горанов във Вилнюс, че България започва разговори за въвеждането на еврото, както и че възможно е да влезем в чакалнята на механизма ERM2 до 2018 г.

„Има много икономически ефекти, които можем да ползваме, а не да се гърчим и да отлагаме този въпрос“, каза Парамов.

Финансистът Емил Хърсев изтъкна, че в условията на валутен борд имало опасност за банките в страната, тъй като нямаме кредитор от последна инстанция, както например ЕЦБ може да финансира финансови институции в страните от еврозоната. „При нас банките са оставени на самите себе си – всеки да се оправя, както може“, изтъкна той. По думите му помощта на правителството в критични ситуации била въпрос на политическо решение.

Според него, ако сме имали други механизми за функциониране на Централната банка, сме щели да избегнем ефектите на дефлацията.

"Ефектът, който ще постигнем чрез въвеждането на еврото, е многостранен“, каза Кольо Парамов и посочи, че в момента не разполагаме с онази парична маса, която ни е необходима, за да достигнем един по-добър начин на живот в България.

„Ние сме се блокирали в рамките на валутния борд и спазваме стриктно условията и изискванията му. Ако бяхме влезли в еврозоната, щяхме да имаме коренно различна парична маса и по друг начин щеше да става кредитирането, защото лихвите щяха да бъдат минимум два пъти по-ниски. Именно това се цели с приемането на еврото”, коментира той.

Парамов смята, че хората, изтеглили кредит, при въвеждането на еврото ще могат да си предоговорят лихвите. Той допълни, че е възможно да се сключи споразумение между търговците, за да не скачат цените, както в Литва, но може и държавата да упражни контрол, за да не бъдат ощетени потребителите.

Хърсев заяви, че при свитите доходи на населението цените може да скочат малко, но ще се върнат към старите си нива. Според него в България не може да се очаква двойно поскъпване на продуктите, ако приемем еврото, защото страни като Германия, Гърция и Австрия са влезли в еврозоната при плаващ курс на собствената си валута.

Още новини от "Бюджет и финанси" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя защо не ходи да си изкарва парите в тези изброени държави,ами стои тук *** и плещи простотии и се надява да изкарва парички от такива платени статии,кои иска да му намалят заплатата два пъти и да вдигнат цените пак толкова да отива с него в Германия и т.н
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Prosta rabota eiiiii, aman ot prodajni politici
5
1
 
29
 
! Отговори
бг финансит преди 9 години
До НФБ1во недей тда лепиш етикети без да познаваш хората , и 2ро от влизнаето ни в ЕС бъЛГАРИЯ не спечели абсолютно нищо !не само че не спечели ами и загуби и то в много отрасли ...колкто до еврото отиди и пиртай гърците , италиаците , испабнсците , портъугалците и тн колко е хубаво в еврозоната ...ама като не разбираш от финанси кво се исказваш не ми е изобщо ясно ...
4
1
 
30
 
! Отговори
бг финансист преди 9 години
Парамов дрънка пълни глупости ...лшото е че не е само той ...и предишния финансов мионидтър правеше само щуротии и Милен Велчев направо големи проазии ..сегса и тва момченце гОРАНОВ ШЕ НАПРАВИ ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ ...за кво ни е еврото при положение че съсиспа полвин Европа ...така предаваме паричнип ис сувернитет на ЕЦБ която е частнаб банкерска организация ...да не говорим че цените ше станат 2дйви а заплатите няма да се индкесират в посока нагоре а надолу - ако взимате 600 лв ше взимате 300 е...
3
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Могат да си дрънкат глупости до утре,но въведе ли се еврото,цените скачат двойно,това е положението!Гаранция-1000 %!И тогава глей ко стаа!?..
2
4
 
46
 
! Отговори
италианец преди 9 години
И за чий х.. ни е това евро. Във всички страни където беше въведено,цените се вдигнаха двойно.Понеже България е най-богатата държава в Европа и ние с евро.Тогава и 5 млн. няма да останем.Една част ще измрат от глад,друга ще избягат
1
3
 
53
 
! Отговори
Жорко преди 9 години
По-*** и поръчкова статия скоро не бях чел.