Властта плюс ДПС търсиха изход от кризата с пенсиите

Радан Кънев: Въпросът изисква съгласие на управляващи и опозиция
Обновена: 19 яну 2015 18:46 | 19 яну 2015 18:45,
23
Властта плюс ДПС търсиха изход от кризата с  пенсиите
Снимка: архив БТА

Представители на всички партии в управляващата коалиции и на ДПС преговаряха в търсене на изход от кризата с пенсиите. Това стана ясно от съобщение на лидера на ДСБ Радан Кънев във „Фейсбук”.

Още по темата
В профила си съпредседателят на РБ съобщи, че днес се е провела среща по въпросите на пенсионния модел с вицепремиера Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и представители на парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ, АБВ. В разговорите, които Кънев нарича „полезни”, е участвал и депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов. Той е бил в качеството си на председател на социалната комисия в парламента.

„Оптимист съм, че е възможно кооперативно политическо поведение по този въпрос, който изисква максимално съгласие между управляващи и опозиция и консенсусни мерки с дълъг политически хоризонт”, пише лидерът на ДСБ.

Той съобщава, че по време на преговорите са били обсъдени въпросите на пенсионната възраст и размера на вноските в дългосрочен аспект. Било е дискутирано и по съотношението между капиталовия и солидарния принос и възможно развитие на капиталовия стълб.

„Лесно решение няма, но това е сфера, в която партиите трябва да черпят политическа сила от способността си да правят компромис и да постигат съгласие, а не от кресиливо популистко поведение”, убеден е Радан Кънев.

С началото на политическия сезон партньорите във властта започнаха преговори за излизане от кризата около пенсионната реформа. Тя избухна в края на миналата година, когато ГЕРБ и ДПС прокараха решение, с което се дава възможност на хората да преместят парите си от частен пенсионен фонд в НОИ. РБ, ПФ и АБ обаче бяха против. ГЕРБ вече обявиха, че са написали предложения, с които да коригират взетото решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До репресиранТрябва да си доста възрастен за да си репресиран в действителност!Аман от клакьори...А по темата - герберите плюха в паницата от която сега тепърва ще лочат!Идеята не е било да изхвърлят турците от властта, а да се наместят и те...
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво има да се търси - спрете пенсиите на тези, които трайно живеят в чужбина. В много държави важи правилото: Ако 2-3 месеца не се разписваш лично - НЯМА ПЕНСИЯ!!! Защо аз, ти и останалите да бачкаме за тия, които живеят вСАЩ например.ПЕНСИЯТА по доходи да е само за 20 години-оттам нататък да е СОЦИАЛНАТА!!! Как иначе да е справедливо? Едни получават пенсия 40 години, други 1-2, а трети не доживяват.
8
3
 
7
 
! Отговори
ПРАВИЛНО РАДАНЕ! преди 9 години
ВИНАГИ СЕ ДОПИТВАЙ ДО ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В БЪЛГАРИЯ--ДПС!Я,....КОЛКО ХОРА ГИ ПРИПОЗНАХА ВЕЧЕ ЗА "НОВОТО ЛЯВО"!/..че дори и бивши министри на Орешарски/ТОВА Е ПАРТИЯ БЪДЕЩЕ ,ПИЧ...!!!
7
1
 
3
 
! Отговори
орач преди 9 години
а беее.кви пенсии ...трбват роби
6
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
До репресираназ не съм
5
2
 
6
 
! Отговори
Хитрости преди 9 години
Намалиха осигуровките ,с това и пенсиите . 29 милиарда по малко са постъпилите пари.Днес претендират , държавата попълвала фонда , а тези 29 милиарда представляват държавата да не дава нищо над 10 години. В сивата и черна икономика и заплащане на минимума , не се осигуряват и крадат милиарди.Въведоха таван на пенсиите , за да ограбват плащалите и за да има таван осигуровките те да не плащат.Плащайте бе господа , както другите с плащали , върху цялата заплата , пък тавана нека важи и вас. Докога с тези селски хитрости
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров е осъден да плати на Борисов 50 хил. лв.Причина са изказвания на лидера на "Атака", че с правителствени самолет и с военни, са изнасяни огромни количества пари за банки в Ливан
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво има да се търси - спрете пенциите на партийни секретари и милиционери и пари ще има достатъчно.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
радан отива в музея на политическите провали
1
1
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Моят работодател си ми плаща осигуровките.Държавата ,като работодател, що си не плаща на нейните работници ТЯ осигуровките?А е МУТРА и изнудва нормалните внасящи?