БСП хареса идеята за жена президент

Миков: Протегнатата ръка на АБВ е опит да се отслаби левицата
31
БСП хареса идеята за жена президент
Михаил Миков. Снимка, архив Булфото

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че харесва идеята на премиера Бойко Борисов за жена президент. Все пак Миков уточни, че има доста време до президентските избори и че няма предвид конкретна дама, която да застане начело на президентската институция.

„Припряният интерес по тази тема подменя други важни въпроси на ежедневието и на по-средносрочните политически процеси“, посочи той.

Според Миков изказването на лидера на АБВ Георги Първанов за общи листи на местния вот е декларативно, а целта е да се създадат допълнителни вътрешни противоречия в БСП. „Въпросът за възможните партньорства на местните избори все още не е в нашия дневен ред, но на първо място ще започнем разговорите с нашите партньори от „БСП Лява България“, каза той.

Още по темата
Социалистите смятат, че много трудно биха се постигнали политически партньорства с партия, която подкрепя дясно управление и най-вече гласува десни мерки, защото това би било крайно безпринципно.

Не може да подкрепиш замразяването на всички социални плащания и да говориш, че си за демографска политика, даде пример Миков. Той оцени „протегнатата ръка“ от АБВ като пореден опит да се отслаби влиянието на левицата в България, каквито по думите му е имало няколко пъти в последната една година. Соцлидерът заяви още, че БСП ще търси конкретни партньорства в местните избори на база на решения на нейните органи, а не с изявления на един или друг неин представител.

Миков подчерта, че спечелването на избори на всяка цена отблъсква хората от участие в тях.

След заседанието на Изпълнителното бюро днес левицата настоя правителството да провежда балансирана външна политика, която да държи сметка на първо място за интересите на България.

Социалистите оцениха посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери миналата седмица у нас като „наградно“. Миков заяви, че то е било награда за „спирането на трите големи инфраструктурни проекта, които бяха реализирани от министър-председателя Борисов“.

По отношение на съдебната реформа соцлидерът заяви, че правителството се опитва да компенсира липсата на ясни приоритети и политики с опаковани като реформи послания. По думите му същото се отнасяло и за пенсионната реформа.

Според него и в четворната управляваща коалиция няма достатъчен консенсус за съдебната реформа. Не би трябвало опозицията да компенсира недостига на подкрепа в управляващата коалиция по един или друг въпрос, подчерта председателят на БСП.

Миков смята, че разделянето на ВСС на две камари „още повече ще затвори това, което се случва в отделните отрасли на съдебната власт“. По думите му трудно може да се даде еднозначен отговор на въпроса дали БСП ще подкрепи реформата в парламента.

Миков заяви, че санкциите на ЕС срещу Русия водят до тежки загуби за България и за стандарта на българите в най-бедната страна на ЕС, като същевременно не усещаме компенсации за тях.

Соцлидерът обяви и че социалистите са разтревожени от прогнозата на Европейската банка за развитие за икономическата ситуация в България. По думите му такава корекция – двоен спад в прогноза за годината, ще се отрази неблагоприятно на живота на обикновения българин.

БСП настоя и за ясен отговор от кабинета на въпросите, които поражда бежанският натиск, след като миналата седмица поиска премиерът лично да се ангажира с тях. Социалистите замислят и национален форум-дискусия по темата за бежанците, който да се проведе на територията на някоя от граничните общини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ИМА СИ ХАС..ИДЕАЛЕН ВАРИАНТ Е ДВОЙКАТА ДАМИ..УКРАИНКАТА СТАНИШКА И ВАГЕНИН...
2
3
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Тия пък /БСП и АБВ/ не могат да разделят Бузлуджа.
1
3
 
8
 
! Отговори
свършиха курса преди 9 години
Първанов и Петков ще ги смачкат, големи играчи са. БСП се разпада и прелива към АБВ, които ще спретнат някаква там лява коалиция, от която накрая ще се образува нова лява партия с Първанов и компания начело.