Втори мандат за Плевнелиев? Рано е да се каже!

Президентът: Народът ще накаже всеки, който през 2015 година си прави сметките
Обновена: 21 яну 2015 14:38 | 21 яну 2015 12:27, Веселина Йорданова
144
Втори мандат за Плевнелиев? Рано е да се каже!
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев не отговори еднозначно ще се кандидатира ли за втори мандат като президент след 2 години.

Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 година си прави сметките, а не работи по националните приоритети, подчерта той по време на отчета си за три години мандат.

Президентът даде и други аргументи да не коментира въпроса - защото е прекалено рано, средата е много динамична и трябва да изчакаме местните избори, които ще дадат поглед напред.

Плевнелиев заяви, че на хората им е тежко и политиците трябва да се фокусират върху това какво има да се върши.

Президентът посочи, че днес Министерският съвет приема програма за четиригодишен мандат и видя в това ясен знак и желание за пълен мандат на правителството на Бойко Борисов. Да направим опит да имаме работеща коалиция, която да си спазва ангажиментите, каза той.

Още по темата
Плевнелиев отговори с думите, че е рано и на въпрос какво ще направи, ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент.

Държавният глава каза, че работи много добре с правителството и „си позволяваме много често да обменяме информация“. Няма разминаване между мен и правителството, застанах зад армията, подкрепих справедливи искания, посочи той във връзка с охраната на границата. Тезата на държавния глава беше, че армията не може да я охранява съвместно с МВР, какъвто вариант имаше.

Плевнелиев посочи, че е имал смелостта и честността да посочи позицията си и изрази благодарност към премиера Бойко Борисов, който се съгласил с него.

Той определи като „арогантно“ отношението на управляващите в 42-то НС да не се съобразят с подписите на искащите референдум за изборното законодателство. Президентът смята отново да инициира такъв референдум и по думите му темата ще е водеща в предстоящия месец на политическите консултации, който ще проведе през февруари с партиите в парламента. В средата на март президентът планира да направи обръщение от парламентарната трибуна.

По отношение на КТБ той отново подчерта, че моделът КТБ трябва да бъде разграден, а досиетата трябва да станат публични. Българският преход е провал, защото не казахме досега истината нито за ДС, нито за комунизма, нито за приватизацията, каза Плевнелиев, който нарече прехода „заметен“.

По думите му, ако през 2015 година се повтори случилото се през 1996 година, ще покажем, че не се учим от грешките си и това би било трагично.

Плевнелиев заяви, че по казуса КТБ ще следи дали ще има осъден и дали ще бъдат върнати откраднатите от банката пари, защото именно това се е случило 1996 година – „всичко бе откраднато, един лев не бе върнат“.

Според него българските служби имат много работа за вършене – прокуратурата, ДАНС, комисията за конфликт на интереси, КФН.

По отношение на енергетиката Плевнелиев отново се обяви за диверсификация на доставките и посочи, че тя е приоритет.

„Подкрепям всяка тръба, която минава през България“, каза президентът и подчерта, че е първият държавен глава, имал смелостта да каже, че докато зависим от една тръба и доставчик, няма да сме конкурентоспособни.

Президентът заяви, че категорично застава зад необходимостта от пенсионна реформа. Той посочи, че уважава вицепремиера Ивайло Калфин като политик, доказал се на европейска сцена и одобри това, че всяка седмица ще има дискусии.

Плевнелиев обаче обяви, че „леко“ се притеснява от дългия хоризонт за достигане на 65-годишна възраст за пенсиониране.

Плевнелиев посочи, че борбата срещу тероризма ще се води дълго и продължително на много фронтове, но не бива да се приема като обявяване на война.

Всички европейски държави имат този проблем – млади хора, които не виждат перспектива и затова се радикализират, заяви той. Според него основна роля тук имат образованието, демократичните институции, които да дадат перспектива на младите, но и службите, които трябва да бъдат на мястото си.

Както ислямът, така и християнството проповядват мир, имаме едни 20 000, които избиват и християни, и мюсюлмани, решението минава през активно сътрудничество с държавите от Близкия изток“, смята президентът.

Вицепрезидентът Маргарита Попова пък се обяви за успоредна реформа в съдебната система и в МВР.

Според нея иначе няма как да се случи качеството на продукта от съдебната система, защото той зависи от работата на тези, които събират доказателствата и ги поднасят на прокуратурата и съда.

Попова заяви, че „малко й липсва“ единодействието между всички страни и институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
3
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 9 години
ЕХХ Плевня,Плевня,кофти президен си.
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забелязвате ли как всички се "разработиха " за да бъдат избрани , Продажниците не се сещаха ние какво мислим , когато ни прецакват интересите !
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре Плевнелиев отколкото Борисов! През 2016 г. Герб ще се разцепят тъй като ще имат двама кандидати за президент, като Плевнелиев ще бъде назависим. Като всяка партия и Герб ще започне да се лющи.
92
0
 
6
 
! Отговори
фен преди 9 години
Тоя е голям ***
91
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
Днес всички на протест пред президентството в 16 ч.срещу агресията на НАТО!
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Работя добре с правителството",е няма как да не работиш добре с тях,нали си подлогата на Боко!
89
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаххахахаа...Втори мандат...Този е доста нахален!!!
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя *** говори за Национални преоритети , а за да не се вдига скандал за имотите му в Гърция , американците го натискат , та да води такава антируска политика , ще види втори мандат , но не и в тоя живот
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде нЕма нужда!
86
2
 
8
 
! Отговори
Гроб преди 9 години
Ам чи кък, язи съм *** и неграмотин и ми требе същио като мени и премер и прездент. ДА ЖИВЕЙ РОСЕН ПЛЕВЕНЛИЙВ - той е мойот президен!
85
0
 
15
 
! Отговори
калвач преди 9 години
Те го не щат в селото той търси на попа къщата.
84
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да трети мандат..:) много се кефя когато се нарича сам държавен глава...:)
83
1
 
32
 
! Отговори
мдаааа преди 9 години
След толкова години с президент, вицепрезидент, президентство,помощници шофьори, охрана разбрах НЕ НИ ТРЯБВА ТАКАВА ИНСТИТУЦИЯ.
82
2
 
24
 
! Отговори
мдаааа преди 9 години
"Има неща непонятни за мен в българската политика, но аз не я коментирам. Не може един строителен предприемач с посредствен интелект да бъде направен президент, но това стана, а мен ме е срам, когато го гледам как се държи в чужбина", коментира журналистът.Прочети цялата статия тук: Не може един строителен предприемач с посредствен интелект да ни е президент - Поглед ИнфоТ.томов
81
2
 
7
 
! Отговори
135 преди 9 години
До Стефка МитеваШегуваш се, нали?
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
може и да се кандидатира *** за втори мандат, но биби тоз път няма да го подпира. от както с иво прокопиевото отркито взеха да се джавкат, за *** единственият път е германия. нека си продава огромните знания и умения. може да се върже някой.
79
1
 
29
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Роската по-добре да отиде да довърши банята в американското посолство.
78
2
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
"И теле да бях сложил, щяхте да го иберете..." рече Бойко и тупна покровителски Палячото по рамото. Ние сме способни да изберем теле, това е ясно. Но избирането на теле вече ми се вижда далеч по-лесно от избирането на Плевнелиев за втори път. Ако Бойко каже "И Плевнелиев да ви сложа, пак ще го изберете!", имам сериозни съмнения за положителен резултат.
77
2
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Тоя пък джоукър. Ще ми посреща Джим (по Буда) Кери на улицата пред президентството все едно е някакъв иконом, а после ще дава мъдри съвети и ще заема твърда позиция пред народа си.
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втория път ще е пак Роско, ама в рокля :D