За 3 години Попова помилвала 13 затворници

Управляващите да обърнат внимание на хала на хората, призова тя
15
За 3 години Попова помилвала 13 затворници
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БТА

13 затворници са помилвани за трите години мандат на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова. Попова отчете работата на комисиите за гражданство, помилване и предоставяне на убежище.

За 2012 година указът за помилване е един, през 2013 година са осем, а помилванията през 2014 година са четири, съобщи вицепрезидентът.

Попова уточни, че за изминалата година мотивите са „добре откроен корекционен процес“ по отношение на двама от лишените от свобода, а за останалите двама – много добри характеристични данни и начален корекционен процес, който е бил поощрен.

През 2014 година общо 5999 души са променили гражданството си, като броят е намалял в сравнение с предходната година, когато са били 7954.

На 389 души е възстановено българското гражданство. По думите й радостното е, че по-малко българи „са се освободили“ от гражданството си през 2014 в сравнение с 2013 година – 155 срещу 238.

Вицепрезидентът съобщи още, че за 2014 година по отношение на 26 души е отменено получено българско гражданство. Попова определи това като тревожен сигнал, защото мотивите на Съвета по гражданство са били свързани с предоставяне на неистински документи, укриване на информация и въобще с факти и обстоятелства, свързани с националната и европейската сигурност.

Попова настоя, че е крайно време да се започне работа по истинска и модерна концепция за българското гражданство. Тя се аргументира включително с това, че се оказва, че по-голяма част от придобилите българско гражданство не остават да живеят и да работят у нас, а заминават другаде.

Вицепрезидентът подчерта и че е време управляващите да обърнат внимание на социалната тема и на „хала“ на българския народ, голяма част от който живее бедно.

Тя поиска социалната чувствителност през 2015 година да бъде много по-ясно изразена от всички власти в държавата.

Според нея друг въпрос, по който ще се работи, е да се проследят внимателно увеличаващите се рискове за националната сигурност, както по темата с интеграцията на бежанците.

Попова съобщи, че за тригодишния мандат е предоставено едно убежище – през 2013 година.
Комисията за предоставяне на убежище е работила по досиетата на 32 души през 2014 година. Убежище са поискали с молба граждани на Иран, Азебрайджан, Русия, Турция, Украйна, Алжир, Мароко, Виетнам, Франция, Ирак, лица без гражданство.

По 11 молби работата продължава и през 2015 година. През 2013 година молбите за убежище са били 25, а година по-рано – 19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
севдалин преди 9 години
поименно а обявяте ги ааааааааааааааа
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя е тая?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес и тя и Началника и нещо много се xвалят. Да не се канят пак да се кандидатират!? То наxалството им няма граници
9
3
 
0
 
! Отговори
az преди 9 години
Ако ми паднееее тази мфл как ще я помилвам.... даже няколко пъти пък знае ли човек може и да се усмихне...
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми да Първанов за 10 години е помилвал по 40 на година. Болни, сакати, а тук бездушието пак е налице. По ГЕРБавски. И Йордан Опиц не е помилван. Той не заслужаваше ли помилване?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко иска жена-президент, ами ето я. Че няма да обърне внимание на хала на хората Бб си е ясно. Той гледа хала на Прокопиев и Пеевски, дава, помирява...получава удобни новини по сайтовете...
6
0
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
До 1Първанов/Марин са помилвали над 400 престъпника! Попова е помилвала 13. 400>30x13Т.е Първанов е помилвал малко над 30 пъти повече.
5
1
 
13
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 9 години
А за българските малцинства нехае, тази "евро-атлантическа вещица". Престъпници освобождава, а на българите в з.покрайнини, Македония, Молдова и др. ограничи издаването на паспорти, заедно с ДПС!
4
1
 
13
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
За 3 години Попова е помилвала 13 затворници! Прочети го бааавно, за да го проумееш. По времето на Първанов бяха няколко стотин, предимно убийци.
3
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 9 години
Какво значи лица без гражданство? Марсианци ли са какви са?
2
0
 
10
 
! Отговори
mda преди 9 години
Интересното е какви са им били присъдите и за какво са били издадени те..
1
16
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
Нали пискаха против Първанов, че много помилвал, пък се оказа, че тя е помилвала пъти повече.