БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ

Галъп: Борисов и Москов с най-високи рейтинги от кабинета
Обновена: 22 яну 2015 15:20 | 22 яну 2015 15:20,
97
БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ
Снимка: Галъп

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,3%, а за БСП – 14,9%.Това показват данните от редовното социологическо изследване на агенция „Галъп“ за месец януари.

На трето място анкетираните са поставили ДПС с 7,1%. След тях застава Реформаторският блок с 5,1%. За Патриотичния фронт биха гласували 3,2%, а за АБВ – 3%.

До урните не биха отишли 35,9% от запитаните.

Прави впечатление, че в сравнение с месец декември подкрепата към БСП се увеличава с 1,7%. При другите партии се наблюдават незначителни промени в подкрепата.

Социолозите от „Галъп“ коментират, че инерцията в положителните настроения сред българите след изборите все още продължава. Според тях негативната тенденция в масовите очаквания за икономиката, личните финанси и свързаните с това теми изглежда овладяна.

Доверието към правителството на Бойко Борисов е 28%, а недоверието е 56%. Социолозите коментират, че тази стойност на недоверието е значително повече в сравнение с картината отпреди няколко месеца, когато то достигаше над 70% при служебния кабинет на Георги Близнашки и правителството на Пламен Орешарски.

Сходни процеси се наблюдават и по отношение на парламента – положителните оценки за него достигат близо 20% от отговорите, а отрицателните по-отчетливо спадат в последните месеци. Нараства и броят на хората, които отговарят оптимистично на въпроса „Накъде върви България?“. Днес те са една пета. Въпреки това според 60% от запитаните страната върви „към по-зле“.

Показателите са характерни за началото на компромисно и трудно съставените управленски формули в последния век, като например тройната коалиция или кабинета „Орешарски“, и видимо се различават от началото на мандати като „Костов“, „Сакскобургготски“ или „Борисов 1“ – които имаха по-високи стартови „запаси“ на доверие, коментират от „Галъп“.

Близо една трета от анкетираните заявяват одобрението си към президентската институция. Според социолозите институцията остава на стабилни нива на популярност, макар и сравнително ниски в исторически план.

Негативната тенденция е стабилизирана и при очакванията за икономиката. През януари негативни очаквания стабилно споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна. Подобряване в икономическото положение очакват по-малко от една пета.

Социолозите обаче отбелязват, че запознатостта на анкетираните с икономическите въпроси е традиционно ниска и твърдят, че се наблюдава инерционен скептицизъм.

Очакванията за материалното положение на собственото домакинство остават негативни през януари. Видимо по-отчетлив е делът на отговарящите с неутрална опция („ще остане същото“).

Сред министрите с най-голяма подкрепа се нарежда здравният министър Петър Москов, които печели доверието на 27% от анкетираните. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов, който е подкрепян от 33%.

Сред политическите лидери с най-голямо неодобрение отново е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. С близки резултати са и лидерът на ДПС Лютви Местан, както и председателят на "България без цензура" Николай Бареков – с по 88%.

Прави впечатление, че все още имената на някои от министрите са непознати за повече от половината от запитаните. „Не съм чувал“ отговарят над 50% от анкетираните, когато са запитани за министрите Даниел Митов, Десислава Танева и Ивелина Василева.

Отново единствени с положителни рейтинги от политиците са еврокомисарят Кристалина Георгиева и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Изследването е финансирано от агенцията. Проведено е от 9 до 15 януари сред 1009 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Представително е за пълнолетното население в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
555 преди 9 години
До Bat PetkoАко искаш да видиш *** човек застани срещу огледалото
39
9
 
2
 
! Отговори
комикс преди 9 години
До АнонименДПС НИКОГА НЯМА ДА Е В ИСТОРИЯТА ТОВА Е ПАРТИЯТА КОЯТО НЯКОЙ ДЕН ЩЕ УПРАВЛЯВА *** И ТИ ГО ЗНАЕШ
38
2
 
1
 
! Отговори
Bat Petko преди 9 години
До тъпчото 555Аз не казвам, че ти плащат. Може просто да си ***.
37
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
Къси или дълги пръчките,бедна партия няма!
36
0
 
5
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Тия що още правят проучвания, след парламентарните избори се видя, че и за *** за зеле не стават.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Процентите на ДПС трябав на-малкото да се удвоявата защото българите не гласуват над 50 процета и 7-8 процента стават около 15 процента. като добавим 2-3 проценат от Турция и стават до 18. А реалон наистина не са повееч от 7-8, но при извадка от сто процента население което хоид да гласува!
34
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименДокато в България не разберете че идеология проповядваща равенство между работещите и неработещите, между мързеливите и усилено трудещите се ще произвеждаме само *** като теб. Само търтей който чакат на помощи. Ще гоним умовете си в чужбина и ще убиваме всяка една инвестиция кяото релно изисква мисъл. По целият свят се плаща за хора който могат най-трудното - ДА МИСЛЯТ!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дпс, дпс ама май май скоро дпс ще си останат част от срамната история на България. Идните поколения ще ни се чудят и ще казват "Дядо, как е възможно да сте допуснали толкова години това зловредно формирование да е било част от родината ни"
32
9
 
2
 
! Отговори
555 преди 9 години
До Bat Petkoняма нужда да ми плащат. никога не съм си продавал вота и никога няма да го продам. просто ДПС е единствената партия в която има интелигентни хора и следващия път ще гласувам с две ръце за тях. пък нека да викат че съм предател
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за 5Москов няма шансове да бъде избран за Президент.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Постоянон чувам че правят екзитполове в София - от 2001 година не съм спирал да гласувам, как не видях веднъж да правят екзитпол в моето училище? не извинявам се - веднъж направиха! само веднъж! И те твърдят че това е представителан извадка.А с тези "черешки" и "малинки" е просот смешно нека да си им позволят да съобщават резултатите официално, и името на агенцията, поне да не се лъжем..... Инаеч от 12,00 часа на обяд резултатие вече се знаят но ние лъжем че спазваме закона.
29
0
 
0
 
! Отговори
Нана преди 9 години
Ето път към една коалиция.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванБСП е член на ПЕС - втората партия в Европарламента, тове че един закостенял *** не го знае си е проблем на закостенялата му скапанящина.
27
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А КОМИСИЯТА ПО ПРОИЗВОДСТВО НА ВАЗЕЛИН МОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ ДИРЕКТНО НА ВАГЕНИН...ТОЙ ОПИТ ИМА С ТЕЗ НЕЩА..Е С ЗАМЕСТНИК ЕВГЕНИ МИНЧЕВ..
26
8
 
1
 
! Отговори
arda преди 9 години
DPS. DPS i pak DPS
25
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименТова дали аз съм скапан или не остави на моят работодател да определи, защото съдейки по това как се справят имам доста причини да смятам обратното. Ако на теб умственият багаж не ти е от най-тежките е друг проблем. Всеки един който смята че закостеняла и умствено изостанала партия като БСП има място в модерният свят е или *** или мързеливец който седи и чака на държавна издръжка.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не вряваше на еврозиборите че нацитата ще покажат такъв силен вот....две патии АТака и НФСБ -12 процента. миналаат годинаатакая я отписаха всички-за един месец - удвои процентите.Светльо от Хиподил никога не го слагат в класациите, той редовно си взема над 1 процент!Според мен трябва да забранят на социолозиет да пускат класации в друг ден освен в деня на самия избор.Пък за Класациите на Кольо Колев медияната - няма да говорим разлика от 10 процента. и наглее че бил прав.
23
13
 
2
 
! Отговори
бмв преди 9 години
Само ДПС. Това е истината
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия т.нар. социологически проучвания са абсолютна вятър работа, ала-бала приказки
21
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Можеш да рисуваш цветни пръчици,получаш пари,това е Галъп!