БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ

Галъп: Борисов и Москов с най-високи рейтинги от кабинета
Обновена: 22 яну 2015 15:20 | 22 яну 2015 15:20,
97
БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ
Снимка: Галъп

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,3%, а за БСП – 14,9%.Това показват данните от редовното социологическо изследване на агенция „Галъп“ за месец януари.

На трето място анкетираните са поставили ДПС с 7,1%. След тях застава Реформаторският блок с 5,1%. За Патриотичния фронт биха гласували 3,2%, а за АБВ – 3%.

До урните не биха отишли 35,9% от запитаните.

Прави впечатление, че в сравнение с месец декември подкрепата към БСП се увеличава с 1,7%. При другите партии се наблюдават незначителни промени в подкрепата.

Социолозите от „Галъп“ коментират, че инерцията в положителните настроения сред българите след изборите все още продължава. Според тях негативната тенденция в масовите очаквания за икономиката, личните финанси и свързаните с това теми изглежда овладяна.

Доверието към правителството на Бойко Борисов е 28%, а недоверието е 56%. Социолозите коментират, че тази стойност на недоверието е значително повече в сравнение с картината отпреди няколко месеца, когато то достигаше над 70% при служебния кабинет на Георги Близнашки и правителството на Пламен Орешарски.

Сходни процеси се наблюдават и по отношение на парламента – положителните оценки за него достигат близо 20% от отговорите, а отрицателните по-отчетливо спадат в последните месеци. Нараства и броят на хората, които отговарят оптимистично на въпроса „Накъде върви България?“. Днес те са една пета. Въпреки това според 60% от запитаните страната върви „към по-зле“.

Показателите са характерни за началото на компромисно и трудно съставените управленски формули в последния век, като например тройната коалиция или кабинета „Орешарски“, и видимо се различават от началото на мандати като „Костов“, „Сакскобургготски“ или „Борисов 1“ – които имаха по-високи стартови „запаси“ на доверие, коментират от „Галъп“.

Близо една трета от анкетираните заявяват одобрението си към президентската институция. Според социолозите институцията остава на стабилни нива на популярност, макар и сравнително ниски в исторически план.

Негативната тенденция е стабилизирана и при очакванията за икономиката. През януари негативни очаквания стабилно споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна. Подобряване в икономическото положение очакват по-малко от една пета.

Социолозите обаче отбелязват, че запознатостта на анкетираните с икономическите въпроси е традиционно ниска и твърдят, че се наблюдава инерционен скептицизъм.

Очакванията за материалното положение на собственото домакинство остават негативни през януари. Видимо по-отчетлив е делът на отговарящите с неутрална опция („ще остане същото“).

Сред министрите с най-голяма подкрепа се нарежда здравният министър Петър Москов, които печели доверието на 27% от анкетираните. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов, който е подкрепян от 33%.

Сред политическите лидери с най-голямо неодобрение отново е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. С близки резултати са и лидерът на ДПС Лютви Местан, както и председателят на "България без цензура" Николай Бареков – с по 88%.

Прави впечатление, че все още имената на някои от министрите са непознати за повече от половината от запитаните. „Не съм чувал“ отговарят над 50% от анкетираните, когато са запитани за министрите Даниел Митов, Десислава Танева и Ивелина Василева.

Отново единствени с положителни рейтинги от политиците са еврокомисарят Кристалина Георгиева и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Изследването е финансирано от агенцията. Проведено е от 9 до 15 януари сред 1009 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Представително е за пълнолетното население в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А И ПЪРВАНКАТА ЗА ШЕФ НА ЛОВНОРИБАРСКИТЕ ДРУЖЕСТВА..ГАЛЕВИТЕ НА ХИМИЧЕСКИТЕ КОМБИНАТИ..В ЧАС СА МНОГО..А НА ТЪРГОВИЯТА БРЕНДО..ЧОВЕКА Е ВРЯЛ И КИПЯЛ..ПИЛЕТО ДА ОТГОВАРЯ ЗА ГРАНИЦИТЕ..МИКОВ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪКНЕ С ПРОИЗВОДСТВОТО НА СПИРТНИ НАПИТКИ..И ТОЙ ОПИТ ИМА..НА АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА МАДАМ ЙЕС РАЗБИРА СЕ..НА ЗАГРАЖДЕНИЯТА С ТУРЦИЯ ХАСАН МБОНГО ОТ АВГАНИСТАН..И КВОТО ОСТАНЕ ГО РАЗПРЕХЕЛЕТЕ НА ЧОП В КВАРТАЛ ФАКУЛТЕТО..
19
2
 
5
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Скъсява бабината ви трънкина
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванДържавата не ти е виновна че си скапан.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оф, тия рейтиниг са много измислени.201 ни обсянваха че НДСВ ще загуби с 20 процента срещу СДС - стана обратното - посел ни обясняваха, как Петър Стоян ще размаже всичик Бонев ще е втори -Първанов ги надви. После Станишев трябав да взеем по 36-40 процента, то в най-големия си Пик взе 33, после Доган с едон изказване за ден направи 10 проценат отгоре, а Борисов 20 - социолозите си глътнаах езиците....Посел атака никой не я броеше за фактор тя влеез с 8 процента, послеи с 12..
16
1
 
2
 
! Отговори
Фалшификатори мазни преди 9 години
Комитата отдавна са извън топ 3, кво ги ръгате 2-ри?!
15
11
 
3
 
! Отговори
555 преди 9 години
Глупости 7% за ДПС дава. ДПС последните 10 години не е падала под 12% и съм убеден че ако изборите са сега ще докарат 20%. те на последните спечелиха 15%. много от приятелите и познатите ми сме вече за ДПС, тъй като се видя че това е единствената нормална партия в България
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
skasqva na Stanishev onazi rabota che da go ostavi gadjeto mu Vigenin
13
10
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
*** скапаната държава сме ако БСП се върне към власта като силна партия!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЗЕвреина Станишев ще се кандидатира, но едва ли ще спечели.
11
4
 
3
 
! Отговори
за 5 преди 9 години
МОСКОВ ВЕРОЯТНО Е КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕФОРМАТОРИТЕ, ЗАТОВА МУ ПОМПАТ РЕЙТИНГА. И ЗАТОВА МОСКОВ ИЗЛЕДЕ ДА ОБЯСНЯВА, ЧЕ БОРИСОВ НЯМАЛО ДА СЕ КАНДИДАТИРА, ЗНАЕ ЧЕ СРЕЩУ НЕГО НЯМА ШАНСОВЕ. И ЗАТОВА РЕФОРМАТОРИТЕ ПОСЛЕДНИ ПОДКРЕПИХА МОСКОВ, ЗАЩОТО УСЕЩАТ ЧЕ ТОЙ ВЕЧЕ ИГРАЕ С БОЙКО.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искам да попитам хората извън софия защо гласуват за герб ?
9
4
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
АБЕ СЛОЖЕТЕ УКРАИНКАТА СТАНИШКА ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВАГЕНИН ЗА ПРЕМИЕРКА..НАЛИ УЖ ЖЕНА ЩЯЛА ДА СЕ КАНДИДАТИРА...А ЗУРЛАН ДЕБЕЛОСЛАНИНСКИ ЗА ПИ-АР..И ПОНЕ ЩЕ СИ УМРЕ СВЕТЪТ ОТ СМЯХ ЗА НАС..КАКВО СЕ ЧУДИТЕ ТОЛКОЗ..МАДЖО ЗА ЩЕФ НА МВР...КОВАЧКИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА..ТРИЗНАЧКИТЕ ЗА КУЛТУРАТА..НА ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО НЯКОЯ АМЕРИКАНСКА ЧЕРНА ***..НА БАНКИТЕ ЗУРЛАН НА ВТОРИ ПОСТ..ИМА ОПИТ..И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО МИНИСТЕРСТВО НА РЕАЛИТАТА И ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ..БАТ САЛИ
8
7
 
4
 
! Отговори
КОШМАРА АТАКА преди 9 години
Бряяяяя,талибаните от ДПС сменят партията и стават Атакисти!Ама то си е нормално щот сички Турци са Русафиле и *** по рождение.
7
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До ха ха ха...Ами ако на България мястото не в Европа и Нато ,къде да е в Русия ли,....смятам ,че наистина си избрал правилния псевдоним за себе си ,защото човек би наистина се изсмял на елементарното и проруско твое мнение....другарю Хахаха ,комунизъма е вече наистина към края на съществуването си,както вече са към края и такива като вас
6
4
 
13
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
Кой е платил поредното социологично проучване?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такаа, първите три партии съм ги уволнил и продължавам с преглед на следващите в списъка.
4
7
 
11
 
! Отговори
ала бала преди 9 години
социологическо изследване на агенция ГалъпХАХАХА Борисов и Москов с най-високи рейтинги от кабинетаКой ли им вярва на техните глупости .
3
3
 
10
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Не видях в никъде ония от "със или без цензура " :)
2
5
 
9
 
! Отговори
Крум преди 9 години
Прави впечатление, че тези резултати нямат нищо общо с разпределението в народното събрание.Питам толкова много ли ни се е променило мисленето за няколко месеца или за пореден път анализаторите нищо не познават?
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не вярвам на Галъп