БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ

Галъп: Борисов и Москов с най-високи рейтинги от кабинета
Обновена: 22 яну 2015 15:20 | 22 яну 2015 15:20,
97
БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ
Снимка: Галъп

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,3%, а за БСП – 14,9%.Това показват данните от редовното социологическо изследване на агенция „Галъп“ за месец януари.

На трето място анкетираните са поставили ДПС с 7,1%. След тях застава Реформаторският блок с 5,1%. За Патриотичния фронт биха гласували 3,2%, а за АБВ – 3%.

До урните не биха отишли 35,9% от запитаните.

Прави впечатление, че в сравнение с месец декември подкрепата към БСП се увеличава с 1,7%. При другите партии се наблюдават незначителни промени в подкрепата.

Социолозите от „Галъп“ коментират, че инерцията в положителните настроения сред българите след изборите все още продължава. Според тях негативната тенденция в масовите очаквания за икономиката, личните финанси и свързаните с това теми изглежда овладяна.

Доверието към правителството на Бойко Борисов е 28%, а недоверието е 56%. Социолозите коментират, че тази стойност на недоверието е значително повече в сравнение с картината отпреди няколко месеца, когато то достигаше над 70% при служебния кабинет на Георги Близнашки и правителството на Пламен Орешарски.

Сходни процеси се наблюдават и по отношение на парламента – положителните оценки за него достигат близо 20% от отговорите, а отрицателните по-отчетливо спадат в последните месеци. Нараства и броят на хората, които отговарят оптимистично на въпроса „Накъде върви България?“. Днес те са една пета. Въпреки това според 60% от запитаните страната върви „към по-зле“.

Показателите са характерни за началото на компромисно и трудно съставените управленски формули в последния век, като например тройната коалиция или кабинета „Орешарски“, и видимо се различават от началото на мандати като „Костов“, „Сакскобургготски“ или „Борисов 1“ – които имаха по-високи стартови „запаси“ на доверие, коментират от „Галъп“.

Близо една трета от анкетираните заявяват одобрението си към президентската институция. Според социолозите институцията остава на стабилни нива на популярност, макар и сравнително ниски в исторически план.

Негативната тенденция е стабилизирана и при очакванията за икономиката. През януари негативни очаквания стабилно споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна. Подобряване в икономическото положение очакват по-малко от една пета.

Социолозите обаче отбелязват, че запознатостта на анкетираните с икономическите въпроси е традиционно ниска и твърдят, че се наблюдава инерционен скептицизъм.

Очакванията за материалното положение на собственото домакинство остават негативни през януари. Видимо по-отчетлив е делът на отговарящите с неутрална опция („ще остане същото“).

Сред министрите с най-голяма подкрепа се нарежда здравният министър Петър Москов, които печели доверието на 27% от анкетираните. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов, който е подкрепян от 33%.

Сред политическите лидери с най-голямо неодобрение отново е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. С близки резултати са и лидерът на ДПС Лютви Местан, както и председателят на "България без цензура" Николай Бареков – с по 88%.

Прави впечатление, че все още имената на някои от министрите са непознати за повече от половината от запитаните. „Не съм чувал“ отговарят над 50% от анкетираните, когато са запитани за министрите Даниел Митов, Десислава Танева и Ивелина Василева.

Отново единствени с положителни рейтинги от политиците са еврокомисарят Кристалина Георгиева и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Изследването е финансирано от агенцията. Проведено е от 9 до 15 януари сред 1009 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Представително е за пълнолетното население в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
А къде е Барека?
79
5
 
6
 
! Отговори
Скъл ъп :-) преди 9 години
Като гледам нищожния процент на Атака и ми е ясно кой е платил за тая фалшификация. Отвратителни, долни манипулатори
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много противоречиви са нещо тия показания.Четворната коалиция общо получава към 40%,а доверието към правителството е едва 28%.
77
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
на голфъри пишман "социолози" не вярвам!
76
1
 
7
 
! Отговори
ЖИТЕЛ преди 9 години
анкетата е правена за софиянци...много е грешна за атака и движение за права и свободи.... прогнози ...мечти...
75
1
 
7
 
! Отговори
стар комунист преди 9 години
До Анонимен 79 Това е моята теза,че това уродливо подобие на лява партия БСП отдавна трябваше да бъде разпустато.На нейно място оставете хората да създадат истинса лява партия която да обедини всички хора с леви убеждения в България!
74
11
 
19
 
! Отговори
С нами Бог! преди 9 години
АТАКА ще ви разпилее, както опълченците разпиляха хунтовските разбойници от летището на Донецк!
73
0
 
11
 
! Отговори
БСП е мухъл преди 9 години
БСП дори и да може, няма да бъде допуснато от кукловодите да натрупа авторитет. Щото ако вземе да се въздигне и Брюксел ще спре европарите. Брюксел е мафия дава само на мафията.Затова, ще ни предлагат разни, сякаш снети от стената портрети на Политбюро като Миков. Вижте в Полша бившите комунисти каква изпъната мадама издигат кандидат за президент. Направо по критерия на Бойко!
72
6
 
5
 
! Отговори
КОШМАРА АТАКА преди 9 години
Абе ДУДУКОВ що го нема в класацията?Пеевски и БСП и нанего дадоха пари ,а нещо не го мяркам в класацията?Да не би да са махнале цензурата?
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП ще направи най - лошата услуга на Герб, ако вземе и много скоростно се саморазпусне. Тогава ще се появи нещо ново, което платените социолози и медии няма да могат да обвинят в минало, взривени църкви, мандри и концлагери. Както гръцката СИРИЗА.
70
11
 
9
 
! Отговори
JESuisRoma преди 9 години
Москов , президент !!!
69
9
 
6
 
! Отговори
КОШМАРА АТАКА преди 9 години
Не е верно това,а защо не броят и надуваемите кукли от Секс шоповете?Те всичките за нас гласуват.Сега чекаме ПУТИН рубли да даде и събаряме правителството.строим Южен Паток и АЕЦ Беляне и в Азиатския съюз при другаря ПУТИН заедно с ДПС щот и те са Проруска партия.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айдеее, наближават предсрочни избори и започнаха с големите лъжи и манипулации
67
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама то РъБатите и ПФ няма да съществуват след някалко месеца, какво лъжете продажници
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези крадци не им ли измря електората бе?
65
0
 
13
 
! Отговори
бг преди 9 години
Папкат партиите,и кой ги храни?Ние,великите българи!Нека папкат,ние сме насреща!
64
2
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
Ами след 2-3 години да се готвим пак да идват комунагите след тях пак сегашните комунаги или други радетели за демокрация и така. Това е най-оркската държава Чалгостан с най ама най-скудоумното племе на света.
63
9
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Атака ще въведе ли руски език задължително в училищата?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
????? Още четете глупостите на тези .... лози.
61
1
 
8
 
! Отговори
кк преди 9 години
Айдеееееееееееее, пак почнаха с глупостите!!!!