Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас

Шефът на Алианса: Такива елементи ще бъдат установени в още 5 страни
Обновена: 22 яну 2015 20:07 | 22 яну 2015 18:31, Камелия Цветанова
570
Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас
Снимка: БТА

НАТО ще установи свой многонационален контингент в България, съобщи след срещата си с президента Росен Плевнелиев генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Причината за това е конфликтът на Русия с Украйна.

Още по темата
„Ще установим командно-контролни елементи в трите балтийски републики, Полша, Румъния и България. Това ще са контролно-командни елементи, които ще ползват персонал от българските въоръжени сили, а също многонационален контингент на НАТО. Това ще е трайно присъствие на НАТО в България, което ще е важно“, обясни Столтенберг.

Според него всички виждат нуждата от присъствието на НАТО в България и в другите страни заради конфликта в Украйна, което предполага повече въоръжени сили на място, които да участва в учения и маневри, както и повече военно морски съдове.

„Всичко това е със защитни предназначения и е част от нашата колективна отбрана, която е ключ, сърцевина и задача на НАТО“, посочи той.

Друг основен акцент в изказването на генералния секретар на НАТО беше свързан с решението на върха на Алианса в Уелс през миналата година за плавно увеличаване на средствата за отбрана до достигането им до 2% от БВП на всяка отделна страна.

България обаче не успя да спази решението и през тази година средствата за армията ни са с 30 милиона евро по-малко от тези през миналата.

„Да инвестираме в отбрана е предизвикателство пред нас, защото винаги е хубаво да похарчим парите за нещо друго, но е важна сигурността и ето защо е много важно всички държави да изпълняват обещанията си, а именно да спрем намаляването на парите за отбрана и да започнем да ги увеличаваме, получих уверения по време на срещите си днес, че това ще стане“, коментира Столтенберг.

Плевнелиев призна, че пред него е обяснил с тежката икономическа ситуация през 2014 г. намаляването на средствата за бюджета за отбрана, но в същото време очаква актуализация и отпускане на повече пари.

„България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване, това е приоритет и на правителството, на президента, и на парламента да намалим въоръжението от един доставчик, това е национален приоритет“, посочи държавният глава.

Според него има начини да получим помощ от останалите страни в Алианса за превъоръжаването на армията ни, така че тя да стане модерна и съвместима с тях.

„НАТО не е инвеститор, България обаче ще търси сътрудничество с другите държани, имаме прекрасно сътрудничество със САЩ, ще търсим и други партньори“, посочи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо трябва да плащаме за защита на чужди интереси в Ирак,Афганистан и другаде,а не за защита на нашата граница? Защо НАТО не ни защитава от масовото нахлуване на емигранти,които наистина застрашават националната ни сигурност,а не от някаква фалшива агресия от Русия? Разбра се,че нито Европа,нита НАТО ще ни защитят от тях,а искат пари за закупуване на оръжия,с които ще "защитаваме" интересите на САЩ?
8
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е окупация на България със съдействието на националния предател- помака Роско!
7
6
 
36
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Шарлита пирувайте!
6
7
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага импийчмънт на измисленият президент гербераст антибългарин
5
2
 
46
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Честито!
4
1
 
78
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Не ни трябват командни звена, нужни са сериозни дипломатически преговори с трезвомислещи политици и от двете страни, за да се спре това безсмислено кръвопролитие в Украйна, където умират невинни хора, включително деца!
3
10
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убийци, предатели вън от България!
2
4
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХА СЪТРУДНИЧЕСТВО НА БАБА ТИ. ЗАТОВА ИСКАТ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ВОЕННИЯ БЮДЖЕТ. ДА СИ ПЛАЩАМЕ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ЧУЖДА АРМИЯ.
1
4
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България сега трябва да плаща и за тези глупости.