Борбата срещу тероризма е обща кауза!

Плевнелиев даде традиционния прием за дипломати
Обновена: 23 яну 2015 19:55 | 23 яну 2015 19:52, Веселина Йорданова
48
Борбата срещу тероризма е обща кауза!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Сериозните предизвикателства, пред които се изправя светът, свързани с промените в климата, политическите кризи и тероризма, могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Държавният глава подчерта, че като част от демократичния свят, страната ни защитава върховенството на закона и международния правов ред и се противопоставя на агресията и силовия подход в международните отношения.

„Терористичният акт срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността – наше верую“, посочи в изказването си президентът Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, подчерта Плевнелиев и призова за завършването на интерконекторните връзки между отделните държави, за либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците. „Трябва да свържем мрежите в региона – магистрали и железопътни линии, електроенергийните мрежи и телекомуникациите. Нашето „оръжие“ е интеграцията и върховенството на закона, а не изолацията и върховенството на силата“, заяви той.
 
Президентът благодари за положените от Италия и Гърция усилия по време на председателство на ЕС през 2014 г. и пожела успех на новия председател на Съюза - Латвия. „Европа се нуждае от повече конкурентоспособоност, растеж и работни места. Можем да постигнем това единствено чрез завършването на Единния пазар във всичките му форми и намаляването на прекомерните регулации“, посочи президентът.

Държавният глава припомни, че през изминалата 2014 година външните граници на обединена Европа бяха подложени на безпрецедентен миграционен натиск, породен от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, и призова за общ подход за преодоляването на това предизвикателство.

„България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство“, заяви още президентът Плевнелиев.  

В изказването си пред дипломатическите представители държавният глава подчерта, че днес българският политически елит демонстрира нов подход – конструктивен диалог и търсене на съгласие. „Очаквам политиците да докажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическа воля да предприемем всеобхватни реформи. 2015-а трябва да бъде годината на екипната работа и на реформи за България“, посочи президентът.

Държавният глава беше категоричен, че през 2015 година българските институции могат да придвижат напред реформите във важни за обществото сфери и открои съдебната система, здравеопазването, енергетиката, образованието, административната и пенсионната реформа, водния сектор, сектор „Сигурност“.
 
„Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност“, заяви още президентът и добави, че страната ни ще се присъедини към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз. „Влизането на България в Шенген е стратегически приоритет за страната“, посочи още държавният глава.
 
„През 2014 г. светът стана свидетел на много въоръжени конфликти и сблъсъци, на прояви на тероризъм и убийства на цивилни граждани. Затова международната общност е сплотена повече от всякога в решимостта си да намери мирно решение на тези конфликти и ефективно да противодейства на тероризма“, заяви доайенът на дипломатическия корпус у нас д-р Ахмeд Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Палестина в България.

Ахмeд Ал Мадбух подчерта, че независимо от смяната на няколко правителства в България през последните две години, страната ни не е преставала да отстоява демократичните ценности и диалога с гражданското общество. Посланикът пожела на българския народ светло бъдеще, просперитет и успехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***.
12
1
 
38
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Национален предател заплювам те !
11
1
 
19
 
! Отговори
бастун преди 9 години
До ****да бил е войник , старши помощник , на младшия помощник на лайновозката
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
/Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност/Като е толкова стабилна банковата система защо да влиза в ЕБС. Значи лъже, че е стабилна и трябва да се стабилизира като влезе или има други цели които се крият от народа.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
obe6tavat da nqma terorizim sled kato se izto4i poslednata kapka petrol
8
1
 
17
 
! Отговори
бастун преди 9 години
никога не чета , какво е казал еди кой си на главната статия , досещам се по коментариите , явно нашият президент си ги заслужава (може и да не съм прав защото не ги чета)но съм уверен че президента ни е много изтакован (свободата на словото) нали уважаеми
7
0
 
19
 
! Отговори
Плевка костюмчето преди 9 години
Борбата срещу тероризма се прави с пушка не с костюм.
6
2
 
18
 
! Отговори
**** преди 9 години
Чудя се този дали е ходил войник,и дали е хващал пушка?
5
1
 
22
 
! Отговори
**** преди 9 години
Този *** да не стоиптук,а да заминава за сирия и да бори тероризма,че ми писна от него,щом си отвори устата,само глупости бълва,но това е на боко матряла,той си го избра и го предложи.
4
16
 
6
 
! Отговори
Цъфнал ГЕРБ преди 9 години
Браво на Президента! Отново им скри шапката на терористите и ***!
3
0
 
24
 
! Отговори
Шашлик по кавказки преди 9 години
Този човек респектира всички терористи. Като го видят и се скриват в пещерите и не смет да гукнат. Голям натовец и ВИЗИОНЕР е президента.
2
0
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Политически...зубрач,на средна възраст.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пухльо !