Депутат от РБ не подкрепи своите за Сметната палата

Марков: Опозицията имаше право за някои моменти
Обновена: 23 яну 2015 15:54 | 23 яну 2015 15:20, Камелия Цветанова
1
Депутат от РБ не подкрепи своите за Сметната палата
Архив: Булфото

Въпреки че Реформаторският блок е част от управляващото мнозинство, един от депутатите от обединението Костадин Марков не гласува със своите текстове от промените в Закона за Сметната палата, които парламентът приемаше на второ четене вчера и днес.

"Опозицията имаше право за някои моменти“, обясни той пред Dnes. bg защо е гласувал с „въздържал се“.

Още по темата
Вчера с гласовете на управляващото мнозинство бяха одобрени поправки в закона, според които Сметната палата вече ще има петима, вместо досегашните деветима членове.

Според Марков в закона е трябвало да бъде разписана ясна политическа отговорност и всички петима от състава на палатата да се номинират от партиите, а не както беше прието – един от членовете да е по предложение на Института на дипломираните експерт-счетоводители и още един на Института на вътрешните одитори.

"Не трябваше да се крием зад браншови организации“, коментира депутатът.

 

Днес народните представители приеха на второ четене членовете да участват в заседанията на Сметната палата, за което да получават възнаграждение в размер до 50% от заплатата на председателя.

Освен това в закона изрично е записано, че председателят и заместниците му не могат да заемат или да извършват друга платена длъжност, освен по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата, научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права, но за членовете това не се отнася.

Костадин Марков разкритикува решението двамата от членовете на палатата, предложени от браншовите организации,  да имат право да работят и по договори не само със Сметната палата.

"Дава им се възможност да работят и на други места, а това е откровен конфликт на интереси, след като ще  работят и в частния сектор“, мотивира се Марков.

Според него с промените в закона ведомството ще работи по-лошо.

"През Сметната палата годишно минават над 400 преписки, с които едва са се справяли 9 човека, а сега ще има 5, от които двама не се знае колко ще работят в палата и колко в частния бизнес“, заяви още той.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията пак започна с покупки на депутати.