Калфин затяга режима за детските надбавки, спира парите на ръка

Те ще отиват за такси за забавачки, ако родителите злоупотребяват
Обновена: 26 яну 2015 14:04 | 26 яну 2015 10:07, Камелия Цветанова
53
Калфин затяга режима за детските надбавки, спира парите на ръка
Снимка: Булфото, архив

Ще има промени в Закона за детските помощи, които ще доведат до ограничения, за да се намалят злоупотребите, закани се вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по Нова телевизия.

Още по темата
Причината за това е, че родители не харчат парите за детето, ами за себе си и според него начинът е да не се дават помощите на ръка, ами социалните работници да имат повече свобода при преценката си за какво да отидат средствата.

„Такива деца могат да получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата”, обясни Калфин.
 
По думите му законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители.

В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години. Идеята е детските помощи, които са 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители.

Според него трябват да има по-сериозни мерки в тази насока, защото миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове.

„Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни  Калфин.

Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете и впоследствие се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят тази лоша практика.

„Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим. Една от мерките е тази сума да се разпредели на три части”, коментира още вицепремиерът, пояснявайки, че е получил сигнали от ректори на различни висши учебни заведения.
 
Относно великденски добавки за хората с ниски доходи, социалният министър обяви, че при добро изпълнение на бюджета ще се види каква сума може да се отдели за тях.

По повод предложението за увеличаване на осигурителните вноски с 0,5% и острата реакция от страна на работодателите, Калфин пресметна, че на 1000 лева осигурителен доход утежнението ще е 3 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
30
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Щом ще има АКО, ПРЕЦЕНКИ и т.н. прах вочите нахората - да се чете - пак ще си получавате кинтит спокойно, порсот малко трявба да замжем очите на данъкоплатците...