За Росица Янакиева: Боецът, който загуби само една битка

Политици и граждани пишат за нея в социалните мрежи
Обновена: 26 яну 2015 15:31 | 26 яну 2015 13:14,
38
За Росица Янакиева: Боецът, който загуби само една битка
Снимка: архив Булфото

Боец, приятел, железен човек, екипен играч, професионалист, достоен и силен човек. Това са само част от определенията за Росица Янакиева в социалните мрежи, които заваляха малко след като бе съобщена новината за смъртта й.

Зам.-председателят на Народното събрание и два мандата кмет на Парник почина снощи във ВМА. Росица Янакиева се бори няколко седмици за живота си след усложнения в следствие на аневризма в мозъка.

Още по темата
„Тя беше железен човек, другар, на когото можеш да разчиташ напълно. Не мрънкаше, не се измъкваше, товареше се с работа, беше екипен играч”, написа в профила си във Фейсбук социалният министър и съпартиец на Янакиева в АБВ Ивайло Калфин.

„Отнасяше се с уважение и разбиране към всеки. Поставяше си амбициозни цели и знаеше как да ги постигне. Мотивираше хората, заразяваше ги със своя ентусиазъм и решителност. Неслучайно на два пъти донесе и най-добрия резултат за АБВ“, спомни си Калфин.

Той нарича Янакиева принципна и честна. Припомня напускането й от БСП. „Участва и говори на пленума на БСП, на който партията я изключи, заедно с Георги Първанов и Румен Петков. Убеждаваше да не го правят, защото отделната листа на изборите за Европейски парламент беше вик за промяна, а не партиен комплот от жадни за власт хора”.

По думите на Калфин Росица Янакиева е преживявала много начина, по който наследникът й на кметския пост в Перник я е атакувал.

„Живееше с проблемите на Перник и ги преживяваше дълбоко. Само от партийна дисциплина тя стана депутат и с мъка остави любимия си град, в който предвиждаше да има видими промени към есента на 2015 г. – края на втория ѝ мандат”, написа той и завърши: „Не можа да спечели само една битка – тази за собствения си живот. Ще ни липсва!”

За Росица Янакиева си спомни и бившият външен министър Кристиан Вигенин. В профила си във Фейсбук той разказа как в нощта на последните местни избори екзит половете показвали загуба в Перник. „Тогава влезе Росица Янакиева и каза: "Не може да съм загубила”, спомня си Вигенин и пише, че след час нещата са се обърнали.

„Роси беше боец. Няма да забравя емоцията в разтреперения ѝ глас, когато трябваше да напусне Националния съвет, след като се присъедини към АБВ. Нека днес си спомним, че сме преди всичко хора, че сме на тази земя само за малко. Почивай в мир, Роси!”, написа депутатът от БСП.

От АБВ изпратиха съобщение до медиите за смъртта на Янакиева, в което я определиха като достоен и почтен политик и човек, едно от най-ярките лица на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева написа до близките на Росица Янакиева: „Напусна ни един достоен човек и политик, социално ангажиран, отдал безрезервно сили и енергия за демократичното развитие и просперитета на страната". Тя припомни и че Янакиева се е борила за засилване ролята на местната власт в политиката и за пълноправно участие на жените в обществения живот.

Почитта си изразиха и лидерът на АБВ и председателят на групата на партията Георги Първанов и Борислав Борисов. „Изключително трудно е в този тежък момент да се даде цялостна и пълна оценка на Росица Янакиева, човека, приятеля, другаря. В сърцата и душите на всички, които я познаваха и уважаваха ще остане празнината от нейното отсъствие”, пишат те. Съболезнования до близките изпратиха и президентът Росен Плевнелиев, както и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Десетки коментари заваляха и в официалната страница на Янакиева във Фейсбук. Под новината за смъртта й там хората изразяват съболезнования. „Вечна памет на Роси! Беше велик човек, страхотен професионалист и мой идол. Трудно ще преживея загубата й”, пише Десислава Георгиева. „Почивай в мир, Роси! Беше достоен и силен човек”, е написал Георги Цонев. „Достоен политик”, „достойна жена”, „истински приятел”, „мъжко момиче" и още много други са определенията в социалните мрежи.

Поклонението пред Росица Янакиева ще бъде утре от 11.00 ч. в сградата на Двореца на културата в гр. Перник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Georgimoje da se oredi ako iskash shte doida shti prusna kofata i shte idesh pri neq (komunist li si SMURT)
26
1
 
4
 
! Отговори
Биляна Хростова преди 9 години
Ми тази кметица направи града ни да прилича на бомбардировките в Дамаск. И да, наистина, само наркомани и наркодилъри из града ни, пияни, дрогирани и беработни по улиците се скитат и вият като кучета по цяла нощ. Никакъв контрол в града ни откакто тази жена стана кмет, пълна анархия настана.
25
1
 
4
 
! Отговори
Георги Валериев преди 9 години
Мнението на почти всички перничани за тази кметица унищожавала Перник вече 2 мандата не е никак хубаво!!!! Та тази кметица не направи ей толкова за града ни, даже и за 1 стотинка не се видя направено от нея за тези цели 2 мандата, само разрушения и неоправии из града ни!
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, показват кадри след земтресението в Перник. Е решиха ли проблемите на хората след бедствието или още има неремонтирани къщи и апартаменти?А самият Перник не е ли най-голямото свърщалище на наркодилъри и наркомани. И какво направи въпросната дама, за която леете сълзи, да ги разреши.Смешен плач.И да знаете бог наказва предателите. И ББ го чака същото, затова само се кръсти и целува ръцете на патриарха.ББ работеше с Първанов и протежетата му да разбие левицата.
23
1
 
7
 
! Отговори
Егати! преди 9 години
Починала е от "страхотната" ни медицина, която имаме вече 25 години. Починала след операция на аневризма! В кой век живеем,боже мой? В деветнайстия ли? Средновековна беге медицина!
22
9
 
16
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Бог да те прости Росице! Прекрасен човек и лидер, железен характер, искам да съм като теб, дано да мога!
21
2
 
19
 
! Отговори
безсмъртен преди 9 години
Интересно... Как ли се чувства сега Ирена Соколова, която - загубила изборите за кмет-стана областен управител?! и протежето, което изпълнява функциите на кмет сега. ПОБЕДИТЕЛИ ли се чувствате?! дано да се замисляте занапред, когато с такава злоба атакувате някого с измишльотини. Но.. за да се замисли човек, трябва да има с какво... Жалко за вас...
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"За мъртвите ... нищо"
19
24
 
12
 
! Отговори
на Дявола брат му преди 9 години
Който има много грехове-така става!
18
5
 
4
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
"кмет на Парник"..????
17
3
 
13
 
! Отговори
До бай Вълчо преди 9 години
Байо, Перник е пред фалит, а другарката Янакиева мина както през с.с., така и през б.б.
16
5
 
10
 
! Отговори
Затъжал преди 9 години
Другарите, макар да отричаха Омуртаг (и който и да е друг от стойностните ни управници), не могат да избегнат завета му!
15
12
 
20
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
До пост 1 и 2.Не ви познавам.Не зная дали сте българи или бежанци.Тази жена я познават гражданите на Перник,пернишка област и най- вече истинските българиЖена влязла в политиката да направи нещо за своя град и партия.Жена противопоставила се по най- добрия начин на б.б и с.с./нарочно ги пиша с малки букви/Нито *** борче и беглеца на 2014г. можаха да я спрат по нейния път.Единствено смъртта. Почивай в мир РОСИ.
14
17
 
16
 
! Отговори
:X преди 9 години
Кога ще излизаме по площадите да я оплакваме? Изоставаме от другарската Северна Корея - срамота! То верно, че половината ни население се изнесе благодарение на вещото управление на другарката и подобните й, но нищо не пречи и в чужбина да излязат да редят ред сълзи, ред сополи!
13
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ковчегът е един и същ и за богатия, и за сиромаха. Сега как ще побере в ковчега всичко, което е ограбила от народа ? Само това се питам.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ковчегът джобове няма, ама за някои е доста широк. Аршинът е друг.Пък и богатият умира веднъж, а беднякът - всеки ден!
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съболезнования на близките ! Голямата мъка е за тях. Дано имат сили и мъдрост да понесат по-леко загубата на близък човек.
10
6
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Щом за мъртъв или добро или нищо,значи НИЩО!!!
9
3
 
21
 
! Отговори
Да, бе ! преди 9 години
Политик = кофти човек, но тъй като е умряла, няма да кажа нищо за нея.
8
9
 
21
 
! Отговори
безмълвен преди 9 години
Перник още е фалирал официално, а другарката-кметица вече си плати дзеровете? А на времето тези като нея уж ни учиха, че Господ нямало...