ДКЕВР плаши със солена глоба при нарушения в сметките за ток

Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става, заяви Делян Добрев
Обновена: 27 яну 2015 14:03 | 27 яну 2015 10:18, Камелия Цветанова
72
ДКЕВР плаши със солена глоба при нарушения в сметките за ток
Снимка: Булфото, архив

От 20 000 лв. до 1 млн. лв. е глобата, която може да отнесе „Енерго - Про“ заради двете сметки за ток с една дата за плащане, които получиха 61 хиляди от клиентите на дружеството.

Още по темата
„Има ли нарушения, ще има глоби”, категоричен бе инж. Илиян Илиев от ДКЕВР по Нова телевизия.

Според него явно има нарушения на договорите с абонатите, което не е маловажно.

„Вчера пуснахме заповеди не само за проверка на "Енерго - Про, а и на ЧЕЗ и EVN. Пуснахме писмата с исканата от нас информация. Тя ще постъпи в комисията до края на днешния ден. Ще искаме графиците, по които са отчитани, за да разберем как са отчитани и реално отчетените”, обяви той.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ пък се обяви за по-солени санкции, като минималният размер на глобата да е 200 000 лева.

„Хубавото е, че това не е масов случай както през 2012 година. Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става. Трябва да направим така, че глобите да са толкова високи, че да действат превантивно. Не може заради това, че някой не може да си организира инкасаторите, цялата държава да се занимава с това конкретно ЕРП. В случая става въпрос точно за това – някой не може да си организира инкасаторите да проверяват по време на празниците”, коментира той по Нова телевизия, но изключи вероятността да са сбъркани показанията, посочени от електромерите.

Добрев смята, че в случая с „Енерго - Про“ става въпрос за небрежност и безхаберие.

„Как успяха другите две ЕРП-та да се справят и към 31 декември да отчетат електромерите, а „Енерго - Про“ не успя“, коментира депутатът.

Той обясни, че формално дружеството е спазило изискванията на наредбата, като са отчетени в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това е направено второ засичане.

Според него обаче проблемът е в това, че те са слели двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази фактура два пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде, макар че е малко вероятно да има грешка в показанията.

„Възможно е да има много малък брой такива случаи. Но всяко едно от ЕРП-тата приема оплаквания в тази посока”, добави той.

Делян Добрев отказа да прогнозира дали ще има промяна в цената на електроенергията.

„Смятам, че политиците не трябва да говорят за цената на тока. Това е работа на регулатора, той трябва да изчислява колко да струва токът, колко да плащаме ние. В противен случай се трупат едни дефицити, както миналата година се намали токът с 5% и се създаде дефицит от 600 млн. лв. Това са следствията от политическите поръчки. Това, което трябва да направим сега, е да свием този дефицит, за да не бъде платен отново от всички нас с увеличение цената на тока”, добави още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

„В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. Сега даваме само указания. Дали цената ще се повиши, или понижи, това е въпрос на анализи. А анализите започват, след като се подадат заявленията”, коментира от своя страна Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите винаги търсят враг, за да насочват недоволството на хората в него, а не в НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ на правителствата!ЕРП тата работят много по-добре, от колкото некадърните държавни служители.Но явно, на някой му се иска да се прекратят сегашните договори и енергетиката, атомна,нефтопреработвателна и т.н.да отидат в ръцете на руснаците и нашите русолизци.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куче влачи диря няма. Всички тия приказки са за да могат да крадат по-лесно, а ние да си викаме - ми те гледай как са се загрижили. Намалете цената на тока! Вместо с камъни да ги посрещнем, седим и умуваме. Тия престъпници само от това имат нужда.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До енергитик: Ей една торба пари платих за един хладилник пък то костана, малко застудя на вън и не може да смогне, много ток харчи
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са един дол дренки, ***. Тоягата трябва да играе, тояга.Моите уважния ама Г-н Добрев ама бая ме ядоса в интервюто си сутринта, какво искаше да каже с това саниране, сякаш тук в Бг живеем в кофтори.... 90% от сградите около мн са санирани Пвц дограма и т.н Винаги ще си намерят управдание
20
3
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
"но изключи вероятността да са сбъркани показанията, посочени от електромерите" Смятам, че политиците не трябва да говорят за цената на тока." Ми да Телянчо Добрев пак мучи простотии! Ми като смяташ така пак ще ви свалим от власт, няма да е сефте! Но вече няма да може да се върнете, защото щом с един милион едвам се задържахте на власт, какво остава ако поне 1/3 от тоя милион се извърне от вас?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кучетата си лаят, кервана си върви
18
5
 
9
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Спокооо :) Нали точно зарад тия сметки Бат Бойко падна от власт преди две години. Що не мислите че сега пак чрез ЕРП-тата някой се опитва отново да прави същото ...
17
3
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
В момента са по високи от германските. А работа , заплати?
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Енергитик, Ей ***, не се прави на много знаещ, всеки знае какво ползва и горе долу колко ще му е разхода... и като си толкова голям разбирач, айде кази как при мен сметката ми е с 50 лв повече? Като нямам нито бойлер нито климатик за отопление ( ползвам газ)
15
3
 
17
 
! Отговори
IA преди 9 години
Откъде ЕРП-тата ще избият парите за глоби?
14
5
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Ела да платиш моята тогава !
13
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сметките за ток трябва да са високи. Само мързеливците се оплакват от тока.
12
3
 
8
 
! Отговори
T_T преди 9 години
мм незнам дали няма да е по-добре да се плаща средна ритмитчна сметка на месец.. един вид- изчисляват ти колко харчиш за година, разделят го на 12 месеца и ти пласщаш тази сума всеки месец. Накрая на годината идва приравнителна сметка - изхабил си повече ток дай 50 лева, изхабил си по-малко ток - ето ти 50 лева... холандците така го правят.. при нас обаче дали ще работи...според мене ще буде по-спокойно като знаеш че сметката ти е тази за тези 12 месеца..
11
5
 
8
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Хайде анонимен другарю от 5 тръгвай да протестираш , а не да стоиш пред компа и да се криеш под полата на жена си . Гърците като протестират излизат милиони и се бият на живот и смърт с полицията. Миналата година имаше 20 старчока на т.н. контрапротест пред пилоните на НДК . Сега др. Путин си има грижи с Украйна и няма кой да плаща на *** за протести .
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"От 20 000 лв. до 1 млн. лв. е глобата, която може да отнесе Енерго - Про заради двете сметки за ток с една дата за плащане, които..."И да глобиш, и да не глобиш дружеството, все тая. Ще си избие глобите през сметки на някакъв етап, ако вече не го е сторило. Смисълът от тази санкция е да се играе по правилата. Затова и тя трябва да е персонализирана и % от доходите, като се разпростира върху всички по веригата - от директора до инкасатора. Иначе си остава популизъм и веене на вентилатор.
9
10
 
10
 
! Отговори
Енергетик преди 9 години
Само моята сметка за миналия месец е 30лв???Да, ама ползвам парно и топла вода. ЕСТЕСТВЕНО, че сметките в зимните месеци са по-високи!!!!Тряа да си тотално ***, за да знаеш, че си ползвал климатик, духалка, радиатор, бойлера подгрява много по-студена вода от лятото и ползва много повече енергия и да си мислиш, че някой се мъчи да те прецака.Дали има една, две или пет сметки те са за ИЗРАЗХОДВАНА ЕНЕРГИЯ, която струва пари (НАЙ-МАЛКО В ЕВРОПА).Откачам, от толкова НЕАДЕКВАТНОСТ!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствения начин е едно парче кабел, и да си *** майката. Тия от писане и жалване не разбират.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно е, че без протести няма да стане.
6
6
 
11
 
! Отговори
Ронин преди 9 години
Ако Бокич си беше изпълнил предизборното обещание за, което беше избран първия път, да се разправи със стартите червени муцуни(той самия е е от новите - това е друга тема) и да разкара монопола в ЕРПтата(или самите тях) - сега янмаше БСП/ДПС пак да му палят чергата с ноемра от по-миналата зима! Отделно няма ли комисии за монополите в ЕС, че така сас е умлъчали на този ЗОНИРАН монопол - ааа фирмитес атехни и си траят - двойния стандарт...
5
9
 
9
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Че сметките са нагалсени е ясно и на бедните самолйски деца.. ДРУГ е въпроса - КОЙ? Дали БКШ-нови-ГЕРБ като дойдат ан власт им развързват ръцете или БКП-стари-БСП-ДПС иамт верни инсталирани хора, които правят поразиите със сметките ?!?!