Докладът на ЕК - повод за преоценка на политики

Иванов: Още изоставаме от стандартите на ЕС в правосъдието
Обновена: 28 яну 2015 16:03 | 28 яну 2015 16:03, Камелия Цветанова
3
Докладът на ЕК - повод за преоценка на политики
Снимка: Булфото, архив

Страната ни продължава да изостава от стандартите на ЕС в областта на правосъдието, върховенството на закона, защитата правата на човека и установяването на свободно от корупция управление, призна и министърът на правосъдието Христо Иванов, след като по-рано днес бе оповестен поредният критичен доклад на ЕК.

Още по темата
Според Иванов и резултатите от Евробарометър убедително доказват, че тази оценка се споделя не само от ЕК, но и от цялото българско общество.

Сред малкото позитивни наблюдения особено ценим констатацията, че правителството е започнало да нарича проблемите с техните имена и в лицето на актуализираната Стратегия за съдебна реформа има детайлен план за излизане от така подробно описаната в доклада стагнация, коментира още той, цитиран от пресцентъра на министерството.

Иванов смята, че този доклад може да бъде единствено повод за сериозен размисъл и преоценка на досегашни политики и практики от всички институции, имащи отношение към правосъдието и борбата с престъпността и корупцията.

Важно е неговият тон на въздържание от по-обхватни обобщения да бъде разбран правилно: той ни най-малко не е повод за самоуспокоение. Напротив, става дума за кредит на доверие, който партньорите ни от ЕС, а и собственото ни общество, „отпускат” при много кратък срок и висока политическа лихва. Трябва да разбираме ясно, че във времето до следващия устен доклад на ЕК до Съвета на ЕС през лятото на 2015 г. ние трябва, при пълна мобилизация, да реализираме съществени реформи както на конкретни институции, нормативни актове и политики, така и изобщо в поведението на отделните носители на политически и административни отговорности, коментира министърът.

Христо Иванов очертава няколко области, в които трябва приоритетно да се съсредоточат усилията.

Сред тях са реорганизация на ВСС, включително чрез конституционни промени, така че да бъде в състояние да осигурява добро управление и да се ползва с доверието на магистратите и обществото, засилване на Инспектората към ВСС, реализация на заявката за въвеждане на нов организационен модел на прокуратурата и усъвършенстване на нормативната база за работата ѝ, изменения в Закона за съдебната власт, които да решат наболелите проблеми в области като кариерното развитие, интегритета, натовареността и мотивацията на магистратите, създаване на автономни и ефективни органи за борба срещу корупцията по високите етажи на властта чрез създаване на обновена институционална рамка за деклариране и задълбочена проверка на имущество и конфликт на интереси и на специализирана институция за разследване на корупцията в държавното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Ще спомена две дела само Вальо топлото и САПАРД, отдавна правосъдието е умряло!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако се успокоите и не правите нищо - народа ще ви изгони с камъни.Комунистите, заедно с въшките от атака са не повече от 20%.Останалите 80% ИСКАТ и ОЧАКВАТ пазарни реформи днес !!!
1
1
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
В един съдебен процес възниква въпроса,кой е по голям престъпник ,този на подсъдимата скамейка,или тези около него и срещу него.