Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве

Ще имат 6 месеца, за да платят вноските си за 3 г., иначе плащат всичко назад
Обновена: 28 яну 2015 15:22 | 28 яну 2015 12:57, Веселина Йорданова
292
Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве
Петър Москов Снимка: архив, БТА

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Още по темата
„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква месец лечение в болница 50-100-200 хил лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години“, обясни здравният министър Петър Москов.

С измененията кабинетът прави нов опит да намали броя на здравно неосигурените чрез законови промени, приети днес от правителството.

Министърът обясни, че усилията, които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

С промените при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения ще са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Той обясни, че приетите днес промени са три типа. „Едните са свързани с нови работещи механизми за контрол върху резултата от лечението, което е свързано с цялостната ни философия, че системата трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност към плащане за резултат. Втората група мерки са свързани с промени в областта на лекарствената политика – заложени са поредица от механизми, които могат да дадат лостове на държавата и НЗОК да договарят при по-добри цени модерни медикаменти. Третата група промени са свързани с повишаване на справедливостта при плащането на здравноосигурителни вноски и повишаване на събираемостта“, обобщи той.

Предлага се и поетапно увеличаване с 5% годишно от 2016 година на вноските, които държавата дава за групите граждани, които се осигуряват през нея, до достигане на нивата на парите, които плащат самоосигуряващите се. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит.

Москов се надява още следващата седмица промените да влязат в НС. Той ги определи като насрещен отговор на държавата на констатациите на европейските ни партньори за това, че оценката на дейността на системата на здравеопазване у нас е на много ниски нива.

По думите му пакетите дават ясен отговор по какъв начин се финансира дейността – спешният пакет е ясният ангажимент на бюджета на държавата; базовият – ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресрещат през задължителното осигуряване основните групи заболявания, а с допълнителния пакет всеки ще може да надгражда собственото си здраве.

Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Освен това НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Според предлаганите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.

Държавата ще се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК, поради което съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.