В парламента: Брюксел смекчи доклада - видя шанс за промяна

Кънев: Той отразява надеждите, че у нас може да има консенсус
Обновена: 28 яну 2015 17:31 | 28 яну 2015 12:25,
8
В парламента: Брюксел смекчи доклада - видя шанс за промяна
Радан Кънев. Снимка: архив Булфото

Докладът на Брюксел е смекчен и доста по-благоприятен от очакваното. Около това мнение се обединиха депутати от различни парламентарни групи. Според някои от тях Европейската комисия дава шанс на новото правителство, а според други - докладът е надежда, че в България може да има промяна.

Докладът на ЕК за България предстои да бъде обявен официално в 13 часа българско време. Основните моменти от него обаче вече изтекоха в медиите.

Още по темата
„Докладът е смекчен, защото успяхме да консолидираме огромно мнозинство, включително да принудим най-отявлените противници на реформата – ДПС, да я подкрепят накрая, въпреки своите заклинания“, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него документът отразява надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдната система.

Кънев все пак беше категоричен, че съдебната система е със сериозни проблеми. Той припомни, че утре се очаква да бъде избран председател на ВКС със софтуерна система, която е недопустимо да съществува.

„Напълно недопустимо е да се използват тези компроментирани софтуери при т. нар. тайно гласуване“, каза той. Реформаторите са категорично за прилагане на стандартна форма на гласуване, с хартиени бюлетини, в урна, за да има тайна на вота. „Ние не вярваме, че ако се използва компроментираната електронна система, която дори докладът пряко засяга, този вот ще бъде таен и свободен“, обяви още Кънев.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов много от критиките в доклада са състоятелни, но съдебната реформа не може да се направи за 24 часа. Той си обясни, че по-мекия доклад с това, че всяко ново правителство, което заявява добри намерения, получава шанс.

Каракачанов беше категоричен, че трябва сериозна работа в борбата с организираната престъпност. „Трябва да се пресекат онези възможности, които досега се използват от всички организирани престъпни групи – да получават покровителство на ниво съдебна власт, полиция, политици“, каза лидерът на ВМРО. Според него мониторингът на ЕК е излишен и трябва да отпадне.

Според Росен Петров от БДЦ докладът е смекчен заради актуализираната стратегия за реформи. „По примера на Румъния трябва да вървим към конкретни стъпки, не толкова смели магистрати, а да направим промени в законите“, смята той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми, каквото кажат от там после една седмица го дъвчеме дали сме им угодили достатъчно
4
0
 
2
 
! Отговори
Европейска комисия преди 9 години
Глупости! Смекчихме тона единствено и само заради Радан Кънев!
3
0
 
4
 
! Отговори
picadili преди 9 години
Браво на нас ний сме голяма работа. Този път по-малко критика от Брюкселските храненици. Нали затворихме пректа Южен поток, сега нали ще искат и база на НАТО да правят тук-затова са меки.
2
3
 
0
 
! Отговори
А дано преди 9 години
Надежда, надеждааа
1
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Смяна на всички човеци във висшите органи. Смяна на избора им. Осъдени на първа инстанция - от съдебната зала в затвора и оттам да обжалва. Ако го оправдаят съдията от първа да му плаща компенсации, не народа. Тогава съда ще мисли добре преди да отсъди.