Борисов по-харесван от кабинета си

Министрите отличници са Лиляна Павлова, Петър Москов и Томислав Дончев
29 яну 2015 14:30,
105
Борисов по-харесван от кабинета си
Премиерът Бойко Борисов с двама от отличниците в кабинета - Петър Москов и Томислав Дончев. Снимка: архив, БТА

И в началото на 2015 г. българите запазват песимизма си. Това констатират социолозите от „Алфа рисърч“.

Януарското проучване на агенцията показва, че кризата в доверието към всички ключови институции се запазва. Особено критично е доверието в съдебната система, където мнозинството граждани не вярват, че тя гарантира равенство пред закона.

Впечатление прави, че доверието в Народното събрание също е ниско, въпреки високата му представителност с участващи 8 партии. Едва 11% от анкетираните одобряват дейността му.

Доверието към личността на президента Росен Плевнелиев остава силно полярна – 29% от анкетираните декларират положителна нагласа, а 34% - отрацителна. Най-висока е подкрепата към него сред симпатизантите на ГЕРБ и РБ, а силно негативна – сред тези на Атака и БСП.

Два месеца след формирането си вторият кабинет „Борисов“ се ползва с крехкото доверие от 24% срещу 36% недоверие. Логично най-голямо е доверие към правителството сред симпатизантите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Социолозите отчитат, че въпреки създадената коалиция, между поддръжниците на ГЕРБ и РБ все още е налице взаимна подозрителност и недоверие. Подозрителни са и симпатизантите на АБВ и Патриотичния фронт.

„Алфа рисърч“ отчита, че рейтингът на премиера Бойко Борисов се покачва след изборите и от 28% днес е 32%. Социолозите отчитат, че въпреки полярността в нагласите към него, премиерът застава на второ място по одобрение след еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Отличници“ по рейтинг в кабинета са още регионалният министър Лиляна Павлова с 21,4% одобрение, след нея застава здравният министър Петър Москов (с 21,1%) и вицепремиерът Томислав Дончев (с 18,7%). Социалният министър Ивайло Калфин се ползва с 15,7% одобрение. От „Алфа рисърч“ отбелязват, че за първи път социален и здравен министър са сред първенците по рейтинг, което поставя политиката в двата ресора в сериозно предизвикателство.

Въпреки цялостния скептицизъм на българите 61% от тях са убедени, че правителството трябва да изкара пълен мандат. Тезата за пълен мандат е застъпена не само от симпатизантите на партиите, участващи в управлението, но и тези на техните противници: 54% от електората на ДПС и 48% от този на БСП са на това мнение.

Социолозите констатират, че с формирането на правителството основните партии не само не губят позиции, но и увеличават електоралната си подкрепа. ГЕРБ (23,2%) продължава да се ползва с два пъти по-висок електорален дял от БСП (11,4%). ДПС успява да удържи традиционната си подкрепа от 7,5%, но се наблюдава спад в доверието към лидера на движението Лютви Местан. Подкрепата към Реформаторския блок бележи ръст и днес тя е 7,5%.

Сред лидерите на политическите партии най-висок рейтинг има лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На второ място се нарежда лидерът на АБВ – Георги Първанов с 23%. С по 14% са Михаил Миков (БСП), Меглена Кунева (Движение България на гражданите) и Радан Кънев (ДСБ). С най-ниско доверие е лидерът на България без цензура Николай Бареков – едва 4%.

Месеци преди местните избори „Алфа рисърч“ отчитат значително по-високо доверие към кметовете в сравнение с всички останали национални иституции. 43% от анкетираните декларират положително отношение към кмета на общината си. Отрицателно е отношението на 17%. Социолозите коментират, че от останалите 40% ще зависят изборните резултати.

Намеренията за гласуване са твърде поляризирани – 42% възнамеряват да подкрепят действащите в момента кметове, а 39% искат промяна и заявяват намерение да гласуват за нов кмет. „Алфа рисърч“ прогнозира, че много от общините ще бъдат засегнати от протестния вот. Относително най-малко засегнати от него са малките общини и селата, където 61% от населението изразява готовност да подкрепи настоящите кметове. Сходна, макар и по-слаба тенденция, е налице и в най-голямата община – столична. Мнозинството, 42% смятат да гласуват за Й.Фандъкова, а 35% - за нов кмет.

Проучването на "Алфа рисърч" е национално-представително и е реализирано в периода 15-23 януари. В него са взели 1026 пълнолетни жители в цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
3
 
! Отговори
морето преди 9 години
Да Бургас и София не е България,но все пак зависи и от местните ви управници.Изберете си свестни и ще се получат нещата.Ето Варна и тя взе да мърда-нов център им правят ,обновиха им градския транспорт и тнТова става само при Бойко,година и нещо бяхме пълен застой!
29
0
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
До моретоИ от Слънчев град пътя да продължава с тунел под планината!Може и плаваща магистрала "Черно море" да направят, щото много земи ще отчуждат за "без пари"!
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морето-------------И в Русе го подкрепят, макар, че няма магистрали :)
27
8
 
3
 
! Отговори
морето преди 9 години
Бойко е човека!Подкрепяме го,особено бургазлий.Той толкова направи за града ни,евала!И Лилито да не забрави и четирилентовия път до Сл бряг.Бойко Бургас е с теб,София като гледам и тя.А комунистите и дпсарите-там им е мястото ,на ***!
26
1
 
4
 
! Отговори
Евро Пси преди 9 години
до 35Мисля, че Петър Москов е братовчед с еврокомисаря Пиер Московиси.
25
2
 
9
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Последните няколко проведени избори тези агенции се дискредитираха до една!
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хах! Голем т***ш***к! :) Народеее, народе! Много си ***!
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господ да даде сили на Москов да се пребори срещу източването на Здравната каса и масовото неплащане на осигуровки.Както се казва само това да свършат пак е нещо повече от последните 5 правителства на БСП и ДПС и Атака естествено, толкова ядене и пиене могат да поемат само от АТАКА! Тия в освояването на рушвети за ваканцуване и пластмасови маси и сандвичи са ненадминати!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е много ясно. Хората в България харесват мутри, чалга, простащини, извращения, гаври и т.н.Има едни 10%, дето се мъчим все да се доближим до развитите народи, но това няма как да стане при наличието на толкова много маймуниМаймуните(шимпанзетата, горилите) живеят по същия начин като много хора в България. Само че маймуните са в джунглите, а хората са си тук по жилищата.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление голяма част от народа вече е с промит мозък и морално деградирал,погледнете какво се случва със семейството в България - масови разводи ,живот без брак,изоставени деца.От телевизиите обществото се постоянно се залива с брадъри и други простотии.Кого искате да харесват тези хора ?
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събрали се тримцата;Психопата Мутрата Борисов,с наркотизираният евреин Москов и доказаният хомосексуалист Дончев меката китка-за цвят и проститутката Лилянка Павлова!Сговорна дружинка та дрънкат!
19
3
 
7
 
! Отговори
кунчо преди 9 години
властимащи и анализатори - самоподдържаща се клика, какво одобрение? тотална апатия и отчаяние. 30% от 40% гласували, това му е одобрението. такава ниска активност никога не е имало. ББ е нелегитимен. наглоста на властимащите е гротескна - държат се като истински представители на волята на суверена, вземат сериозни решения, онзи младеж например ще прави реформи в пенсионната система на инат, никакви дискусии, търсене на обществена подкрепа, бил непреклонен. тъжно.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да харесваш този наглец трябва или да си сляп, или да си глух или да не живееш в България. Той имаше уникалната възможност да управлява докато е жив ако беше мислил за хората които му повярваха. Но той предпочете далаверите, осигуряването във властта с купуването на корпоративния вот, обграждането с нискочели бивши БКП ци, лакоми и крадливи. Стана послушкото на ЕС и САЩ и затри всичко изградено преди като върна страната 10години. Сега ще го изритаме за втори път!
17
2
 
9
 
! Отговори
КОГА преди 9 години
ще ни върнете децата от гробищата- проклетници ! В Ада да горите всичките *** !!!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква милост за народ, който може да харесва психично болни мафиоти. Такъв народ е претърпял чудовищна деградация.
15
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 9 години
Стига с това величаене на др. Борисов. Заглавието можеше да има и друг вид. 68 % от българите не одобряват и не харесват Борисов за премиер. Как така отрицателното отношение се превръща в позитивна позиция.Това ни го натрапват продажните *** и псевдодемократите, които не могат да понасят чуждото мнение и смятат, че тяхното е меродавно. Снощи се скъсах от смях когато чух по една телевизия по повод проблемите с ЕРП, че Борисов не вярвал на сълзи. А бе вие хора ли сте? Стига с манипулациите.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво толкова направиха ,,отличниците ,, и самия Борисов до сега освен това ,че продадоха националните ни интереси ?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 12 небългарин. Ти си ***, бе пич. Няма значение за кого става дума.
12
2
 
9
 
! Отговори
}|{0R0 преди 9 години
Много намръщени и мрачни мутри на снимката. Вярно е, че българите се усмихвали рядко.
11
4
 
1
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
До бико. Я се разбери с другите, които постоянно пишат, че този сайт е червен. Да ва *** в смотаняците - всеки се извърта нещата както му отърва.