Не изпълняваме препоръки срещу насилието над арестанти и затворници

Доклад на Съвета на Европа не отчита напредък
29 яну 2015 13:11, Елка Василева
3
Не изпълняваме препоръки срещу насилието над арестанти и затворници
Снимка: архив, Булфото

Комитетът срещу изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа представи днес поредния си доклад за България.

Основното заключение е, че повечето препоръки, отправени от 1995 г. досега, не са изпълнени. Заключенията в доклада се основават на проверка, извършена на място през март-април миналата година. Обхват на проверката са били отношението към задържаните в полицейските арести, в домовете за настаняване на провинили се младежи и условията на престой и осигуряването на медицински грижи в затворите.

В доклада се посочва, че проблемът с лошото отношение към задържаните в полицията и към затворниците остава, също както се запазват насилието между затворниците, лошите здравни грижи и пренаселеността в затворите, лошите условия в арестите и местата за трайно лишаване от свобода, нередностите по отношение на надзирателите и по въпроса с общуването на лишените от свобода с външния свят. Комитетът настоява за бързи и ефективни действия по тези въпроси.

В комитета са били получени множество жалби за умишлен психически тормоз от страна на полицията, включително към жени и младежи. Отбелязва се, че в някои случаи става дума за действия, сравними с изтезание (бой с палка по ходилата и на оковани с белезници хора, провисване на куки и врати, и т.н., употреба на електрошокове). По някои от случаите жалбите са подкрепени с медицински свидетелства.

В документа пише, че не са намерени данни за прилагане на мерки срещу полицейското насилие в България, особено що се отнася до задържаните с полицейско разпореждане по закона за МВР и правото им да се свържат с близки и с адвокат.

Пренаселеността на затворите е определена като много сериозен проблем, а корупцията в средите на т. нар. затворно дело е определена като ширещо се заболяване. За затвора в Бургас е записано, че изглежда властите не възприемат изключителната сериозност на положението там.

Отбелязва се, че за затвора във Враца не са били получени жалби за психически тормоз над затворниците, но точно обратното е положението със затвора в Белене (Персин). Множество са били жалбите от затворите в Бургас и в София, а при проверката на място са били установени пресни белези по телата на някои от затворниците. В поправителния дом в Бойчиновци повечето въдворени младежи са заявили, че постоянно персоналът ги бие.

Комитетът изразява дълбока загриженост от липсата на действие срещу насилието между самите затворници и отбелязва, че проблемът е голям в София и е изключителен в Бургас. Допълва се, че липсата на достатъчно медицински персонал в затворническите места по същество лишава задържаните от здравна грижа. В заключение се отбелязва, че все още няма напредък по препоръката за премахването от Наказателния кодекс на наказанието за доживотен затвор без право на замяна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
с. преди 9 години
Напротив,никак не е добра!Пич,нали се сещаш,че могат да те задържат за 24 часа ако те спрат и си без лична карта защото си я забравил вкъщи!И дай да те пребият или да те третират като куче!Бантустанците си падат по твърда ръка обаче!Повечето от вас никога няма да се избавят от робския си манталитет!