НС за Желев: Предан на свободата и демокрацията

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на президента (1990-1997)
Обновена: 30 яну 2015 14:04 | 30 яну 2015 10:42, Камелия Цветанова
87
НС за Желев: Предан на свободата и демокрацията
Желю Желев. Снимка: БТА

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на първия демократично избран президент Желю Желев, който почина днес.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи тъжната вест в пленарна зала.

„Почина президентът Жельо Желев. Президентът, чиято държавническа дейност ще свързваме с началото на демократичните процеси в България. Той беше безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът на Жельо Желев за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен в очите на обществото ни“, каза тя и призова депутатите с мълчание да почетат паметта на президента Жельо Желев.

Лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев призна, че за всеки човек от неговото поколение той ще остане символ на отхвърлянето на комунистическия режим.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
„Първият лидер на опозицията, първият български демократично избран президент, той ще остане в историята като един от хората, благодарение на които с всички неудачи, които сме имали, поне от пътеката на гражданския мир, никога не сме се отклонили и неговата роля за това е повече от определяща. Той е символ на това, че промените в България не се изродиха в напрежение било между етноси или политически опоненти“, добави той.

Според лидера на БСП Михаил Миков Желев е една изключителна личност, обществено ангажирана, която участва в прехода.

„Въпреки политическите му позиции, които не винаги могат да бъдат споделяни, той беше почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет!“, каза лидерът на левицата.
 
Като истински обединител на нацията определи Желев лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Аз мисля, че ако има български политик символ на демокрацията, той е Желев“, заяви той.

По думите му симпатизантите на ДПС искрено са обичали Желев, защото макар и лидер на СДС, като президент той се е издигнал до висотата да е президент на всички български граждани.

Според Борислав Великов, депутат от Реформаторския блок и бивш председател на Народното събрание като член на НДСВ, загубата е за всички.

„Ние сме имали чисто човешки контакти и наистина съм дълбоко опечален. Изказвам моите най-дълбоки съболезнования“, отбеляза той.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, депутат от Патриотичния фронт смята, че Желев ще бъде запомнен като спокоен човек без излишна идеологизация, въпреки времето на противопоставяне.

„Жельо Желев беше първият демократично избран президент, с всички особености на времето, в което живееше. Като историк мога да кажа, че той беше човек, който се опитваше по някакъв начин да търси компромис и разумното действие“, коментира Каракачанов.

Той  посочи като полезните неща, които се случиха по  времето, когато Желев беше на "Дондуков" 2, опитите да се успокои обществото, както и инициативата му България  да влезе активно в балканската политика с признаването на Македония.

Росен Петров обяви от името на БДЦ, че Желев ще остане като фигура, която беше водеща в налагането на демократичните ценности.

„Той запази името си чисто и неопетнено в работата си като президент, беше на страната на хората, на демокрацията и на защита на човешката свобода. За съжаление в момента няма обществено-политическа строева, където да се създават държавници като него, а това, което той ни завеща, трябва да е водещо за всички партии“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: парламентЖелю Желев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако знаехме каква демокрация сте ни подготвили , трябваше да ви заметяме с камъни , а не да ви повярваме !
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички Български Президенти са такива " борци за свобода ",Че ни отнехте първоначалната вяра, че ще же живеем в демократично общество !Думи на заблуждение и не ви е срам да използвате тези думи отново и отново !
40
0
 
0
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
Господ тая вечер ще го съди дано му въздаде заслуженото,,аз вече си налях ракията,това е най-добрата новина която чувам напоследък
39
0
 
2
 
! Отговори
ази преди 9 години
"От царя до роба, всички сме в гроба".Бог да го прости !!!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази вечер ще пия една ракия за добрата новина,която ми направи деня чудесен, всичките сегашни политици такава съдба да ги застигне!-----------------------------------Наздраве!
37
0
 
3
 
! Отговори
Дипутат преди 9 години
Камелия,ето твоя шутка? В НС съобщението за смъртта на ЖМЖ беше направено от Цецка Цачева,като си стоеше на стола и съобщението бе направено пред празна зала(имаше-нямаше повече от 50-60 депутата,които бяха седнали) Председателя не постави въпрос за ставане прави и почитане паметта на умрелия, а направо премина към дневния ред.Защо ни лъжете журналята?
36
0
 
4
 
! Отговори
асд преди 9 години
Тази вечер ще пия една ракия за добрата новина,която ми направи деня чудесен, всичките сегашни политици такава съдба да ги застигне!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този го плюят и седесари, защото разбраха, какъв комунист е, а също и комунистите, защото не разбраха, че не е седесар.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ ЧОВЕК Е ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!Продаде надеждите на половин век чакащите свобода българи, призна манипулираните от комунистите избори, а те го предложиха и избраха за президент!ПОЗОР!!!!
33
3
 
4
 
! Отговори
Делиус преди 9 години
Бог да му прости греховете пред българските истински демократи! Кто един от първите демократи за мен ж. Желев е ПРЕДАТЕЛ НА българската ДЕМОКРАЦИЯ. В съдружие с БКП-БСП измести Д-р Дертлиев, посочи си за вице Ген. Семерджиев . С изявлението си на БОЯНСКИТЕ ЛИВАДИ сабори СДС с крехкото мнозинство от 1-28%.Не са забравени и ВНУШИТЕЛНИТЕ ИКАНИЯ ЗА ОСТАВКА от привържениците на СДС!!Комониста си остана комунис -интернационалист и безродник , и ПРЕДАТЕЛ . Това е реалността.....
32
2
 
3
 
! Отговори
MJ8 преди 9 години
не към него... а към тези които са мъртви заради него, нека те го осъдят както сметнат за добре... сега той е при тях. При тези добри хора... при тези 2 милиона Българи които днес щяха да са живи.
31
2
 
10
 
! Отговори
embes преди 9 години
Послушен шушумигар и предател на народа .Измислил фразата ,, НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ - по-голяма глупост да сте чували
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм мислел,че такава посредствена личност като Желев ще стане президент. Обществото се размъти и *** изплува отгоре и стана елит. Лошото е,че и след него президентите ни са от интелектуалната *** на обществото.За умрелите или хубаво или нищо.Сега обаче се питам дали ще му напправят и държавно погребение за наша сметка?
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистическата *** си плюе дори и когато просто трябва да кажеш едно "Бог да го прости"...
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парламентът (говорилнята) е мълчала 1 минута, че за това ли им плащаме, да си почиват!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Анонимен преди -10 секундиotdahnah si- kato danako platec nema da otdeliat pari da mu se izdrja ofisa, kolata i ohranata.po-dobre tezi pari da se dadat na GERB za da ima demokracia i razcvet na vsiko"Той нямаше охрана и кола, защо пишете глупости .
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Желю умря като милионер агент на дс и набеден за десидент.Заедно със Ахмед Доган бяха клоуните да демокрацията,те дадоха лице на злото
25
2
 
13
 
! Отговори
ЕР преди 9 години
Един от разсипниците на България! Дано Господ му прости, българите няма да му простят!
24
0
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 9 години
"Триста хиляди София е била по времето на турското робство, ти оттогава ли помниш?"Само за справка - населението на София през 1878 е било 20 000. Да - 20 000. Разрови се из нета и провери. Русе, Варна и Пловдив са били най-големите градове и са наброявали 25 000 човека.И да, този коментар може да се изтрие, защото няма нищо общо с новината.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
otdahnah si- kato danako platec nema da otdeliat pari da mu se izdrja ofisa, kolata i ohranata.po-dobre tezi pari da se dadat na GERB za da ima demokracia i razcvet na vsiko