Вучков предлага главсек със сериозна кариера в МВР

Да има електронни гривни при домашен арест, зове министърът
Обновена: 2 фев 2015 13:35 | 2 фев 2015 12:28, Веселина Йорданова
54
Вучков предлага главсек със сериозна кариера в МВР
Веселин Вучков. Снимка: архив, БТА

Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че след като промените в Закона за МВР станат факт, той ще предложи на Министерския съвет кандидат за поста на главен секретар.

Още по темата
Ще стъпя на принципна позиция. Това трябва да бъдат хора, които имат сериозна кариера в МВР, стаж и управление на екипи във вътрешното министерство, така че да изпълняват отговорностите, които се изискват от тях, каза Веселин Вучков пред БНР.

Вътрешният министър очаква промените в Закона на МВР да станат факт до края на следващата седмица.

И четирите закона за службите трябва да бъдат внесени още този месец. След това, ако е необходимо, да бъдат направени допълнителни дискусии и всички недостатъци да бъдат отстранени, посочи Вучков. Той изрази надежда 2015-а да бъде историческа от гледна точка на това да има закони за разузнавателните служби.

Според него са необходими промени в Наказателно-процесуалния кодекс заради възможността хора с присъди да напускат страната. Вучков е на мнение, че най-ефикасният начин въпросът да бъде решен е да се въведе използването на електронни гривни при наложена мярка "домашен арест".

Министърът отрече твърденията, че заради липсата на обмен на информация с партньорските служби през страната ни преминават хора с радикални възгледи.

Проблемът е по-скоро в това, че самите разузнавателни служби в Европа и на национално ниво понякога нямат никаква информация за хора, които подготвят радикални действия. Това се дължи на слаби аналитични, разузнавателни, информационни способности на службите, посочи той.

По думите му на този етап имаме доста неща, които трябва да свършим по линия на Европол и по укрепване на българските служби за сигурност. Мисля, че промените, които предстоят в близките седмици, са към по-добро, а не към по-лошо, коментира Вучков.

"Сега МВР не изглежда по добър начин – разрояване на администрация, разрояване на главни дирекции, не се знае кой насочва указания към областните дирекции. В момента има Главна дирекция "Охранителна полиция" и Главна дирекция "Криминална полиция". Дублиране на методически шапки, което не е необходимо да бъде по този начин. В момента не е ясно функционира ли Съвет за социално партньорство, или не функционира, защото са въведени едни критерии за представителността, на които не отговоря един от най-големите синдикати "Огнеборец", изреди той.

Веселин Вучков съобщи и за ново социално недоволство в системата, провокирано от поднормативен акт след приетите миналата година промени в Закона за МВР, който изисква съкращаване на щатната численост във ведомството от 51 000 на 49 500 души.

Това наложи преди две седмици да орежем празните щатни бройки с още няколко хиляди, така че в момента да бъдат 49 500. Но това поражда ново социално недоволство заради орязването на празните щатни бройки, уточни вътрешният министър.

Синдикат "Огнеборец" дори планира протест пред вътрешното министерство. Министър Вучков каза, че предстои среща с техни представители.

Аз искам да предложа нова структура на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", която да не изисква съкращаването на пожарникари. Тъй като до края на 2015-а цялата техника на пожарната ще бъде на 100% обновена, не е нормално да имаме толкова на брой спасителни служби на територията на страната. Ако е необходимо, на места те ще бъдат окрупнени, на места ще бъдат закрити, но пожарникарите да работят не по двама, а по трима в екип, съобщи той.

Около 300 души са били превантивно изведени от домовете си вчера, съобщи Вучков. Обстановката в страната постепенно се нормализира след вчерашните наводнения. Извършени са 526 спасителни дейности. Имаше много ситуации на отводняване, строежи на диги. Армията помогна, за което много искам да благодаря, каза Вучков.

Той препоръча на гражданите да се вслушват в съветите на властите, защото се очакват нови валежи и отново може да се стигне до превантивна евакуация на хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: МВРВеселин Вучков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще махнете ЧУЖДИЯТ ЛАЗАРОВ и ще сложите СВОЙ ЛАЗАРОВ...И какво ще промени това?Нищо!!!Милиционерите ще продължат да ходят на работа само, за да си вземат тлъстата заплатка и няма да смеят да се конфронтират с престъпниците, ще да се набутват...Първосигналчици с еднопръстови челца и 120 килограмови тумбаци
10
0
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
А, чиповете кога ?
9
4
 
15
 
! Отговори
Ефрейтор от запаса преди 9 години
Чакам с нетърпение да ме мобилизират и да направят грешката да ми дадат АК ...Жална им майка на националните предатели на България !Аз срещу РУСИЯ няма да се бия !Не само няма да се бия, а ще стрелям срещу всеки, който тръгне срещу братския руски народ !Пробвайте, ако не вярвате !И няма да съм сам ! ...
8
0
 
8
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Минаха 25г. от прехода.25г. все изменения на НПК.25г.простития.Вече аз искам електрони гривни за министрите.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! и аз съм за елекпронни гривни!
6
0
 
8
 
! Отговори
Робски манталитет преди 9 години
Едни и същи маскари се подиграват и тъпчат бедния бг народ вече 25 години!Обаче и българския народ е бил много търпелив.Търпи и то яко.
5
3
 
12
 
! Отговори
кк преди 9 години
Ми то Бойко само отговаря на изискванията....А сега сериозно: Г-н Министър, ще предложите този, за когото Ви наредят...Айде, и ние да се досещаме как стоят нещата в страната.Ако Вие бяхте избран по някакви критерии, щях да допусна, че и Вие ще държите на такива. Но не сте!След като не сте, ще слушате този, който Ви е сложил, иначе ще Ви махне.Такава е логиката на нещата в РъБъ....
4
0
 
5
 
! Отговори
зов преди 9 години
Престанете да изнасилвате лексиката с този поетичен глагол! Намерете си подходящите думи в и без това бедния ви набор от пропагандни думи.
3
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Сериозните кадри със сериозна кариера ги знаем.Просто трябва да пази това ,което е.
2
6
 
18
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Ха-ха-ха, най-накрая ще махнат това некадърно Овчево и Орехово протеже - питекантропа Лазаров :)))
1
1
 
11
 
! Отговори
Япет преди 9 години
Идеална промяна- ще сменят Липсващото звено (което все пак има минимални мозъчни функции и е по-близко до човека) с малко по-еволюирало звено- милиционер тип неандерталец... Гениално!!!