Пенсионните фондове искат промени в КСО заради парите за втора пенсия

Дружествата отричат да са искали намаляване на добавката, която трябва да изплащат
3 фев 2015 20:38, Миглена Иванова
4
Пенсионните фондове искат промени в КСО заради парите за втора пенсия
Снимка: архив, Reuters

Пенсионните фондове настояват за цялостна промяна на дял втори от Кодекса за социално осигуряване (КСО), който регламентира т. нар. допълнително задължително социално осигуряване, т. е. – парите за втора пенсия.

Председателят на Управителния съвет на пенсионно-осигурителната компания „Доверие” Даниела Петкова предупреди на пресконференция, че текстове от КСО си противоречат с приетите в края на миналата година промени чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за прехвърлянето на партиди от частните фондове към солидарния фонд, както и с новото предложение на Министерството на финансите – за възможност за прехвърляне на парите за втора пенсия към Сребърния фонд.

Още по темата

Припомняме, че в края на миналата година, без никакви дебати, между първо и второ четене на бюджета за 2015 г. бяха записани текстове в преходните и заключителни разпоредби в Закона за държавното обществено осигуряване, с които осигурените лица се задължаваха да изберат в едногодишен срок дали ще се осигуряват в капиталова схема, или ще внасят пенсионни осигуровки само към държавата. Заради широкия обществен отзвук и критиките към промените Министерството на финансите даде заден ход и предложи многократен избор за прехвърляне на вноските за втора пенсия от частните фондове към Сребърния фонд и обратно.

„Целият дял втори на КСО и много други членове са подчинени на принципа на задължителност на осигуряването във втори стълб”, коментира Петкова на пресконференцията, която пенсионните фондове свикаха в отговор на днешния брифинг в Министерството на труда и социалната политика след традиционната дискусия между социалните партньори за пенсионната реформа.

„Без значение за кой от двата закона става въпрос – за приетия преди Нова година или сегашните предложения, в основата на тези законодателни решения стои изменение на сега действащия модел в частта задължителност на осигуряването във втория стълб”, допълни тя.

„Предложенията за цялостното изменение не означава, че сме съгласни с приетия законопроект и т. нар. свободен избор, който продължаваме да считаме, че е фасада за желанието за прехвърляне на част от активите на УПФ в държавния бюджет”, допълни Даниела Петкова.

Дружествата настояват и да се изготви оценка на въздействието на приетия закон за прехвърлянето на партидите от частните фондове към солидарната система, както и на новите предложения на финансовото министерство за Сребърния фонд. Според Петкова в средносрочен и дългосрочен план те ще навредят на общественото осигуряване, защото държавата ще трябва да изплаща на хората, избрали да прехвърлят партидата си в солидарната система, по-високи пенсии.

В момента държавата изплаща на хората, родени след 1959 г., които задължително внасят 5-процентна вноска във втория стълб на пенсионната система, пенсии, редуцирани по специална формула, въведена през 2002 г. Разликата – 28%, трябва да се покрие от пенсионно-осигурителните дружества. Според Петкова около 80 хил. души, които са имали вноски в универсален пенсионен фонд, са получили такава намалена пенсия.

Същевременно Даниела Петкова отрече твърдението на финансовия министър Владислав Горанов, че пенсионните фондове са настоявали да се намали допълнението, което частните дружества изплащат на пенсионерите към държавната им пенсия. Тя подчерта, че не е редно държавата да ощетява осигурените лица, които внасят пари във втория стълб на пенсионната система, като им намалява пенсиите, отпускани от солидарния фонд.

Ако все пак тази редукция продължи да се прилага обаче, според Петкова трябва да се вземе предвид, че държавата се явява трети осигурител, както беше решено през 2009 г., и това намаление трябва да е с по-малък процент – 17 на сто, а не 28%.

„Никой не е в състояние да промени размера на пенсиите от капиталовата схема. Тя зависи от размера на натрупаната сума към момента на пенсиониране. Колкото – толкова”, коментира Петкова. „Размерът на натрупаните суми тенденциозно се твърди, че зависи от доходността. Зависят преди всичко от размера на постъпилите осигурителни вноски. Даже при редуцирана държавна пенсия, при редовни вноски втората пенсия ще надхвърля тези 28%”, каза още тя.

Николай Марев, главен изпълнителен директор на ДСК Родина, посочи, че реалната доходност от стартирането на универсалните пенсионни фондове (април 2002 г.) до края на 2014 г. е 0,463% годишно. Номиналната доходност достига средно 5,6% на година, а кумулативната за периода е малко над 6%.

Според Даниела Петкова „ябълката на раздора” всъщност са парите на професионалните пенсионни фондове, където се трупат допълнителните вноски на полагащите първа и втора категория труд. Днес министър Горанов посочи, че се дискутира и за тях да се даде възможност за избор за прехвърляне на партидите към държавата. Същевременно фондовете предложиха през лятото да стартират изплащането на пенсии на категорийните работници.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
kade e problema ? преди 9 години
Pensiite navsiakade sa 2.1. Socialna pensia - poluchava se pri navarsheni kodini za pensionirane2. Pensia ot raboten staj- poluchava se sled 10 godini staj 2% na godina ot poslednata zaplata.( tova e za rabotnicite koito imat staj ot darjavna rabotaa) .Pensiata ot raboten staj ne na darjavna slujba e zavisima ot sabranata suma.Kakvo tolkova trudno ima v tova ^ Problema e c che niama raboteshti mladi hora.Socialnata politika v Balgaria e dobra samo za romite. Te iztochvat socialnite pari
2
0
 
5
 
! Отговори
МАТематика преди 9 години
Тук всички математически представи са ,,надминати.Как е възможно , да взимаш от осигуряването за бъдещата пенсия 28 % , а да искаш НОИ да я редуцира с 17 % .Тези хора елементарна математика дали са учили?Така както е тръгнало , ще поискат те да прибират парите , а НОИ да плаща пенсиите?И това ще стане , защото с това искане признават , че са явни пирамиди?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербаджиите и пари на снимка да видят - пак ще ги откраднат !