Ако има искане към България заради Украйна, НС ще решава

Борисов: Българският народ е миролюбив и всяка такава тема не е приемлива
Обновена: 4 фев 2015 14:01 | 4 фев 2015 13:21,
328
Ако има искане към България заради Украйна, НС ще решава
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

България не е поемала ангажименти за разполагане на тежко въоръжение на наша територия и използването й за разрешаване на конфликта в Украйна. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в парламента.

Той се ангажира, че ако към страната ни бъде отправено искане, то ще бъде представено в парламента и всички заедно ще вземат решението.

Още по темата
Министър-председателят участва в традиционния блиц контрол в Народното събрание.

Янаки Стоилов от БСП го попита дали той, член на кабинета или президентът са давали съгласие за разполагане на тежко въоръжение на наша територия. Соцдепутатът поиска от Борисов да се ангажира и че няма да допусне българската територия да се използва за въвличане на страната в конфликта.

Борисов обясни, че е провел половинчасов разговор с военния министър Николай Ненчев преди заседание на НАТО, в което шефът на отбраната ще участва.

„Казал съм му да не поема ангажименти, каквито и да е. Ако има такива – ще дойдем в парламента и ще кажем категорично“, каза премиерът. По-късно той уточни, че той не би носил отговорността да вземе решение сам и затова решението трябва да бъде взето от всички в парламента.

"За наше най-голямо съжаление войната се разраства в чудовищни размери. Това е на 400-500 км", каза Борисов. Той припомни, че близо до нас се води и друг конфликт с "Ислямска държава".

Премиерът застъпи позицията, че България не трябва да бъде въвличана в конфликта в Украйна. „Българският народ е миролюбив и всяка такава тема не е приемлива. Не може някой лекомислено да дава съгласие, камо ли за такава техника“, каза Борисов.

Той обясни, че единственият ангажимент, който е поеман, е за логистични изнесени щабове у нас, които не са свързани с никаква техника.

Премиерът пое ангажимент да организира изпращането на хуманитарна помощ за цивилните граждани на Украйна, ако парламентът вземе решение за това.

Според Борисов всички са наясно какви рискове крие конфликтът между Русия и Украйна.

"Ние с руската страна не сме влизали в такива конфликти, там нашите конфликти са чисто икономически, защото купуваме най-скъпия газ, а иначе дружбата и любовта никой не я поставя под съмнения“, коментира той.

Премиерът обаче беше категоричен, че командният и контролен център на НАТО в София, който предстои да бъде обособен, се обсъжда в рамките на Алианса.

"Ние нямаме спокойствие нито от едната, нито от другата страна“, призна той и добави, че когато сме застанали срещу даден интерес на руската компания това не означава, че сме застанали срещу руската страна

"Риторичен въпрос мога да задам: защо на България, която е най-близката им страна, продават най-скъпия газ, с какво сме го заслужили“, коментира Борисов и отсече: "Ние не искаме война с Русия, не ни е приоритет".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никоя нормална държава ,не позволява на нейна територия да се разполагат Ядрени Военни Бази на други държави !
219
8
 
2
 
! Отговори
чист Българин преди 9 години
Нужна ни е здрава армия и бази на НАТО срещу лудото джудже....другото е петоколонници , които онанират пред портретчето на Вовата преди сън
218
0
 
2
 
! Отговори
хех преди 9 години
До предложениеНе ги подценявай. Врагът не може да смогне на тази гледка. Все едно еничари от 14ти век да им туриш един гологлав Цецо пред тях. Смехът ще ги убие.Но иначе по темата все пак трябва да кажа, че Борисов е прав за това:"Българският народ е миролюбив и всяка такава тема не е приемлива"Горе долу като всички останали нормални народи на планетата...
217
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е,чак тогава ще има линч на политици.
216
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
304.Ми то кой ще идва на море в България !Вместо газопровод , Американски бази на морето ! Това Борисов се е съгласил отдавна ! Туристите ще ходят в Туррция , която запазва неотралитет !
215
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 303 Базите са пет а като капак българския народ е длъжен да плаща разходите на тези *** в командния им център до Варна!Е и копраим ся - има да чааакаме руснаците да дойдат на море у нас?
214
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов , колко американски бази има в България и в колко поделения са се настанили ? - В колкото си искат !Сега ще вземат и Шабла !Ще си вкарва всякакво оръжие - този Команден Център в София ???Защото Турция не им разрешава от техните бази да излитат !! Турция взема неотрална страна , въпреки че е в НАТО !
213
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Ако парламента вземе решение "?И кой е парламента - сборище от ....Борисов не се ангажирал ??Е те от лятото са се ангажирали още .Къде е Плевнелиев да каже сега , какви ги дроби цяла година ??
212
2
 
16
 
! Отговори
предложение преди 9 години
При първата мобилизация напред да тръгнат сегашните управляващи и техните деца,както е било в древни времена пълководците са били първите хора на племето или държавата! Представете си каква картинка ще се получи- боко, плювню и цецка и др в една линия! Ха ха ах а ха ха ха ха ха !
211
3
 
11
 
! Отговори
681 преди 9 години
На този будала аще ли не му е ясно че ни вкара във война? Серсемино ,ти имаш ПЕТ военни бази на агресора нато и команден център!Какво повече от това-да ви махат с розови кърпички за довиждане от собствената ни държава ли?
210
2
 
14
 
! Отговори
PD преди 9 години
О да, когато дори и нашите недалновидни политици ги подпре неизбежното, ще почнат да се замислят, до къде докараха нещата с неумение и безхаберие. Наивно е да се мисли, че ще Ви питат, за да го дебатирате в парламента. Сега усещате ли се, колко голямо нищо сте, г-да политици. Време разделно е. Скоро ще разберем кой от вас, колко струва. И ще има слепци които водят слепци към бездната, и ще има и такива които ще тръгнат по пътя на Истината. Скоро много скоро....
209
6
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram politi4eski temi
208
36
 
6
 
! Отговори
Стария Фашага преди 9 години
Защо повтаряте като папагали - война срещу Русия, като войната си я започна точно Русия нахлувайки в Крим. Крадеца вика дръжте крадеца по комунистически!
207
4
 
19
 
! Отговори
чучурков преди 9 години
"Ние с руската страна не сме влизали в такива конфликти, там нашите конфликти са чисто икономически, защото купуваме най-скъпия газ, а иначе дружбата и любовта никой не я поставя под съмнения, коментира той.....мдааа това е поредния много смислен и дълбокомУдрен коментар на батко,който остава всички ни "без коментар" ;)
206
5
 
25
 
! Отговори
Ми преди 9 години
"България не е поемала ангажименти..." щото още не са ни свирнали оттатък Атлантика...
205
6
 
23
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
"защо на България продават най-скъпия газ?"Za6toto, Boko, nqkoi prodajnik kato teb, e podpisal tozi dogovor i e pribral tlustata komisionna!
204
12
 
7
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Ако всичките руснаци дето живеят в България се въоръжат-- като гледам кви сме станали ***--ще станем Новоросийска република-Наша България / под Наша разбирайте Руснаците като тяхна/.То това не е хубаво щото ще играе тоягата и трябва пак да работим...Колко от Вас които четете тука може да кажете----Аз произвеждам еди си какво....Много хитри станахме,надлъгваме се,прецакваме се и тн.Незнам как сме оцеляли 500г. под турско робство...Щом аз вече се съмнявам в тая работа-смятай.
203
4
 
30
 
! Отговори
ОТЕЦ РАЛФ преди 9 години
БОЙКО , АКО ВИЕ ДОПУСНЕТЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО ПОДОБНО , ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО . БАЩАТА НА СИМЕОН НЕ ГО ДОПУСНА .ТОВА ЩЕ БЪДЕ ТВОЯТА ПОЛИТИЧЕСКА ГИБЕЛ , НЕЗАВИСИМО КАКВО ДОБРО СИ НАПРАВИЛ И КОЛКО МАГИСТРАЛИ СИ ПОСТРОИЛ . ИМАМ ЧУВСТВОТО , ЧЕ СИ СВАЛИЛ ГАЩИТЕ ПРЕД ЯНКИТЕ И ЗА ШИСТОВИЯТ ГАЗ . НО ТИ СИ КОМПЕТЕНТЕН ЧОВЕК , ЗНАЕШ КАК СЕ ПОДАВА ОСТАВКА .
202
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех,дано да постъпи такова искане и парламентът ни да го одобри.Това е единственият начин тоя *** и *** народ евентуално да се събуди и да помете еничарската ***,която ни управлява.Ако и тогава не го стори,значи напълно ще си заслужим няколкото руски тополи.които ще ни отърват от мъките.
201
1
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
"Риторичен въпрос мога да задам: защо на България, която е най-близката им страна, продават най-скъпия газ, с какво сме го заслужили-Еми ако не знае защо на нас се продава най-скъпата газ ,то му е време да напуска политиката .Е , послгва че на нас продават най-скъпата газ-ама това е нормално . МИналата година беше направено 11% отстъпка от газта заради ЮП , НЕ СМЕ ПЛАЩА ЛИ вече 3 месеца газта за 11,12,01 месеци , щото няма пари ,а банките не дават ,добре че руснаци дават все още ..