БСП и АБВ отиват като конкуренти на местните избори

Първанов не е убеден, че Станишев ще е най-добрият лидер на ПЕС
Обновена: 4 фев 2015 14:09 | 4 фев 2015 13:10,
15
БСП и АБВ отиват като конкуренти на местните избори
Снимка: архив, Булфото

Очевидно с БСП ще бъдем конкуренти на местните избори с всички рискове, които носи за бъдещето на лявото една такава позиция. Това коментира на пресконференция лидерът на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, предаде БТА.

Той припомни, че се е обърнал с предложение към всички леви сили за взаимодействие на местните избори, но реакцията на "Позитано" е негативна. Първанов обаче отбеляза, че не е изненадан, защото реакцията се вписвала в логиката на поведение на БСП.

Няма да водим персонални спорове, но ще водим дебат за модерното ляво, заяви лидерът на АБВ и посочи, че са готови да сравнят свършеното за първите сто дни в социалната сфера от министър Ивайло Калфин и от кабинета "Орешарски".

Георги Първанов попита какво ще стане между двата тура на местните избори. "Кандидат от името на БСП отива на втори тур с ГЕРБ - ще потърсят ли нашата подкрепа или не, или ще ни оставят да гласуваме по съвест", коментира той. Първанов постави и въпроса кого ще подкрепи БСП при балотаж между АБВ и ГЕРБ, или от "Позитано" ще кажат, че няма да вземат страна "между двама наши класови врагове", каквато позиция е имало през 1929 година. По думите на Първанов това не е разумно, не е рационално и не е перспективно.

Лидерът на АБВ съобщи, че позитивно на тяхната оферта за взаимодействие реагират много от левите формации, разположени не само в политическото, но и в гражданското пространство.

"Не съм убеден, че Сергей Станишев ще бъде най-добрият лидер на ПЕС, но нека", каза още Първанов в отговор на въпрос за номинацията на Станишев за следващ мандат начело на европейските социалисти. Независимо, че не сме членове на ПЕС, ние сме за това - българин да бъде начело на тази организация, както ще се радвам, ако начело на ЕНП, на либералната формация има българи, добави лидерът на АБВ.

Първанов заяви още, че независимо от позицията на ДПС относно социалната политика на Ивайло Калфин, АБВ ще продължи да отстоява тяхната.

Както Dnes.bg писа, вчера ДПС заяви, че идеята да се спрат детските надбавки за малолетни майки е дискриминационна.„Намеренията на Ивайло Калфин са дискриминационни и противоконституционни“, обяви бившият социален министър Хасан Адемов.

„Предвиждаме да направим сериозно допитване както с гражданите, така и с организации по темата за характера на пенсионната реформа. След това ще направим мащабна разяснителна кампания. Видях, че от ДПС реагираха остро. Питам се защо ДПС се опитват да политизират въпрос, който е много важен и е свързан с демографията", заяви Първанов.

Той посочи, че от АБВ имат сериозни възражения по идеите на здравния министър Петър Москов относно идеята за редуциране на неосигурените, като им се даде срок от 6 месеца да платят дължимото за 3 години. „Защо се цели дисциплиниране на индивидуално застраховащите се? Имаме възражения относно промените в ТЕЛК и НЕЛК. Знаем, че трябва нова наредба за тези сфери, но това, което предлага министърът, за нас е неприемливо. Трите стълба за осигуряване - да се спре източването на НЗОК, Спешна помощ, базисният пакет и допълнителният пакет. Още няма ясен критерий за спешна и неотложна помощ", допълни Първанов.

По думите му обещанието на министър Москов да се създаде комисия, трябва да се реализира. „Предлагам министърът да ни гостува и да ни разясни идеите си. Не може да се мотивира отлагането на медицинска помощ на редовните платци", каза той.

Първанов заяви още, че България има нужда от "Южен поток", така както Европа има нужда от "Северен поток".

"Внимателно проследих и анализирах за себе си програмното слово на Бойко Борисов. Имам много възражения и даже попитах защо опозицията го проспа. Моето впечатление за тезата на премиера Бойко Борисов е, че не търси еманципация, а закрила от някой друг да ни реши проблемите - САЩ да спре Турция, Европа да се разбере с Русия. Аз съм "за" това тези фактори да подпомагат нашите усилия, но няма да ни решат проблемите", обясни Първанов. Той посочи, че си дава сметка, че ставаме заложник в това противопоставяне между Изтока и Запада. 

"Ако министър-председателят и правителството искрено са заинтересовани от това да станат тези проекти, няма да има "Южен поток", но новият поток може да мине по трасето на "Набуко". За да стане това, трябва ние да вдигнем телефона и да говорим с Москва и Анкара. Да, трябва да има натиск в Брюксел, за да може те да не пречат", каза още Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
до №8 преди 9 години
Ама още ли има симпатизанти към леваците? Просто немога да повярвам на просторичта!
12
0
 
2
 
! Отговори
баба Вуна преди 9 години
А бре тоя защо не се засрами? Мене ме е срам заради него...Е*ати държавата щом тоа и беше Президент! Срам,срам,срам и мъкааааааааааааааааа!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам се:Коя ли мутра спонсорира агент ГОЦЕ с крадени евро-милиончета?!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРОДА ЩЕ ГЛАСУВА ЗА АТАКА
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се радвам че Гоце отново управлява България
8
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Ами великите патриоти с тях какво ще стане, преди изборите ГЕРБ такива, онакива и накрая играта излезе на яве
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Станишев и сие и Първанов и сие,всичко да се измете.Престанете да заблуждавате честните членове и симпатизанти на лявото пространство в политиката.И Станишев и Първанов не трябва да бъдат на тези постове.И двамата едно говорят,друго вършат.Вредни са .
6
1
 
3
 
! Отговори
Български ЛЪВ преди 9 години
В интерес на истината, ГОцето го е яд, че не е У Европата и там да папка. Много хамелеонско поведение, но нищо учудващо, все пак говорим за ченгенце. За разлика от него, въпреки че е не много долюбван у нас, Станишев се доказа като Евро политик и е естествено да е лидер на ПЕС. Човек все пак трябва и да е обективен !
5
2
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
А пък Първанов не се наяде, колко години си спа в президентството на гърба на Станишката, а сега тръгнал да оплюва.
4
2
 
6
 
! Отговори
Стар комунист преди 9 години
Стига козаря от Сирищник се е въртял около БСП. Ние го видяхме каква предствлява и да върви до Бойко. В този човек няма нищо ляво.Хитро пак иска да ни заблуждава,ама минаха тези временаТой е от тези,които предаваха БСП,както Желю и той се пише ляв,ама Желю си остана простия ЖМж па и този.
3
3
 
7
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
АБВ не е лява партия щом управлява с десни. Разбира се не може да става дума за никаква конкуренция между БСП и АБВ, защото едните са леви, а другите са десни или и те не могат да се определят дали са между левите и десните.
2
4
 
12
 
! Отговори
гласоподавател преди 9 години
АБВ тотално ще се провали на изборите,след като е в коалиция с герб,вече никой няма да гласува за тях. Първанов е заблуден и се мисли за велик ,но тук греши.Чао абв.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първанчо, мъка ти е , че ти не си лидер на ПЕС, що ли?