На първо четене: Държавата ще плаща и за частните училища

Пари обаче ще се дават за заплати на учители, не за материална база
Обновена: 5 фев 2015 14:34 | 5 фев 2015 14:21,
56
На първо четене: Държавата ще плаща и за частните училища
Снимка: архив, Reuters

Държавата ще плаща част от финансирането и на частните училища и частните детски градини. Това реши парламентът, който прие на първо четене новия закон за предучилищното и училищното образование. За проекта, внесен от ГЕРБ, бяха 107 депутати, 32 бяха против, а 22 се въздържаха.

Още по темата
„За“ гласуваха всички 67 депутати от ГЕРБ в залата, 14 от РБ, 15 от ПФ, 2 от БДЦ, 2 от АБВ и един независим. Против бяха 23 от БСП, 8 от „Атака“ и един независим. ДПС и един депутат от БСП се въздържаха. Парламентът отхвърли проект за закон за народната просвета, внесен от левицата.

Държавното финансиране за частните училища и детски градини ще влезе в сила от 2018 година. Парите за частните учебни заведения обаче ще са само част от тези, които ще се дават на общинските и държавни.

За частните няма да има средства за материалната база, за специалисти и за работа по интереси. Средствата ще се дават само за покриване на учебния процес, тоест за заплати на учителите.

Управляващите предвиждат и възможност държавата да спира парите за частните училища и детски градини, ако в работата им бъдат открити нарушения по време на външното оценяване.

Част от партньорите на ГЕРБ в управляващата коалиция се изказаха против идеята държавни пари да отиват за частното образование. АБВ и Патриотичният фронт поискаха промяна в този текст между първо и второ четене. Срещу него се изказаха и от БСП.

Новият закон дели гимназиалното обучение на два етапа – първият ще е до 10 клас, а вторият – до 12 клас. В момента гимназиалната степен е една. Така средно образование вече ще може да се завършва и в 10 клас, но дипломата в този случай няма да е достатъчна, за да се кандидатства в университет. Целта на разделянето на гимназиалното образование е да се даде възможност на учениците да завършват в годината, в която навършват 16 години, тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст.

Критики към закона се чуха освен от БСП и ДПС и от „Атака“. Депутатите на Волен Сидеров се изказаха против текст, който казва, че за нуждата на образованието може да се откриват духовни училища. „Това е опасност от нахлуване на влияния от Саудитска Арабия и Катар“, каза Илиян Тодоров и предупреди, че ако този член бъде приет, един ден България ще осъмне като ислямски халифат.

Волен Сидеров пък нарече ГЕРБ ГАРБ - Граждани за анадолско развитие на България, и предупреди, че учебниците по история след време ще бъдат с автор Ахмед Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Общо взето частния бизнес на нашите хора минава на държавна издръжка.
20
2
 
24
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Хаха...проста държава,която не спира да ме изумява.Те всичко оправиха в задължителната държавна образователна система,че тръгнаха да ровят и частната.Масово затвориха стотици училища в страната,но за сметка на това на частните ще целуват задниците и не,не "държавата",а пак ние *** ще плащаме заплатите на онези учители,които ще преподават на деца на политици,"ВИП"-аджии,мутряци и всякаква ***,която после да ни се качва на главите.***.Истинска ***.
19
5
 
11
 
! Отговори
ssf преди 9 години
До УрааааааааааА откъде накъде тогава аз да плащам и за децата на другите, и за моите. Да си ми върнат тогава от платените от мен и моите фирми данъци процента за образование, тъкмо ще имам да платя и на децата и на внуците образованието.
18
2
 
28
 
! Отговори
Ураааааааааа преди 9 години
ЧЕСТИТО!!! Бедния данъкоплатец ще плаща заплатите на учителите в училища където той самия не може да си позволи да прати детето си!!
17
2
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
аз съм студент и не поемам никакъв риск да се превърна в българофоб, напротив аз съм такъв !
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи моите деца не получават детски, заради доходите, нищо, че са българчета. А частните училища щели да са на държавна издръжка?! Нали са ЧАСТНИ? Който иска детето му да учи там, да си плаща, и държавата не виждам защо трябва да има нещо общо. Ще има изисквания към тези училища да следват държавните стандарти, но това не означава, че държавата с нещо друго им е длъжна. Пак да подпомогнем некои наши хора, видни частни предприемачи! Още някого да храним с данъците си?????
15
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Лале Значи напълно нормално е да се плаща такса и в държавното училище/макар и на половина от тази в частното/?Помисли, учителите ще предпочетат за тези заплати да отидат в частно училище/от 5 до 10 деца в клас/.Нима не плащаме всички данъци?
14
4
 
24
 
! Отговори
ЙУХ преди 9 години
Аз НЕ ЖЕЛАЯ от МОИТЕ ДАНЪЦИ да се финансира ЧАСТЕН БИЗНЕС. Ако е така държавата да плаща задължително и заплатите на моите работници в частния ми бизнес.Стига далавери.
13
3
 
10
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Айде малко и това правителство да направи някой друг лев за наша сметка.
12
9
 
4
 
! Отговори
до Ивона преди 9 години
ти не си платила нищичко ! Само си крала от държавата ! За такива комунистически ***- мястото ви е в мина Бухово ! Там няма да седиш по цял ден в кафенетата със скръстени крака, нито да си караш краденото BMW ! И това време идва !!!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава ще трябва да махнат плоския данък и да вдигнат данъка на 40-50 % за заплати над 1000 лева.
10
19
 
8
 
! Отговори
Ивона преди 9 години
Не виждам лошо в идеята.Това е справедливо решение.Все пак от нашите данъци се плаща за образование.Не е справедливо да плащаш данъци и отделно да си плащаш образованието.Хубаво ще е и държавните училища да започнат да работят,а не само да гълтат пари от бюджета.
9
9
 
3
 
! Отговори
до лале преди 9 години
О- ле- ле ! Ти си нагла комунистическа *** ! Смърт на вашата " държава " !
8
8
 
2
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
ами че ще плащате бе!А кой да плаща бе аз ли?Ама аз и да искам да им плащам не съм в БГ и данъци от мойте капитали не давам! Така че Вий ще плащате няма да съм аз я!А после ревете че нямате направления за онкологията, за химиотерапии, за хемодиализи. Е аз ли да ви ги плащам м?Съвсем зомбясаха стадото
7
20
 
8
 
! Отговори
лале преди 9 години
Напълно нормално е каквото плаща държавата за 1 дете за да учи в държавно училище,толкова да му се полагат и ако е в частно.Все пак родителите на това дете си плащат данъците, а не може да се възползват от тях.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От герберасти освен лобистки закони какво очаквате? Всичко се прави с цел определени хора и кръгове да бъдат облагодетелствани. Така е било, така ще бъде.
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде на къде държавта ще дава пари на частни училища?!
4
2
 
15
 
! Отговори
Съгласни ли сте преди 9 години
да продължавате да издържате комунистическата мафия и техните бойни групи- мутрите, заедно с техните *** ?! Ако- да, стойте си тук в тяхната " държава " !
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такава политика ще увеличи броя на частните училища и ще се наложи ликвидация на държавни както стана с болниците,
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям проблем за България, че влага значителни средства в безплатно обучение и образование и после не може да си върне парите младите се гълтат наготово от чужди страни. Реформата трябваше да приватизира училищата и да спре източването от частници.