На първо четене: Държавата ще плаща и за частните училища

Пари обаче ще се дават за заплати на учители, не за материална база
Обновена: 5 фев 2015 14:34 | 5 фев 2015 14:21,
56
На първо четене: Държавата ще плаща и за частните училища
Снимка: архив, Reuters

Държавата ще плаща част от финансирането и на частните училища и частните детски градини. Това реши парламентът, който прие на първо четене новия закон за предучилищното и училищното образование. За проекта, внесен от ГЕРБ, бяха 107 депутати, 32 бяха против, а 22 се въздържаха.

Още по темата
„За“ гласуваха всички 67 депутати от ГЕРБ в залата, 14 от РБ, 15 от ПФ, 2 от БДЦ, 2 от АБВ и един независим. Против бяха 23 от БСП, 8 от „Атака“ и един независим. ДПС и един депутат от БСП се въздържаха. Парламентът отхвърли проект за закон за народната просвета, внесен от левицата.

Държавното финансиране за частните училища и детски градини ще влезе в сила от 2018 година. Парите за частните учебни заведения обаче ще са само част от тези, които ще се дават на общинските и държавни.

За частните няма да има средства за материалната база, за специалисти и за работа по интереси. Средствата ще се дават само за покриване на учебния процес, тоест за заплати на учителите.

Управляващите предвиждат и възможност държавата да спира парите за частните училища и детски градини, ако в работата им бъдат открити нарушения по време на външното оценяване.

Част от партньорите на ГЕРБ в управляващата коалиция се изказаха против идеята държавни пари да отиват за частното образование. АБВ и Патриотичният фронт поискаха промяна в този текст между първо и второ четене. Срещу него се изказаха и от БСП.

Новият закон дели гимназиалното обучение на два етапа – първият ще е до 10 клас, а вторият – до 12 клас. В момента гимназиалната степен е една. Така средно образование вече ще може да се завършва и в 10 клас, но дипломата в този случай няма да е достатъчна, за да се кандидатства в университет. Целта на разделянето на гимназиалното образование е да се даде възможност на учениците да завършват в годината, в която навършват 16 години, тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст.

Критики към закона се чуха освен от БСП и ДПС и от „Атака“. Депутатите на Волен Сидеров се изказаха против текст, който казва, че за нуждата на образованието може да се откриват духовни училища. „Това е опасност от нахлуване на влияния от Саудитска Арабия и Катар“, каза Илиян Тодоров и предупреди, че ако този член бъде приет, един ден България ще осъмне като ислямски халифат.

Волен Сидеров пък нарече ГЕРБ ГАРБ - Граждани за анадолско развитие на България, и предупреди, че учебниците по история след време ще бъдат с автор Ахмед Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В един средно голям град има около 50 училища с различен профил- щом родителите не могат да намерят адекватно училище за своето дете със специални потребности и са решили да си плащат в частно- тяхна воля. Но да се плащат държавни, разбирай - наши, пари за глезотии и парвенющина е простотия и "слагане" на шефовете на такива училища. Няма пари за занималня и ремонти на държавните училища, които са в трагично състояние, но ГЕРБ са се замислили за частните. Поредната тиквена глупост.
40
2
 
7
 
! Отговори
НИЕ преди 9 години
Всички български деца с равен достъп до добро образование! Допринасят ли за това:-двойното финансиране на частните училища,-разделянето на гимназията на две-за елита 11 е и 12 клас и университет ,а за "другите"-дуалната система на чиракуването,-и т. н. Отговорът оставяме на всички вас и преди всичко на Великия НЯМ!
39
1
 
3
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
До AsdДори тогава- тези пари трябва да се дават целево на семействата, а те да си изберат дали и къде ще си дават децата. А не да ги получава някое "ислямско духовно частно училище".По това се вижда, че никой не мисли за недостига на места, а за съвсем други работи.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това по каква причина се прави точно, за да останат пари на собственика на училището да си купува всяка година по един но джип от събираните такси ли ???
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тогава и приходите на частните училища да отиват в държавата
36
0
 
7
 
! Отговори
до Ивона преди 9 години
мястото ви е в мина Бухово- на цялата крадливо-мафиотска комунистическа *** ! *** *** !!!
35
2
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Държавата като лапне разходите частника какво ще прави?
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕХ, МЕЧТАТА МИ Е ВЕЧЕ ДА БЪДА ДЕТСКИ УЧИТЕЛ В ЧАСТНА ГРАДИНА
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Премахнете матурата в 4 клас. Напълно ИЗЛИШНА. ДО 3 клас без оценки и изведнъж в 4-ти оценки ( НО БЕЗ ДВОЙКИ) .И в 5-ти клас гледаш като изтрбител наниза от двойки и се чудиш ,ама как така нали до 4-ти клас всичко беше ОК.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ТОГАВА НЯМА СМИСЪЛ ОТ ДЪРЖАВНИ .....всички градини и у-ща да стават частни.да се плаща както на докторите в часТните болници, или пък такса при джипито .Един час...еди колко си . Седиш на у-ще за колкото часа ти стигат парите. Повръща ми се от реформи и от всичко.Държавата ни отива на кино.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още една правителствена недомислица без поставяне на реални цели (като тази с панелките). В развитите държави това се прави с цел икономия: прехвърляне на повече деца от държавните в частните училиша, които по този начин ще бъдат финансирани на 50% примерно а не на 100 ако си останат в държавните. С тия 5- 10% от такстана за частните...ми прилича пак на изборна пропаганда
30
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Каква е логиката държавата да плаща за частните училища, при положение, че т.нар държавни/общински училища е пълна мизерия, а учителите са със смешни заплати! Частните училища са въпрос на избор, следователно родителите плащат високи такси и от там се заделят пари за заплати и учебници!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще плащат от 2018 г. Аха....гответе се за нов заем ...... под предлог че ще плащат на учителките от частните градини.А и през 2018-та ...я камилата,я камиларя . да му мислят тези дето ще са след нас
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е неприбично.Лобитата пак победиха.
27
6
 
3
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
До Чиновникне знам за ***, но аз плащам доволно данъци таксички и осигуровки (около 600 лв ми се събират) като сложиш и още толкова внесени от работодателя ми и си става над 1000лв. което си е една доста прилична учителска заплата. И не искам да отива за децата на мутрите които иначе не могат да изкарат средното си...та кажи ти с какво допринасяш?
26
6
 
3
 
! Отговори
Ивона преди 9 години
Стига вече с тази злоба.Всичко е зле...Така и ще бъде докато гледаме негативно на всичко.Не всички хора в България,които имот прилични доходи са крадци и мошенници.Не може някои да работят,да плащат данъци,да не си вземат болнични,а да нямат право на детски и на различните там облаги.
25
3
 
6
 
! Отговори
нагло преди 9 години
До ssfДа плащаш на "твоите" учители е твой личен избор! Защото си решил, че детето ти трябва да се обучава в по-елитарна среда, да се движи с по-богати деца, или защото считаш частното за по-добро от държавното образование. А за "другите ", т.е. държавните учители плащаме всички, не само ти! Ти имаш избора да не плащаш за "твоя" учител, а само за "другия", ако детето ти учи в държавно,но 80% от хората разчитат децата им да получат образование, добро при това, от задължителното държавно училище
24
2
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До ЙУХК'ви данъци си платил ти бе, льольо?!!? Аман от ***, които си мислят, че издържат цялата държава.
23
3
 
4
 
! Отговори
gl hf преди 9 години
4astno u4ili6te s prepodavatel Emil Djasim i 4ao na Bulgariq ....Tezi 6te izleznat po zle i ot komunetata
22
3
 
13
 
! Отговори
Зара преди 9 години
Най-лобисткия закон!