Възродителният процес е важен за имунната ни система

ДПС беше синоним на евроатлантическа идея, заяви Местан
Обновена: 5 фев 2015 10:12 | 5 фев 2015 09:15,
180
Възродителният процес е важен за имунната ни система
Снимка: архив Булфото

Преодоляването на тежкото наследство на Възродителният процес е въпрос за имунната система на демокрация в днешно време. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в предаването „Денят Започва” по БНТ.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, вчера БСП и ДПС си размениха остри критики на тема Възродителен процес. Стоян Мирчев от социалистите обвини партията на Местан, че се опитва да насъска българските турци срещу българите. Повод за това станаха внесените от ДПС промени в закона за гражданската регистрация.

„Ние вчера чухме заявки от дясното, че няма да подкрепят един толкова естествен закон на ДПС. Починалите по време на Възродителния процес, включително и ритуално запалилите се, заради името и вярата си – имено защото не биха могли да подадат молба от отвъдното, би следвало да имат правото, за да се успокои душата им, административно да се възстановят имената им”, заяви лидерът на ДПС.

По думите му, когато дясното отказва да подкрепи подобен проект, то губи моралното право да бъде носител на демократичното начало. Попитан докога ще бъде коментирана темата за Възродителния процес, Местан отговори: „До преодоляването на последиците от Възродителния процес”.

Той добави, че това е преди всичко човешки и морален дълг. На въпрос дали смята, че не са получили подкрепа на предложението, защото от идва от ДПС, а не защото липсват демократични норми, Местан каза: „Ако една, или друга политическа сила ще определя отношението си към казус, засягащ основите на българската демокрация, субектът на инициативата – ние, с един подобен подход се отказваме от парламентаризма”.

На въпрос дали от ДПС зависи да изкара Възродителния процес от политическото говорене, Местан отговори, че въпросът за Възродителният процес е несамоцелно поставен от ДПС. „Самото възникване на ДПС, беше синоним на евроатлантическата идея, беше имено от гледна точка на необходимостта България да се развива като демократична държава на равноправните граждани, защото единствено в България, на Балканите се разгърна този мракобесен, античовешки Възродителен процес, по времето на който бяха убити много граждани”, заяви Местан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тумора трябва да се обреже!
101
4
 
6
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
До Павле кажи си беА ти кажи какво стана с делото на Цветан Цветанов и каде са откъснатите странички от тефтера *** такъв и каде вие е правосъдието, че ако ДПС го няма ще си изядете взаимно т...ците.
100
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До Анонимен - 129 "Ако ти изпраскаме още един Възродителен Процес , имунната ти система да се подобри още повече - искаш ли ?"***
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А всъщност как се чувствате, като знаете, че лично вашите лидери Доган и Местан са служили в ДС и са преки участници във Възродителния процес? Не се ли гнусите от тяx?
98
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Има толкова важни неща да се решават,включително и с непрекъснатите наводнения,а парламента сега ще се занимава с глупости.Та те от време оно непрекъснато са с едни гърди напред/предимства за образование, за работа/.Много от тях заемат важни държавни служби и не говорят добре български!Но те са с предимство!Ами ,че сега който иска така може да се казва,какъв е проблема.Проблема е ,че трябва да са първа линия във властта!
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ти изпраскаме още един Възродителен Процес , имунната ти система да се подобри още повече - искаш ли ?Избирай - да те покръстим или да ти сменим името ?Не ти ли казват Мети или по-американско - Медъсън ??кое си избираш ? Ще те направим Презатлантически герой !
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям рев се изрева за това дело и тази Папка, защото ни им я давали да я занесат в Xага или нещо такова. Ами изгответе си вие едно такова Дело, намерете свидетели. Знаете къде е Xага и отидете да се оплаквате. Всъщност кой ви пречи да го направите та вече екрана на монитора ми е мокър о плач по тази Папка. Но ми се струва, че не искате да xодите толкова далече,а да всявате раздор и размирици тук.
95
2
 
5
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Възроденият Местан/ Павел даде прошка в сладка целувка с възродителите, но прошката не му бе достатъчна. Трябва и власт, а властта в ДПС идва от страха и от грешната представа за турско малцинство. Какво бе Възродителният процес, който иска сменя името и остава в България, който не границата с Турция е отворена. Какво пеави Местан сега, няма не искам сменяме имената административно и им казва вие сте турци репресирани. Казнано направо Възродитен процес.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова години във властта и лапкане Местанчо така се е самозабравил, че стана за смях. Толкова е далече от неговити хора и проблемите им, че с поставянето на въпроса може да се направи извода, вече е вреден и за измекярската партия ДПС. Какво дремят неговите другари агенти и членове на БКП та не го разкарат?
93
5
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 9 години
Държавата умишленно не дава Папките с Делата на Европейския Съд , какво ли се крие толкова в тези Папки
92
6
 
3
 
! Отговори
БКП преди 9 години
Не ни интресува ДПС и която и да е друга Партия а кога най-сетне ще има Съд в Хага че 25 години нищо не се прави , има започнат и недовършен Процес
91
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва всички българи да гласуват и тоя търгей да отпадне веднаж за винаги !Че ще намери друг един възродителен период !
90
4
 
4
 
! Отговори
Младенка преди 9 години
Местане,не си мисли,че приказките ти хващат "декиш"! Каквото и да приказваш вече си бита карта и много са малко хората,които ти вярват! Да се пръждосваш барабар с измислената си партия - вие не защитавате обикновените мюсюлмани у нас,а само своите интереси ,а когато те са "настъпени" започвате да си играете ксенофобски игрички и да засилвате етнически клевети и да плюете по всичко,включително и по вчерашните си съюзници -БСП! Хептен през "просото" си я ударил,бе ,чоджум ?! А стига глупости!
89
3
 
7
 
! Отговори
Павле кажи си бе преди 9 години
Агент Павел , къде е Христо Бисеров?
88
3
 
7
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ преди 9 години
До Анонимен 98Много *** нямаше да са управлението , но е факт , че такъв закон няма и тези *** ще унищожат страната ни , ако продължаваме да не им търсим сметка и НЕ ГЛАСУВАМЕ , а гласуват малцинствата на които се раздават пак нашите пари откраднати от тези хора. На следващите избори 100% избирателна активност , повече партии и по-малко депутати за дпс и нещата лека полека ще си дойдат на мястото. Иначе лека полека си отиват към бой!
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местото на Дело Възродителен Процес е в Европейския Съд а не на Склад в България , Държавта не може да се самосъди някой трябва дя я съди
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На крива ракета и космосът и пречи. То ако е въпрос за възмездие след Освовождението сигурно трявваше да се втурнем и да ги изколим всичките. Тогава е имало още живи свидетели на зверствата иживи наследници на пострадалите. Но нашия народ не го направи. Турското ровство е жива рана в сърцето на народа ни. Да Възродителния процес не трявваше да се случва, но не може да се сравнява с преживяното от народа ни. Исега какво? Вместо да гледаме напред и да се развираме давай да се изпотрепеме взаимно.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
99. Смел си , отдалече умираш от смелост , ама като те бодбере НАТО да се биеш , ще ти мине перченето ..
84
2
 
5
 
! Отговори
до Ястреб преди 9 години
Ти затова си толкова смел защото си далече. И като се върнеш какво какво ще ни правиш мили, ще ни избиваш ли? Молим те смили се, ние ще те чакаме с един приятел АК 47. Той ще ти отговори на въпросите които те интересуват.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идвай да ги разчистваме и да не дращиш повече ,ще се умиротвориш ! Тук и без това идват умиротворителни войски ..