Абонати с двете сметки - и с отклонения в електромерите

Петкова призна, че се надява на санкции за "Енерго-Про"
Обновена: 6 фев 2015 15:26 | 6 фев 2015 15:06, Камелия Цветанова
13
Абонати с двете сметки - и с отклонения в електромерите
Теменужка Петкова. Снимка: архив, БТА

Министерството на енергетиката ще уведоми ДКЕВР за направената от негови експерти проверка на „Енерго- Про“, а ресорният министър Теменужка Петкова призна, че се надява регулаторът да наложи санкции на дружеството.

Още по темата
Повод за проверката станаха двете сметки за ток, които получиха около 6% от абонатите на „Енерго-Про“ с една дата за плащане.

Оказа се обаче, че клиентите на дружеството не получават хартиена фактура, а могат да се информират за задълженията си само чрез интернет, но само за последния отчетен период, без да имат възможност да сравнят с предходни.

„Абонатите на „Енерго-Про“ получават информация колко дължат едва когато отидат да платят на каса и това е така заради общите условия, които са одобрени от ДКЕВР, че абонатите на дружеството биха могли да получат фактура на хартиен носител само ако изрично го поискат, а иначе биха могли да се информират по телефона и на сайта на дружеството. Това, което може да се ползва като информация от сайта на дружеството, е само за последен отчетен период и не може да се върне назад“, обясни Петкова.

Според нея това нарушава евродиректива.

Проверката е установила още, че при някои от абонатите с двете фактури има отклонение с половин час на часовниците на електромерите, които отмерват дневна и нощна тарифа. Има и един случай в Шумен, където разликата е била четири часа, обясни министърът.

Тя увери, че предстоят проверки и в останалите ЕРП-та.

Относно аварията в подстанция в Монтанско, която остави хиляди без ток, Петкова коментира, че това е инцидент и не е показателно за състоянието на системата.

„Не бих казала, че е симптоматично за състоянието на мрежата, случват се такива инциденти. Ще видим каква е причината“, заяви тя.

Едва 6.35% от електромерите на „Енерго-про“ позволяват дистанционно отчитане, е една от констатациите от проверката, извършена от експерти на Министерството на енергетиката по заповед на министъра.

Проверката бе наложена от множество сигнали от клиенти на дружеството, че около 67 000 клиенти са получили по две фактури с един и същи падеж за плащане. Впоследствие от „Енерго-Про“ обявиха, че разсрочват безлихвено с две седмици плащането по втората фактура. 

Във връзка с получените две фактури в дружествата на „Енерго-про“ са получени общо 71 жалби и 3167 телефонни оплаквания. Още 169 клиенти са задавали въпроси в специализираните центрове на дружеството, а 58 души – по имейл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
До енергетикПодкрепям напълно коментарът ви! - допълвам,че сметките и хонорарите от "Цанков камък" също влизат в сметките на данъкоплатците и тези със законен ток,щото кой плаща хонорара на доган ми народа! А масонът Р. Овч. си е енергетика се знае,че той дърпа нещата в енергетиката!
7
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ако направите проверки, ще установите, че повече от 50% от часовниците не показват точното време.При запитване на отчетника защо часовникът ни има отклонение от 6 часа в продължение на месеци и не е ли длъжен да ги следи, отговорът му беше "ако се сети да го погледне и ако има време."Освен това не е негово задължение да ги сверява, а трябва абонатите да се обадим на телефона на Енерго-Про.Обадихме се - и след 2 месеца свериха часовника...питам - абонатите ли са длъжни да следят часовниците??
6
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 9 години
Енергетико,ако наистина си такъв,остави политиката настрана,защото няма управляващи които да не са се облажили от енергетиката за наша сметка,ами кажи защо манипулирате електромерите още преди да сте ги поставили за да отчитат по-голямо потребление.ДКЕВР,проверете електромерите!КРАДАТ НИ!
5
11
 
7
 
! Отговори
енергетик преди 9 години
Тези проблеми в енергетиката са трупани много години и ги дължим основно на др. Овчаров и неговата банда от БКП-БСП .То беше крадене то не беше чудо . Само от Белене се откраднаха няколко милиарда . Сега новото правителство се чуди как да оправя кашите на тройната банда БСП-БДП-Атака .
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи нашите политици крадат с милиарди. убиха не човек, а цяла Държава. Какво наказание заслужават,освен да върнат милиардите. Но само там ли ограбиха с милиарди.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, ТЯ СЕ НАДЯВАЛА!! ***!
2
1
 
14
 
! Отговори
Петко Ганчев ВТ преди 9 години
На 9 декември 2013 г внесохме искане за отнемане на Лицензите на 3 ЕРП в България за неспазване на Международното и Европейско Право . Продадоха държавния дял в Енергоразпределенията без да са си прибрали дивидентите и така България загубиха стотици милиони левове . Самите ЕРП бяха продадени 8 пъти по-евтино и от там загубихме над 6 милиарда Евро при оценка през 2003 г . Главен консултант по продажбата е Професор Тасев както и за неизгодната сделка за AIS където неустойката е 15 милиарда лева
1
1
 
34
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Министърката се надявала !?А къде са законите, или те са така направени, че да обслужват монополите?