След края на Студената война навлизаме в етап на "Студен мир"

Европа трябва да се събуди, призова Плевнелиев в Мюнхен
7 фев 2015 20:23, Елка Василева
389
След края на Студената война навлизаме в етап на "Студен мир"
Росен Плевнелиев. Снимка: Прессекретариат на президента

"През 2014 година средата за сигурност в Европа се промени драстично. Намираме се в нова фаза на развитие, която бих нарекъл "Студен мир". Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се връща обратно към времето на Студената война“.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си пред участниците в 51-вата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Държавният глава взе участие в президентския дебат на конференцията заедно с колегите си от Украйна, Литва и Финландия, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Този мир, за съжаление, е "студен", защото се използват способи от времето на Студената война, а и от периоди преди нея - политика на велики сили и на периферия между тях, която се надявахме отдавна да е останала в миналото, на промяна на граници със сила и на невиждана пропагандна война", посочи Плевнелиев.

Пред участниците във форума на високо равнище в баварската столица българският президент открои три основни предизвикателства пред европейския модел на сигурност, установен след края на Студената война, които произтичат от кризата в Украйна.
 
Президентът определи периода на кризата в Украйна от началото на 2014 година като нова фаза на развитие в отношенията - от "Студена война" към "Студен мир".

"В тази нова фаза на "Студен мир" замразените конфликти са даденост - в Грузия, в Приднестровието, в Нагорни Карабах. На път ли сме да видим още един замразен конфликт в Украйна и това решение ли е за хората, които живеят там? Ежедневните убийства и насилието добро решение ли са за хората в Източна Украйна? Това ли им предлагаме? Ако наистина мислим за хората в Източна Украйна, не трябва да се търси замразяване на конфликта, а намирането на решение, което минава през спазването на Минските споразумения", категоричен беше държавният глава.

"Вярвам, че в Европа има реална заплаха и достатъчно доказателства за воденето на хрибридна война и за изпълнението на стратегия за създаване на замразени конфликти. Това е поредното доказателство, че, за съжаление, се намираме в нов етап на "Студен мир", допълни Росен Плевнелиев.
 
Според президента второто основно предизвикателство пред сигурността в Европа е свързано с неспособността на руската държава, общество и икономика да се приспособят към процесите на глобализация и на интеграция.

"Бъдещето не идва по газопроводи, а чрез ефективност, устойчиво развитие и иновации, а не чрез използването на енергията като оръжие. Решението днес въпреки съпротивата на Русия е да продължим процеса на интеграция, да продължим работата по споразумения за свободна търговия, либерализиране на пазарите на ток и газ и създаването на енергийни борси, където енергията се търгува свободно и на пазарни цени", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отново призова за свързване на енергийните мрежи чрез ускорено изграждане на интерконекторни газови връзки и апелира за диверсификация и либерализация на енергийните доставки. 
 
Пред участниците в Конференцията президентът определи противопоставянето от страна на Русия на европейския модел и ценности като третото основно предизвикателство пред сигурността. "Русия не иска война, никой не иска война. Но сме свидетели на ясен процес на противопоставяне - на санкции, на хибридна и на безпрецедентна пропагандна война в Европа", заяви още президентът Росен Плевнелиев в Мюнхен.
 
Държавният глава посочи, че „преди 25 години Берлинската стена падна и Европа започна да пише история. Демокрацията се разпространи на Изток. Бившите комунистически държави станаха демократични и свободни. Европа се превърна в най-голямата икономика на света и в глобален лидер“.

„Европа обаче трябва да се събуди, защото през последните години губим посока и задълбаваме в собствените си проблеми, пишем по-скоро бюрократични правила, отколкото история. Но ако спрем да правим история, някой друг ще я прави вместо нас. Нека повярваме, че живеем в исторически времена и да останем единни в защитата на собствените си ценности“, призова българският президент от трибуната на престижния световен форум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
0
 
! Отговори
пак ли преди 9 години
По тоя трябва да се направи една комедия. Ще ни изплати част от външния дълг. " Стенанията на господин хахо"
219
1
 
2
 
! Отговори
хах преди 9 години
Хахахахахах....какви високопарни слова от един слаб и мижав президент на провалена държава..... Роско, Роскоооооо....на луната ли живееш....
218
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Всички държави имат държавен глава, само ние имаме държавен з&дник
217
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам кой му пише изказванията, но поне да се намери някой, който да ги чете и да му дава акъл.
216
1
 
11
 
! Отговори
василакис преди 9 години
До кога ще берем срам с тази *** роско
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете ми, има ли нещо читаво което е производна на комсомола? Погледнете този шушляк, смях, глупости и неадекватност. И искате да ни уважават по света. Забравете!!!
214
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Сибир, на студено му е мястото на тази жалка креатура.
213
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глобализация,интеграция, евроатлантически ценности. Сега ,ние нито ще се глобализираме нито ще се интегрираме нито ще си сменим БЪЛГАРСКИТЕ ЦЕННОСТИ СЪС евроатлантическите.Голямо лицемерие е твоята страна и твоя народ във момента да страдат от природни бедствия ,нелегална имиграция, всякакъв род икономически проблеми и ти да идеш да ми развиваш някакви глобални теми като не си си оправил проблемите във собствената си къща. Нямаш тежест ,думите ти ,теориите и мислите са без тежест ГОСПОДИН Ник
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 230Shto da go kanim tuk, be, bulgarofile? Kato si mu takuv fen izprati detsata si i majka si tam, pri Prestupenko. Sled njakoj i drug den shte poluchish vest, che sa padnali s banderovska chest za "tselostta"demokratichno- fashistka Ukrajna! Ha dano! Sudbata ne proshtava na mrusnitsi kato teb. Skoro shte poluchish "pozivnata" si - s cheren kant otstrani.
211
0
 
8
 
! Отговори
МРАЗЯ ВИ БЕЗПЛАТНО преди 9 години
Да, напълно съм съгласен ...Европа трябва да се събуди и да депортира всички *** и арабиТрябва същества наречени Росен Плевнелиев да бъдат измъчвани до смърт
210
2
 
9
 
! Отговори
!!!(???) преди 9 години
Льольо !!!
209
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 316Luzjtsi kato teb trjabva da gi sudjat za nrusna zabluda. Pochti vinagi, vrushtaiki se ot uchilishte s prijatelkite, si vzemahme po edno bananche. A bjahme detsa ot kraen, sega "prestijen", kvartal. Da, ne vinagi gi imashe, no zdravoslovni jabulki, grozde, domati, praskovi, tatko noseshe sas shtajgi. Samo pijanitsite i projdohite se oplakvat sega, che sa bili bedni i ne sa mogli da kupjat na detsata si hrana. Sus sigurnost s "bananite" opravdavash prestupenieto kum detsta si.
208
1
 
4
 
! Отговори
Читател на РБ -Благо преди 9 години
Боко , на изборите няма ,да го предложи , защото , търси жена ,както е в предсказанията , а той се съобразява с Начолника ,което е хубаво за българите ,
207
0
 
19
 
! Отговори
умник преди 9 години
След войната няма да остане никой, който да живее в мир, г-н президент
206
0
 
13
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
Този на изборите ще разбере , колко точно го уважават Българите , ама Боко не куха лейка и няма да го предложи за съжаление , защото тогава срещу него и Магаре да предложиш , Магарето ще спечели.За съжаление , като принудиш някой маринкин да стане политик е то това става , ама и цялото злато на света да сложиш на една теглилка , човешкото око остава по-тежко.
205
1
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Браво Роска,много си умен!Неспособността на Русия да се приспособи към процесите на глобализация и интеграция според теб означава и тя да се наведе като теб на Обама и САЩ.Само че Путин не разбира глобализацията и интеграцията като съобразяване само с интересите на някой друг,а зачитане на собственото достойнство на страната и народа му.Но ти като човек без достойнство,не може да ги разбереш тея работи.За теб е важно перчема да е зализан и да говориш умности,без да казваш нещо.Така са ти казали
204
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам ме е че тоя говори от мое име неща които не споделям. Тоя е най-големия предател на България.
203
2
 
26
 
! Отговори
Предложение преди 9 години
За да има неква историческа полза от Чехлю, що не си го регистрираме в книгата на Гинес : като най -слабоумния и смотан, дето сме имали за президент?
202
1
 
33
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"Студения мир" е на наш Роско в спалнята,а "хибридната воина" е за това кои да изхвърли ***.Ха познаите кои е губещия!?Добре,че ходи на работа,да си лекува самочувствието...на наш гръб.
201
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е толкова улав, че не заслужава толкова коментари.