Прогноза: За газовия хъб ще трябват 2,2 млрд. евро

За реализация на проекта ще е необходима нова инфраструктура
Обновена: 9 фев 2015 17:20 | 9 фев 2015 17:19, Веселина Йорданова
47
Прогноза: За газовия хъб ще трябват 2,2 млрд. евро
Снимка: Правителствена пресслужба

Прогнозната стойност на инвестицията за изграждане на нова инфраструктура за газов хъб в България е 2,2 млрд. евро. Това става ясно от презентацията, представена от премиера Бойко Борисов на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Още по темата
140 млн. евро са необходими за модернизация и разширение на северен полупръстен от приблизително 272 км.

По-рано през деня в началото на срещата премиерът изтъкна, че за българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в Черноморския шелф.

В презентацията му се изтъква, че сред основните предимства на страната ни за изграждане на газов хъб са географското й разположение, което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансираната транзитна национална система с газохранилище, както и добивът на нефт и газ в региона.

Сред предимствата на страната ни са още ниското вътрешно потребление, тоест свободен капацитет за транзит, прозрачните процедури за доставки и строителство на справедливи цени и др.

За реализация на проекта е необходима както модернизация на съществуващата инфраструктура, така и изграждане на нова -  приблизително 844 км газопроводи, 2 компресорни станции с обща инсталирана мощност 265 MW (в района на Левски и на Провадия) и изграждане на приемен терминал.

Предвижда се и изграждане на допълнителен капацитет за съхранение на природен газ с разширение на ПГХ „Чирен“ и изграждане на ново газохранилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2,2 млрд. евро....то без пари бе!А газта колко ще чини? 10 милярда?
9
1
 
19
 
! Отговори
Клошар с Армани преди 9 години
Аз давам 15 лева лични средства за този проект и два кашона със стереопор и месинг. Важен ми е този проект и искам да се осъществи и да си прекарам газ до кофите.
8
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и манипулатор, една дума от това, което днес лъже няма да се случи.Кой в Европа вярва на полуграмотни пожарникари и мутри, които и един чужд език не знаят.ББ няма капцитета и ерудицията да задвижи големи проекти, само мисли какво да открадне и бълва баснословни фантасмагории
7
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще даде парите НИКОЙ , газов Хъб във нищото.. това Пиар акция да се радват *** и ***.. *** ще загубите тази война с Русия и ще платите с живота си , така както платиха онези които ни вкараха във Втората Световна война на страната на Хитлер
6
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той целия гъзопровод "Южен поток" щеше да ни излезе по-евтино *** !Ама вече се усетихте, че "Южен поток" няма да има и сега сте се разхъбствали...Искате да откраднете около милиард и полвина нали така ?
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...ББ и презентация, откога мутрите започнаха да презентират.2.2 милиарда евро, е точно Боко да си изхрачи наркомилирадите, нека инвестират с Цветелинка
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечти . като Набуко
3
22
 
10
 
! Отговори
а дано преди 9 години
Дано се получи. Абе аз ли съм луд или в нашата държава наистина започват да се случват хубави неща?
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ала-бала
1
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Бойко