Прогноза: За газовия хъб ще трябват 2,2 млрд. евро

За реализация на проекта ще е необходима нова инфраструктура
Обновена: 9 фев 2015 17:20 | 9 фев 2015 17:19, Веселина Йорданова
47
Прогноза: За газовия хъб ще трябват 2,2 млрд. евро
Снимка: Правителствена пресслужба

Прогнозната стойност на инвестицията за изграждане на нова инфраструктура за газов хъб в България е 2,2 млрд. евро. Това става ясно от презентацията, представена от премиера Бойко Борисов на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Още по темата
140 млн. евро са необходими за модернизация и разширение на северен полупръстен от приблизително 272 км.

По-рано през деня в началото на срещата премиерът изтъкна, че за българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в Черноморския шелф.

В презентацията му се изтъква, че сред основните предимства на страната ни за изграждане на газов хъб са географското й разположение, което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансираната транзитна национална система с газохранилище, както и добивът на нефт и газ в региона.

Сред предимствата на страната ни са още ниското вътрешно потребление, тоест свободен капацитет за транзит, прозрачните процедури за доставки и строителство на справедливи цени и др.

За реализация на проекта е необходима както модернизация на съществуващата инфраструктура, така и изграждане на нова -  приблизително 844 км газопроводи, 2 компресорни станции с обща инсталирана мощност 265 MW (в района на Левски и на Провадия) и изграждане на приемен терминал.

Предвижда се и изграждане на допълнителен капацитет за съхранение на природен газ с разширение на ПГХ „Чирен“ и изграждане на ново газохранилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
hater преди 9 години
за какво ни е газ има алтернативни енергии ,то производство няма какво ще храни тоя газ като народа пари няма да види от това само ще плаща да печелят чужди фирми , които му трябва да си го прекара чуждите корпорации дето купиха всичко да си го прекарват а не държавата с парите на народа
29
1
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Пичове, цяла Б-я не е на ясно и никъде не се каза, но тръбите за Южен поток не са спирали да пристигат от стартирането на проекта и за ден. Как Русия хем спира проекта хем праща ???
28
0
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
До а даноАко имаш предвид присъдата на Цветанов-да случват се хубави неща.
27
0
 
2
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Бойко не тегли нов заем.Ако нямаш 2.2 млрд. аз ШЪ ти дам ти само намери газ пък аз ШЪ ти дам...че преди да мислиш за ХЪБче трябва да си зададеш въпроса А ГАЗ ОТДЕ??
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя хъб да си го плаща от джоба. От контрабанда и далавери се нагуши доста, сега като толкоз иска да си строи хъб.
25
1
 
1
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Хайде стига с този циклофреник, че ми писна от него!
24
4
 
8
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
Дорогие болгарские товарищи! Ну объясните мне, моля ви, след това вие сте загубили Южен поток, който повече няма никога да минува през България, откъде ще дойде газ да напълнява вашия хаб? И да вие го распределявате? А..., аз се догадях, вие ще го купите в Америка като сжижен газ, ще донасете до Варна, ще го преобразувате и ще распределявате. Разумно! Ала само на очаквайте, че русите ще имат съжаление к вас
23
2
 
0
 
! Отговори
., преди 9 години
,..,..,
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде още 1 заем и да ви е честито :)))
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2017г преноса на газ през Украйна се прекратява. Ако ЕС иска да получава газ трябва от днес да започне строителството на газопровод към Турция. Това са думи на Путин и като гледам ЕС започва да му вярва. Турция си уреди нещата и ще стане единствената стара която ще доставя газ от Азия към Европа или ЕС може да стои на студено, а ние като най-големите играчи ЗАМРАЗИХМЕ ЮЖЕН ПОТОК. Човек каквото сам си направи никой не може да му го направи. Благодарим ОРЕШАРСКИ
20
3
 
3
 
! Отговори
101 преди 9 години
До йоМн. правилно, сега и Гърците ще ни казват как да танцуваме.
19
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 9 години
Боко отново даде кон за кокошка :) А турците ще си имат АЕЦ и газопровод.... руски, "недемократични", но пък евтини. След 10 години ще купуваме и ток и газ от Турция, а това означава - ПЪЛНА ЗАВИСИМОСТ !!!!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен21Че си *** е ясно,личи ти по главните букви.Та интересно кой - трябва да ти плати транзитните и преносните такси.Като искаш да не ги плащаш премести България на местото на Германия или по близко до Украйна.
17
5
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Защо се крие,че руснаците предлагаха дае построят ,,Южен поток ,,без един лев да даде България, ада се отделя част от таксата,която те щяха да плащат на България и за 10 години щеше да се изплати от самите руснаци. Всички тези на снимката са виновн4ите и всички пред ,,Народен съд,, за огромна щета на България
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС, защо подвеждате? Това са парите за целия проект, който ще направи страната ни независима от Русия и газов разпределител 1 на Балканите. Това са три интерконекторни връзки, 800 км. газопроводи и две газови хранилища. Това е супер! Но сега руските *** почват да лъскат. Във времена, в които се вземат решения важни за държавата, а не за руските интереси, руските предатели светват. И още нещо: програмата за саниране на панелните блокове е най-социалната и народна програма от 20 години.
15
3
 
17
 
! Отговори
Харалампито преди 9 години
Ама аз не разбрах нещо.... Пак ще трябват милиарди за газов хъб(вместо за тръба-все тая), пак ще снабдяваме с руски газ, ама за да угодим на ЕС ще го вземаме "по-изгодно" от Турция. Така ли е или пак нещо не съм разбрал?
14
3
 
13
 
! Отговори
ОМГ преди 9 години
не зная да смея ли или да плача !?
13
3
 
33
 
! Отговори
къкъв хъб, бе?! преди 9 години
Хъб означава разпределител - т.е. имаме няколко газопровода от различни източници и чрез хъба купуваме най-евтиния газ. Във Варна няма нито един външен газопровод, какво ще разпределяме? Единственият начин за хъб е да има газопроводи от Русия /такъв нов няма/, Азърбейджан /няма такъв/, от Иран /американците забраняват да вземаме газ оттам/ или от евентуалните нови находища на Израел. Хъб се прави, когато има поне два газопровода, а то няма нито един нов. Тази хъбов цирк е наистина смешен!
12
5
 
13
 
! Отговори
681 преди 9 години
До Анонимен 8 Нали знаеш какво последва след края на войната -НАРОДЕН СЪД и после в трапа!
11
8
 
22
 
! Отговори
681 преди 9 години
Гнусен ***,повръща ми се от тебе! Престани да лъжеш народа ,Путин ясно ти го каза-ЮП НЯМА ДА СЕ СТРОИ,тоя хъбове сънува!Има и друг вариант,ако парите за хъба ги дадеш ти от откраднатите от хората.