Страните от Югоизточна Европа да са с поне 3 източника на газ!

Шефчович: Наказателната процедура срещу България заради Южен поток е "замразена"
Обновена: 9 фев 2015 19:43 | 9 фев 2015 18:04,
83
Страните от Югоизточна Европа да са с поне 3 източника на газ!
Снимка: БТА

Страните от Централна и Източна Европа трябва да имат поне 3 източника на природен газ. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович след първото заседание на газовата група на европейския съюз (ЕС), което се проведе в София.

„Ситуацията, пред която сме изправени, наистина е много сериозна“, каза Шефчович. Той обясни, че това е наложило да се търси решение за гарантиране на газовите доставки.

Трите източника на природен газ ще намалят и цената на суровината, посочи Шефчович.

Работната група ще разгледа приоритетни проекти, които бързо могат да бъдат реализирани и съфинансирани от ЕС. Те ще бъдат включени в план за действие, който ще бъде разгледан на следващото заседание на работната група през юни.

Шефчович съобщи и че наказателната процедура срещу България заради Южен поток е „замразена“.

Премиерът Бойко Борисов добави, че България все още не е получила официално уведомление за спирането на проекта за руски газопровод, който да заобикаля Украйна. „Ние не сме направили нищо, което да спре строежа“, коментира той.

Според него икономически по-обосновано е тръбите от Русия да дойдат в България и оттук да се разпределят за Европа, а не реализацията на новия руски проект - „Турски поток“.

Инвестицията за изграждане на газов хъб в България възлиза на 2,2 млрд. евро, което е половината от стойността на "Южен поток", посочи премиерът.

Освен от "Южен поток", през България може да се разпределя и синьо гориво от терминалите за втечнен газ в Гърция, от местен добив и от газовите връзки със съседните страни.

По време на брифинга след срещата стана ясно още, че плановете на България да изгради хъб ще бъдат анализирани и оценени дали не нарушават европейските правила. След това идеята ще бъде представена и пред Русия и ще се водят преговори за реализацията им посредством и "Южен поток". Целта обаче няма да бъде да се построи цялото трасе, а количествата да се разпределят от територията България.

За българския премиер това е по-добрият вариант от "Турски поток", който беше определен от него като само идеи и предложения, защото освен руски газ България може да предложи и други източници на газ.

Пред участниците в срещата в резиденция "Бояна" по-рано днес премиерът Бойко Борисов е представил и плановете на България да се превърне в газов хъб за Европа. В тях все още присъства "Южен поток", по който трябва да дойдат 63 млрд. куб. метра годишно. Останалите източници на газ са от Каспийско море по TANAP (3 млрд. куб. метра), от терминалите за втечнен газ от Гърция (отново 3 млрд. куб. метра), както и местен добив (поне 2 млрд. куб. метра).

Инвестицията за реализацията на идеята страната да се превърне в разпределителен център на газ е 2,2 млрд. евро, в които се включва модернизацията на съществуващата газопреносна мрежа, изграждането на 844 километра нови газопроводи, ве нови компресорни станции (в гр. Левски и в гр. Провадия), разширение на хранилището в Чирен, както и изграждане на ново хранилище в Северозападна България.

Целта на всичко това е конкурентна и по-ниска цена на природния газ и за България, и за Европа, категоричен беше още Бойко Борисов по време на брифинга.

В отговор на въпрос за компенсации за страната ни относно спиране на "Южен поток" Марош Шефчович пък допълни, че адресат на подобно искане е Москва. Той допълни, че на първо време ЕС ще финансира само проекти, които са жизнеспособни и зависят само от общността.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Тиква,от къде ще събираш газ.ходи командировка на Марс да видиш дали човечетата няма да ти дадат.
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ужаса предстоиБългария плаща една от високите цени за газ в цяла Европа. Всичко това благодарения на онези алкохолици и техните бсп и атака.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И от къде да дойдат другите 2 доставчика от луната ли да паднат.. аман от ***. Газта не е автомобил да го произведеш.. или го или го нема
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей го съвременния бай ти *** от плът и кръв
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко , маса пари потроши да летиш до Брюксел за да съгласуваш позицията на България с тази на ЕС , а сега ми говориш нищо не сме направили за да спрем Южен поток , къде е истината
5
0
 
22
 
! Отговори
фантазии преди 9 години
То хубава да имаме три източника, но Америка забранява на Европа да купува газ от Иран - опааа, задраскахме единия източник. Добре, може от Азърбейджан, но техните находища са съвместен бизнес с Газпром - айде пак руски газ. И кой е третият източник? Нека някой да посочи такъв. Може от Черно море, но там проучванията са още в начален етап и трябват огромни инвестиции, каквито ние нямаме.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех Бойче , Бойче не ти е лесно нали имаше 3ти енергиен пакет и ние като лоялен член на ЕС нямаше как да не се съобразим ????? Сега казваш ние нищо не сме направили за да спрем проекта .......
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това се говореше още преди 10 години!!! 3 страни на доставка = конкуренция + диверсификация. На хартия много привлекателно, ама като се задълбочиха анализите и отворихме картата, в един момент видяхме, че освен Русия, други мащабни източници на газ няма, а и на никой не му се изхвърлят милярди за тръбопроводи. Турчина ясно каза, че кораб с втечнен газ през Босфора няма да мине! Не знам какво ще му мислят.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кои са тези 3 различни източника на газ? Щото на Балканите няма производители.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, сетихте се значи! Но сега ще се наложи вместо изгодната сделка с евтиния руски газ да плащаме за скъп американски. Каква изненада!