Страните от Югоизточна Европа да са с поне 3 източника на газ!

Шефчович: Наказателната процедура срещу България заради Южен поток е "замразена"
Обновена: 9 фев 2015 19:43 | 9 фев 2015 18:04,
83
Страните от Югоизточна Европа да са с поне 3 източника на газ!
Снимка: БТА

Страните от Централна и Източна Европа трябва да имат поне 3 източника на природен газ. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович след първото заседание на газовата група на европейския съюз (ЕС), което се проведе в София.

„Ситуацията, пред която сме изправени, наистина е много сериозна“, каза Шефчович. Той обясни, че това е наложило да се търси решение за гарантиране на газовите доставки.

Трите източника на природен газ ще намалят и цената на суровината, посочи Шефчович.

Работната група ще разгледа приоритетни проекти, които бързо могат да бъдат реализирани и съфинансирани от ЕС. Те ще бъдат включени в план за действие, който ще бъде разгледан на следващото заседание на работната група през юни.

Шефчович съобщи и че наказателната процедура срещу България заради Южен поток е „замразена“.

Премиерът Бойко Борисов добави, че България все още не е получила официално уведомление за спирането на проекта за руски газопровод, който да заобикаля Украйна. „Ние не сме направили нищо, което да спре строежа“, коментира той.

Според него икономически по-обосновано е тръбите от Русия да дойдат в България и оттук да се разпределят за Европа, а не реализацията на новия руски проект - „Турски поток“.

Инвестицията за изграждане на газов хъб в България възлиза на 2,2 млрд. евро, което е половината от стойността на "Южен поток", посочи премиерът.

Освен от "Южен поток", през България може да се разпределя и синьо гориво от терминалите за втечнен газ в Гърция, от местен добив и от газовите връзки със съседните страни.

По време на брифинга след срещата стана ясно още, че плановете на България да изгради хъб ще бъдат анализирани и оценени дали не нарушават европейските правила. След това идеята ще бъде представена и пред Русия и ще се водят преговори за реализацията им посредством и "Южен поток". Целта обаче няма да бъде да се построи цялото трасе, а количествата да се разпределят от територията България.

За българския премиер това е по-добрият вариант от "Турски поток", който беше определен от него като само идеи и предложения, защото освен руски газ България може да предложи и други източници на газ.

Пред участниците в срещата в резиденция "Бояна" по-рано днес премиерът Бойко Борисов е представил и плановете на България да се превърне в газов хъб за Европа. В тях все още присъства "Южен поток", по който трябва да дойдат 63 млрд. куб. метра годишно. Останалите източници на газ са от Каспийско море по TANAP (3 млрд. куб. метра), от терминалите за втечнен газ от Гърция (отново 3 млрд. куб. метра), както и местен добив (поне 2 млрд. куб. метра).

Инвестицията за реализацията на идеята страната да се превърне в разпределителен център на газ е 2,2 млрд. евро, в които се включва модернизацията на съществуващата газопреносна мрежа, изграждането на 844 километра нови газопроводи, ве нови компресорни станции (в гр. Левски и в гр. Провадия), разширение на хранилището в Чирен, както и изграждане на ново хранилище в Северозападна България.

Целта на всичко това е конкурентна и по-ниска цена на природния газ и за България, и за Европа, категоричен беше още Бойко Борисов по време на брифинга.

В отговор на въпрос за компенсации за страната ни относно спиране на "Южен поток" Марош Шефчович пък допълни, че адресат на подобно искане е Москва. Той допълни, че на първо време ЕС ще финансира само проекти, които са жизнеспособни и зависят само от общността.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
край преди 9 години
На "братска" газ по 500 долара. Вреве беше!!!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно тоя хъб му е оживял на сърцето. Толкова много пее за него, та почвам да си мисля, че работата не е съвсем читава.В края на краищата не може да е чак такъв *** да прави хъб за 2,5 милиарда без надежда за газ. Сигурно има някаква делавера в цялата работа.Но то ще се разбере. А може би това са само предизборни кьорфишеци.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аиде виите за газта...:-) :-) все едно и да беше минала през българия--нито цената за вас щеше да е по ниска....нито вие щяхте да имате нещо...Големите ,,червени,, и други ,,фамилии-да те щяха да са милиардери,но вие форумски ***--имате право само да викате Урааа...да живей....и те така.Нали не си мислите...че щом минава тръба,,транзит,,-сме станали Кувейт:-) :-) :-) :-)
47
0
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Агент Сава - експерт по хидростроителство.Агент Буда - експерт по газови хъбове.Явно в школата в Симеонова им дават всестранна подготовка.А в ДС ги шлифоват до блясък.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До62_моля ти се..ако те чуе Путин какви глупости пишеш само.Как той ще ти даде да управляваш ,,кранчето,,на нещо което не е твое-т.е.газта--:-) :-) :-) Тя си е Руска ..а ти си само ,,такси,,-бе ***.Щял да управлява кранчето на Газта:-) :-) :-) Ще управляваш нещо само което имаш...Как бешемкал Бай Тошо-,,какво ще решаваш ти бе...като немаш пари..,,
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гладна кокошка просо сънува.Всички вече разбраха,че ЮЖЕН ПОТОК няма да има, само нашите политици още не.
44
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Газ нямаме но имаме гъзопоклонници !ТИКВУН МОЖЕ САМО ДА РЪСИ Л*НИ ПРИКАЗКИ !
43
1
 
8
 
! Отговори
Прохор преди 9 години
До ГошуБСП са американски *** , обаче не ми казвай , че ако сенаторите бяха дошли през Борисовото управляние резултата щеше да е различен , както видяхме като дойде Кери и Плювню чакаше на улицата със гидория и препарат за стъкла !
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До42_а ти знаеш ли ...да имахме затворено производство,тоест каквито и *** да произведем Рашките и другите соц.марионетки трябваше да го купят...,А ти знаеш ли че след 1990_Рашките сами отказаха да ни купуват Доматите и Компотите..и другото производство..А ти знаеш ли че нефта преработван в Плама Плевен-беше нерантабилно производство.До Кремиковци няма находище на руда...но какво от това...Това е все едно да построиш ВЕЦ..в пустинята..и вода с влакови композиции да возиш..Що се прайш на....:
41
7
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Другари, не забравяйте, че Южен Поток го спря вашият кух Орех, след като му дойдоха на гости 3-те американски влъхви. Айде стига с лъжите си "ала Педро Съселов". Народът не е изкукуригали пенсионери като вас и помни.
40
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Вижте кво другари: В Министерскио съвет и в Банки газ ще има колкото требе! Най после пацани това е живото - кой как се уреди!
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция ще продава руския газ на целия ЕС по цена,която тя ще определя.На който не му харесва - да се оплаче на ЕС! Никога в 1350 - годишната си история БГ не се е управлявала от толкова ***,необразовани ,некадърни и недонаправени производители на естествен тор!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И пет са малко, трябва на " всеки километър".
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И днес има изобилие и на хъбове,и на газ!Хъбовете-дори самоходни-са главите на упавляващите ни,а газа-той е втях!А ако трябва да сме сериозни- част от ТЕЦ Варна работеше на газ.Защо се спря?Защото БГ се управлява от крадци на яйца,икономисти и финансисти
36
0
 
14
 
! Отговори
ВТ преди 9 години
"Шефчович съобщи и че наказателната процедура срещу България заради Южен поток е замразена."И сега ръцете ли да им целуваме на белите господари, че няма да ни глобяват?
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости за пред избирателната..., опс електората. Основната пък маса форумни аналитици, смятат само ква газ ще има. Това е политика. Нали скоро иде лятото, нали туристи има от рф, нали те тази година няма да дойдат при братушките, понеже така направиха с трабата. А покрай морето страда и ОХранене и т.н. Само ви дай да пишете мафия и да смятате чуждите пари по кафетата и кой колко печелел. Пишете я бегала Това за оправянето на БГ са мечти...
34
1
 
18
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
От радост подскачам колко много газ! Пък разбират от газ всичките: и Първанов, и Сидеров, и Борисов. Само никой и дума не обелва за газификация на България! Пренос, та преносу та хъб, па тръби, па Черен, па хранилище в СевероЮжна България. Никой не споменава дори, кога *** ще има газ в дома си като истински "европеец". Или като туземец ще маа с брадвата още 50 годин.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, дайте да ги направим 5 източниците. Или още по-кръгло 10.
32
7
 
9
 
! Отговори
еврика бе, тиквоний преди 9 години
Ей ти ги 3 източника на газ за България. 1.Шистов газ от добруджа от шеврон. 2. Газ от Израел през Гърция. 3. Руски газ през турция с турска надценка .
31
2
 
21
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Ти знаеш ли, че някога България е била износител номер ЕДНО В СВЕТА на тютюн? Изнасяли сме селскостопанска продукция, розово масло, имали сме промишленост, енергетика. Сега ни изсякоха горите, крадат ни златото, затворихме АЕЦ, плащаме скъп американски ток, съсипаха селскостопанското производство, съсипаха промишленост, икономическо убийство, опитват се и в братоубийствена война да ни вкарат. Добре, че поне успяхме да спасим Добруджа, поляците изгърмяха с шистовия газ. Вън НАТО и ЕС от България