Плевнелиев увери: Никой няма да напада когото и да било оттук

Нито съм получавал искане, още по-малко съм обявявал мобилизация, посочи президентът
Обновена: 10 фев 2015 18:19 | 10 фев 2015 16:52, Камелия Цветанова
415
Плевнелиев увери: Никой няма да напада когото и да било оттук
Снимка: БТА

Рисковете се увеличават, а в България разходите за отбрана се намаляват, което е недопустимо, смята президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.

Още по темата
Той припомни, че през миналата година избухнаха две нови регионални кризи с потенциал да се превърнат в глобални – Украйна и „Ислямска държава“, като и двете са в непосредствена близост до нас.

Държавният глава отбеляза, че сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни.

Инвестициите в отбранителни способности означават и повече работни места, и повече бизнес, каза държавният глава и подчерта, че говори за отбранителни способности.

По думите му никой в държавата няма намерение да напада когото и да било, нито планира подобно действие. Коментарът му дойде, след като от БСП и АБВ изразиха опасения, че страната ни може да бъде използвана като плацдарм за нападение заради Украйна, от което пък да последва обратна реакция към нас от Москва.

Президентът апелира да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана.

Това е важно както за армията ни, така и за нейните способности, за мотивацията й, но и за международния авторитет на страната и репутацията й на надежден партньор в Алианса, коментира той.

Президентът припомни, че решението в Уелс на срещата на НАТО е категорично - за ненамаляване на парите за отбрана, с постепенно, за 10 години напред, плавно увеличаване до достигането на 2 процента от БВП.
Това решение е политически обвързващо, посочи президентът Плевнелиев и добави, че е отговорност на ръководството на държавата да гарантира неговото изпълнение.

Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран в хода на изпълнението на финансовата година 2015, каза  Плевнелиев.

Относно създаването на координационен център на НАТО в София, президентът припомни, че той е част от отбранителния план за готовност на Алианса, одобрен на срещата в Уелс, с цел по-добра координация при нужда, логистика и подготовка на съвместни учения и действия за повишаване на отбранителни способности.
 
„Апелирам за здрав разум и спиране на манипулациите в парламента и на българското общество като цяло. Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, подкрепяно от „Атака“, продължена е от служебното правителство и ще бъде довършена от настоящото правителство. Нека тези, на които им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация, с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на база на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество по този безцеремонен начин“, призова държавният глава.

Той увери още, че не е обсъждана мобилизация на резервисти и запасняци и не вижда каквито и да било фактори, които да налагат подобно действие.

„Няма механизми по българското законодателство, които да позволят скрита тайна или каквато и да е подобна мобилизация. Това са абсолютни лъжи. Считам, че е недопустимо да търсим каквито и да са тяснопартийни или политически изгоди на гърба на най-естествените страхове на българския народ и с ясното съзнание, че говорим неща, които са много далеч от истината. Това не е поведение на отговорни политици, затова е учудващо с каква лекота към подобни лъжливи тези се прикрепят и политически сили, които съвсем доскоро непоколебимо заявяваха евроатлантическата си ориентация“, обвини Плевнелиев и допълни:

"Когато говорим за мобилизация, нека да е ясно, че тя се обявява с указ на президента, по предложение на Министерския съвет. Нито съм получавал от правителството, още по-малко съм обявявал подобна мобилизация“, заяви Плевнелиев и добави, че подобна тема никога не е обсъждана и той не вижда фактори, които да налагат това.

Той съобщи, че през март ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Президентът посочи, че проблемът със зависимостта от Русия по отношение на основни видове въоръжения е изключително сериозен. „Армията трябва да бъде оставена на спокойствие да  изгражда своите способности, да се адаптира към новите реалности и да постигне съвместимост с партньорите - само така можем да гарантираме националната сигурност“, заяви Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами , тогава защо се прави бе недоразомение нещастно, след посещението при кралицата на Англия говориш глупости който и на теб не са ясни; така ли можеш да защитиш Българските интереси , че защо ще се прави нещо което няма да работи особено когато го правят американците , не знам да са направили нещо което не работи , ама още малко и сам ще си повярваш ;искаше съд този който искал да станем 16 република но не станахме , а ти който ни направи на друга държава за какъв съд трябва да преживееш
219
1
 
0
 
! Отговори
93241 преди 9 години
добре де поне 10 завода УСА да ни направят и ще им робувам ама само за войник нема да стане
218
1
 
4
 
! Отговори
янка преди 9 години
усети дебелия и започна да се оправдава .... при намеса на Русия в конфликта за една седмица всичка ще бъде решено ,познай в коя полза
217
1
 
2
 
! Отговори
не за дебили преди 9 години
Жестовете не са без значение,послушнико-президент!Изнесе ли ***?
216
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАбе вие двамата с Плевнята да не сте израсли в един и същ тъпанариум? То и децата не вярват вече на Фашингтонските лъжи...Те да дойдат янките тука пък да го видя Плевнята как ще ги спре...Ще им каже - Моля ви, нали обещахте?! Хаха, наивници...
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** - де .......... .
214
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A това, че нацията е изгладняла и обезверена, как се нарича?Удоволствие и просперитет или мъка и СТРАДАНИЕ?По-добре да умрем във война, отколкото в АГОНИЯ!!!
213
1
 
10
 
! Отговори
до Плевнялиева преди 9 години
Лъжеш продажна гад, лъжеш!
212
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнята има излъчване на вътрешното покритие на канализационна тръба.
211
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ-СЛАБИЯ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО СМЕ ИМАЛИ!
210
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, подкрепяно от Атака, продължена е от служебното правителство и ще бъде довършена от настоящото правителство."-Този лъже като дърт ***.Решението е взето в Уелс от него и служебният министър.
209
2
 
11
 
! Отговори
До 274 преди 9 години
А, бе "умник" смотан с промито мозъче...Ми гледай картата от Дунав на юг. Цялата тази територия е завоювана от Кубрат.Ми гледай територията на САЩ, от океана навътре всичко това е заграбено от янките.Само в САЩ са ликвидирали напълно над 200 местни народа, а расова сегрегация в САЩ имаше до към 70-те години (спомни си Мартин Лутър Кинг).И накрая някакъв поклонник на *** тука ми развива теории за демокрация и каква част от Русия не била нейна?!Ако теб те слуша някой, трябва да закрият САЩ
208
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи, не си получавал искане...А ако го получиш,ще нападаш ли?Докато ти си ни президент ще нападаш когото ти кажат американците.Само Иван Костов и то като м-р предсдател не позволи да преминат американски самолети над наша територия за да убиват хора.Но ти си далеч от неговото ниво.Ти си просто една шушумига,която прави това което каже Боко,а той това което кажат Меркел и Обама.Да тежи на съвестта на тези,които ви избраха.
207
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЛЕВНЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ, ПЛЕВНЯЯЯЯЯЯЯЯЯ, ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ, ЧЕ НАЙ-ОПАСНИ СА ПОЛУ ГЛУПАЦИТЕ КАТО ТЕБ!!!
206
3
 
2
 
! Отговори
Тъман съъъ сафирясах преди 9 години
Ааа Роска, аркадаш ба ..... тъ питам. *** държафата много пари щияла да дава да .... как му викат...а де .. не лепят ... аа санират къщята. Милион, чи чак и два съ чува.Аркадаш, ти нъл си у строителството ! Аз както я разбирам тая рабутъ ши намажиш май, аааа? Ша пусниш ли гювеч малку? Ни сми лакуми ний, идно 500 иляди стигат. Аркадаш, а ди ба ..
205
3
 
30
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Нито съм получавал искане, още по-малко съм обявявал мобилизация, посочи президентът"Обяви мобилизация ,но искам да си в моя взвод.Ще те накарам само за три дни да станеш най-големия пацифист на планетата. Гъзолизец ,а не президент.
204
2
 
21
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
По отношение на зависимостта от Русия по отношение на въоръжените питайте тези които разбиха военно промишления комплекс, понеже тук се правеха ( и още се правят ) , автомати , пистолети , РПГ,СПГ разни МТЛБ и други такива по лиценз. Но повечето фабрики бяха докарани до фалит от разни демократи и сега ще се купува от НАТО-вските ни "приятели" на безумни, но демократични цени.
203
2
 
25
 
! Отговори
Мобилизация?Супер! преди 9 години
Дайте оръжие на хората и ще усетите народната любов,но тогава онази *** мутра няма да има кой да го спаси,всички вие там с имунитета-крадците,лъжците и престъпниците няма да знаете на къде да тръгнете и ще повръщарте с кръв краденото!Ще ви санираме:Безплатно!
202
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се увеличат парите за отбрана нали ще подпомогнем икономиките на страните откъдето ще купим оръжие, а не нашата. Пак големите оръжейни концерни ще напълнят гушите за сметка на бедните българи.
201
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентче, колкото по- бързо ти изтече мандата, толкова по-добре. Ти си страхотно недоразумение и е хубаво, че нямаш много власт, че не знам тогава какви би ги забъркал. Но спри да ходиш из държавите и да плямпаш глупости, че се излагаме както никога до сега. Да не говорим каква *** си и колко явно лобираш, все едно ние пасем трева. По- добре се скрий до края на мандата си и не се показвай