ДПС предлага: Данъчно облекчение за семействата без месечни помощи за деца

Хасан Адемов: То да бъде до размера на месечните помощи
Обновена: 11 фев 2015 14:36 | 11 фев 2015 14:36,
15
ДПС предлага: Данъчно облекчение за семействата без месечни помощи за деца
Снимка: архив, Булфото

Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов ще предложи семействата, които не получават месечни помощи за деца, да получат данъчно облекчение. Това каза той пред БНР, като изтъкна, че трябва да има равнопоставеност.

Адемов посочи, че идеята на социалното подпомагане навсякъде по света е да бъдат подпомогнати тези, които не могат да се справят сами или с помощта на своите имоти и своите близки. И допълни, че „може би тези, които не получават месечни помощи за деца заради по-висок доход, трябва да бъдат подкрепени по друг начин“.

И в момента законът дава право на данъчно облекчение за родители, но то е в минимални размери, посочи още експертът. И поясни, че затова предложението ще бъде за облекчение до размера на месечните помощи. Адемов обясни, като даде пример - ако семейството получава месечна помощ от 130 лева за три деца, сумата да се умножи по 12 и получената сума да се приспада от годишната данъчна декларация.

Тази идея според него трябва да влезе в дискусията по промените в Закона за семейните помощи, за да се преодолее напрежението около предстоящите законови промени.

Припомняме, че преди дни Ивайло Калфин представи законопроект за семейните помощи, според който непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от правото да получават помощите. Предлага се още изцяло нов модел за получаване на детски добавки – не за дете, а за семейство в зависимост от броя на децата в него.

Според Адемов в проекта на социалното министерство, представен преди дни от Ивайло Калфин, преобладават наказателните мерки, а дисциплиниращите са по-малко. Той смята, че част от мерките са дискриминационни, защото основната цел на семейните помощи - да подкрепят отглеждането на децата в семейна среда, е обусловена от наличието на дете в семейството, а не от възрастта на родителите. Поставянето на възрастова граница е пряка дискриминация по отношение на родителите и на децата им, смята той.

Според него е важна е превенцията чрез образование и социално включване. „Ако тези деца от ранна възраст – в детските ясли, в детските градини, в училищата получат необходимата подкрепа – здравна, психологическа и образователна, те няма да стигат до това явление да раждат деца в ранна възраст“, каза той.

Председателят на социалната комисия потвърди, че от ДПС не са съгласни с явлението „деца раждат деца“, въпреки че в парламентарна група има хора, които смятат, че има традиции в определени общности, определена народопсихология и начин на живот, които допускат това явление.

Милена Златарова, член на УС на Асоциация „Родители“, също коментира, че в предложенията за изменение на Закона за семейни помощи не се вижда подкрепа за работещите родители. Асоциацията също е предлагала в Закона да залегнат и данъчни облекчения за работещите родители, но досега не са срещали разбиране. Според нея трябва да се помисли и за подпомагането на студентките - майки, като е възможно държавата да поеме таксите им в университета.

Четете още икономически новини в Investor.bg


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
БРАННИК преди 7 години
Плащай ги ти, аз няма да хрантутя ***!
9
0
 
2
 
! Отговори
До №9 ?!? преди 7 години
Не мога да те разбера.Казваш, че "правилата трябва да са за всички в тази държава". Но 90% от един малцинствен етнос у нас живее, без да внася в хазната нито стотинка, а източва по-голямата част от парите за социално подпомагане.Заради тези хора,не получават детски надбавки една голяма част от семействата,в които пълнолетните членове работят и плащат данъци.Предложението,за което става въпрос, е всъщност добро - тази несправедливост да се поправи,като се връщат част от парите от внесения данък
8
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Аз не съм съгласен правилата трябва да са за всички в тази държава, не може да има раздвление на такива който плащат данаци и такива който не! ДПС - то само за сепаратизъм и разделение в нацията прокарва, това правят от доста време и то само с *** предложения!
7
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
И това дойде от ДПС??! Да не са слънчасали тия та изтърваха нещо разумно по погрешка?
6
1
 
7
 
! Отговори
"... превенция преди 7 години
образование и социално включване" - за целта, децата от проблемната общност да получавали подкрепа в яслите, детската градина и училището.Местата в яслите и детските градини, за съжаление, са ограничени. Предимство там следва да имат децата на онези майки, които работят или са студентки, защото на техния труд и на данъците им разчита България.Не разбира ли Адемов, че поражда социално напрежение, когато изисква предимствата да са за децата на онези, които си стоят у дома на социални помощи?!
5
1
 
4
 
! Отговори
Традиции наОбщността преди 7 години
нейната психология и начин на живот се променят с времето, Адемов.Тези промени зависят от развитието на производителните сили - усъвършенстват се средствата за производство, което пък налага повишаването на квалификацията на работещите.Поощрявате ли това, че една общност живее през 21-и век в Европа, но продължава да спазва традиции, възникнали през пещерната епоха и просъществували до Средновековието?Запазва такива традиции онзи, който не участва в трудовия процес, но има кой да го хрантути!
4
1
 
13
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Традиция било раждането от малолетни - ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. Хлабавата ни държава и неприлагането на наказателни мерки допуснаха и създадоха тази традиция!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Ами те братята роми и без това не плащат никакви данъци така че може да им направят облекчения каквито си искат и колкото си искат.
2
0
 
28
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
"Поставянето на възрастова граница е пряка дискриминация по отношение на родителите и на децата им, смята той".Не виждам дискриминация в предложението на г-н Калфин.Мястото на децата е в училище , а не в родилните домове.Съжителството с непълнолетни и малолетни е наказуемо от закона.Стига вече с този бизнес-раждаме деца, пък държавата да ги гледа.
1
2
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
НЕЕЕ...ХАСАНЧО..ТОВА ГО ПРЕДЛОЖИ ДА ГО НАПРАВИ ЕРДОГАН..ЗА КЮРДИТЕ В ТУРЦИЯ...ПЪК ТОГАВА ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ТЕ ПОДРЕЖАТ ПАК АМА СДНА ГЛАВА НАДОЛУ...ЕНИЧАРИН МРЪСЕН