Разсекретяват доклада с нарушенията в "Червеи"-те

Пращат го до ВСС още утре
Обновена: 12 фев 2015 17:47 | 12 фев 2015 17:37, Камелия Цветанова
13
Разсекретяват доклада с нарушенията в "Червеи"-те
Веселин Вучков Снимка: архив, БТА

Докладът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства за констатираните нарушения при използването на СРС-та при разработката „Червеи“ ще бъде разсекретен и изпратен на ВСС. Това обяви председателят на парламентарната комисия за контрол върху службите Димитър Лазаров от ГЕРБ, след като на днешното заседание на комисията бяха изслушани вътрешният министър Веселин Вучков и шефът на бюрото Бойко Рашков.

Още по темата
По думите на Лазаров разсекретеният доклад ще бъде изпратен на ВСС още утре, а на следващото си заседание комисията ще изслуша и лица, пряко свързани с разработката.

Вътрешният министър съобщи, че тече дисциплинарно производството срещу няколко служители от дирекция „Сигурност“ в МВР, защото те са използвали СРС-та в разработката.

В същото време той призна, че бившият директор на дирекцията в момента вече е служител на ДАНС и това малко затруднява проверката.

От доклада на Бюрото е станало ясно, че не е имало резултати и не е установена никаква информация, която да е събрана от използваните СРС-та. Според Лазаров това е странно, защото СРС-та са прилагани в дълъг период от време.

Бюрото обаче няма как да установи дали е източвана информация от масивите на МВР.

„Тук има нарушаване на Закона за СРС, недостоверни мотиви, изключително дълъг срок, липса на каквато и да е информация, която да показва някакъв прогрес в конкретното оперативно дело и кое е налагало тогава да се продължава използването на СРС-та? И още нещо - обект на СРС-тата е автоматизирана информационна система на МВР, нещо, което не се е случвало“, коментира Вучков.

Той призна, че в доклада на Бюрото са констатирани и системни проблеми и лично той е обезпокоен от този факт.

Вътрешният министър призова да се направи промяна в законодателство или с организационни мерки да не се позволява повече да има такива пробиви, защото иначе скандалите ще продължат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: докладразработка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опитват се да ни будалкат! За какво 'източване' става въпрос? Тези хора така или иначе са имали достъп до системата - ако искаш да 'точиш' какъв е проблема? И какво ни натрапват тези 300 дни? И един ден е достатъчен да смъкнеш данните. Нещо съвсем друго има - но никой не казва какво е!
6
0
 
4
 
! Отговори
червей преди 9 години
Само какво отношение имат правоимеещите към народа. Трябва да се издири кой лично е дал кодовото име червеи на разработката и да бъде обществено порицан за деянието. Препоръчвам на БСП - ДПС - Атака да участват активно в предаването му на народната воля. В противен случай този факт ще бъде често напомнян.
5
3
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Другарите от службите пак се издъниха.Тоя път допуснаха мафията да бръкне в масивите и да извлече цялата информация или да "почисти" такава информация ,уличаваща ги в голямата кражба и контрабанда.Повтори се номера с досиетата-и тях "почистиха".Е ,вече тръгваме към Европата с " почистени комунисти"
4
5
 
6
 
! Отговори
Простотии! преди 9 години
Пълни простотии, за да има с какво електоратът на ГЕРБ да си тренира сивото вещемтво.
3
3
 
13
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Котилото е в ДАНС. Там се събира *** и трябва да се рине издълбоко.
2
5
 
15
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Другарю уж анонимен от километри ти червенее з----а . *** гласуваха за БСП-ДС , които винаги когато са били на власт са ограбвали и мамели хората . Никаква пропаганда не може да убеди никой. Народа повече не желае на власт БСП-ДПС-ДС .
1
5
 
9
 
! Отговори
Пиар акция "Чер преди 9 години
Пиар акция "Червеи". Храна за журналистите, телевизиите, за коментарните им студия, отвличане на вниманието за определено време.