Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм

Горанов: Ще получим парите с нисък лихвен процент
Обновена: 12 фев 2015 19:04 | 12 фев 2015 16:51,
252
Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Със скандал завърши гласуването в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на подписания от правителството договор за дилърство с четири банки, които да управляват емисиите на дълг на страната в следващите три години. Подписаният договор от правителството е свързан с нов заем от 16 млрд. лева.

Още по темата
В крайна сметка той бе ратифициран. По-рано също имаше казус с гласуването във външната комисия. Първоначално стана ясно, че ратификацията не е приета, но впоследствие пресцентърът на НС уточни, че на заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал, и предложението е одобрено.

В началото на заседанието на бюджетната комисия от БСП попитаха Стоянова дали ще зачете гласа на отсъстващия Георги Търновлийски и тя се съгласи с това предложение. При това положение обаче гласовете бихa станали равни, което щеше да отхвърли предложението. Броят на гласувалите „за“ би съвпаднал с този на въздържалите се и на гласувалите „против“. „За“ гласуваха 9 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център (БДЦ), „против“ бяха трима от БСП (без Търновалийски), а с „въздържал се“ гласуваха петима депутати от ДПС и Патриотичния фронт. Ето защо Стоянова промени решението си с мотива, че е избързала и Търновалийски е нямал уважителни причини да отсъства и няма как да се зачете гласът му.

По време на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че споразумението е сключено незаконно, защото банките са избрани, без да се гласува за това в парламента. Той смята, че това противоречи на Конституцията, а МФ е сгрешило, като не е публикувало разчети за това как ще се разходват парите, но и какви лихви ще се плащат по задълженията през годините.

Гечев отново повтори, че е опасно българската икономика да се товари с дългове за 8 млрд. евро, и затова е категоричен, че това споразумението не трябва да влиза в сила.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев смята, че навлизането в дългова спирала може да се изостри. Според него трябва да се намери адекватен отговор защо за 8 години страната ще увеличи дълга си близо 2,7 пъти.

Той се позова на данни, според които през 2009 г. делът на дълга като част от БВП е бил 12,6%, или 9,7 млрд. лв., а през 2017 г. се предвижда да нарасне до 31,3% от БВП, или до 27,4 млрд. лв. За 8 години повишението е в рамките на 17,4 млрд. лв.

По думите на Цонев именно съотношението на дълга към БВП е индикаторът за реформи. Той е на мнение, че са нужни сериозни мерки не само по отношение управлението на дълга, но и за публичните разходи. „Виждаме начините, по които ще се вземе дългът, но не и начините, по които ще се намалява“, заяви депутатът от ДПС.

Министърът на финансите Владислав Горанов призова членовете на Комисията по бюджет и финанси да не използват трибуната за политически лозунги и да говорят за поддържането на бюджетни излишъци и за намаляване на дълга.

Пред журналисти финансовият министър сподели, че изборът на банките Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG е направен съобразно сключения договор за мостов кредит. През декември банките предоставиха 1,5 млрд. евро на правителството. По думите на Горанов уговорката е впоследствие този заем да бъде рефинансиран.

По отношение на заложената максимална лихва по заемите от 10% той коментира, че лихвеният процент се залага като бенчмарк в предходни договори за дилърство от 2010 г. насам и увери, че това лесно може да се провери. Финансовият министър добави още, че лихвеният процент, по който ще получим парите, ще бъде нисък, близък до пазарния, защото, по негови думи, пазарите са свръхликвидни.

Максималният срок до 30 години, залегнал в законопроекта за ратифициране на дилърство с четирите банки, може да се използва с цел по-добро управление на матуритетната структура, тъй като в последните години е имало струпване на падежиращи облигации, поясни още Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няколко варианта:1. Парите се изразходват за въоръжаване - защото НАТО е на прага на война, а ние сме коректен партньор и страдаме заедно с господарите. Лихвите плащаме също на тях. Полза - потупване по рамото.2. Инфраструктура - караме по нови магистрали, които са построени от компании на господарите, на тях плащаме и лихвите и таксите - ехаа!3. Инвестиции - господарите настаняват още свои компании, които замърсяват околната среда, а ние им осигуряваме евтина работна ръка. И плащаме лихвите
133
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 4-5 месеца ми блъскахте минуси за коментара ми,че България е ТОТАЛНО в дългово блато от което няма да излезе НИКОГА!!!!!!Хайде да изтеглим СЕГА тези 16 милиарда,ще папкаме 3-4 години,после няма да можем да ги погасяме,ще изтеглим нов заем от някакви си 25-30 милиарда за да рефинансираме сегашния и...............така до ГРЪЦКИЯТ МОДЕЛ от който отърване НЯМА!!!!
132
1
 
35
 
! Отговори
тръндю преди 9 години
аман от образовани.......а, и честито българи..очевидно малко хора разбират какво се случва,но нищо,така ни се пада,на такъв народ.....
131
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха-ха-ха... Не може да бъде! От първи март детските градини в гр. Търговище ще са безплатни!
130
23
 
5
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Голяма мъка налегна другарите и депесарите. Бавно но сигурно техните хора си заминават от властта и отиват в девета глуха. Най после държавата ще си отдъхне от тях и ще тръгне по пътя на развитието и прогреса. Сега като им спретнат един мораториум за износ на необработена дървесина и забранят в язовирите да се гледа риба почват и да гладуват , защото те са неграмотни и нищо не умеят да работят .
129
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво стана бе герберастки, нали много ревахте против заемите, нали държавата щяла да фалира при нов заем, а вие вече изтеглихте два?
128
0
 
10
 
! Отговори
мошеник преди 9 години
Société Générale не е ли тази банка, в която работеше мошеника Jérôme Kerviel? Който измами банката с 5,5 милиарда евро? Без някой от банката да го усети?
127
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За един милиард заем, искан от Орешарски, се вдигна вой до небето от"протестиращите". Как ще ги плащат и внуците. Хайде на бас, че за 16 милиарда няма да има протести. Че кой да протестира, ей тъй, без пари. Пък и които протестираха, вече са се уредили. Горката България!
126
3
 
25
 
! Отговори
ГЕПИ преди 9 години
Българи, много скоро след този заем бойко ще бутне валутния борд, и който има спестявания ще се хапе отзад! И след това за успокоение на потърпевшите ще въведът еврото...
125
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фискалния се стопи през миналия мандат. Орешарски изтегли един милиард и "умните и красивите" скочиха и викаха оставка. Направиха сайт Нооерашарски а Боце профука фиска, тегли няколко милиарда кредит сега още 16 милиарда аз се чудя къде са "ранобудните" ?
124
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,умните и интелигентните,къде се скрихте бе.Оглушахте ли,ослепяхте ли,окуцяхте ли,онемяхте ли,оглупяхте ли.Оревахте орталъка за 1,5 милиарда,а сега се взима заем от 16 милиарда,който ще затрие тази държава,а вие сте се покрили като торни червеи.Ах,всъщност забравих,че вие вече сте министри,съветници тям подобна *** в новата власт и сега точите лиги за тези парички.
123
20
 
1
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Joncho , разбираемо е , че искаш да плюеш ГЕРБ ама не знаеш как , защото си необразован червен *** . Най големите пешлигари са бившите финансови министри Чобанов и И оня при царя най големия мошеник . А защо е така попитай някой който знае .
122
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оръжия ще се купуват то е ясно.Въпроса е какви?!
121
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов напусна предишния парламент защото не могъл да се развива и приятелите вече станали милионери .Е сега и той става милионер
120
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До политологНито 2009 нито 2014 народа не даде мандат на боко. Той си го взе - първия път с купени депутати, втория с купени партньори....
119
2
 
12
 
! Отговори
иво преди 9 години
След няколко месеца БСП се връща във властта така че гербери крадете като за последно това ще ви е ***.А такива Касандри като вас слушаме от 25 години и вси не познавате.
118
0
 
8
 
! Отговори
без срам преди 9 години
Citigroup не е ли тази банка, която получи Public Eye on Davos, за това, че държи милиардите на корумпирани държавни служители, включително и петте милиарда долара, откраднати от казната на Нигерия от диктатора Сани Абача?
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да се храни полиция... ..военни и жепейци
116
5
 
23
 
! Отговори
Joncho преди 9 години
Този младеж големи бели ще направи на бъдещите поколения. За финансов министър нормалните страни слагат човек с опит , а не пешлигар.
115
2
 
12
 
! Отговори
иван преди 9 години
заема е за крадене ама докато има *** тикви които избират баш тиквата все ще е така!Хак да ви е догодина пак гласувайте за него а той ще ви е.. ***..та!