Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм

Горанов: Ще получим парите с нисък лихвен процент
Обновена: 12 фев 2015 19:04 | 12 фев 2015 16:51,
252
Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Със скандал завърши гласуването в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на подписания от правителството договор за дилърство с четири банки, които да управляват емисиите на дълг на страната в следващите три години. Подписаният договор от правителството е свързан с нов заем от 16 млрд. лева.

Още по темата
В крайна сметка той бе ратифициран. По-рано също имаше казус с гласуването във външната комисия. Първоначално стана ясно, че ратификацията не е приета, но впоследствие пресцентърът на НС уточни, че на заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал, и предложението е одобрено.

В началото на заседанието на бюджетната комисия от БСП попитаха Стоянова дали ще зачете гласа на отсъстващия Георги Търновлийски и тя се съгласи с това предложение. При това положение обаче гласовете бихa станали равни, което щеше да отхвърли предложението. Броят на гласувалите „за“ би съвпаднал с този на въздържалите се и на гласувалите „против“. „За“ гласуваха 9 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център (БДЦ), „против“ бяха трима от БСП (без Търновалийски), а с „въздържал се“ гласуваха петима депутати от ДПС и Патриотичния фронт. Ето защо Стоянова промени решението си с мотива, че е избързала и Търновалийски е нямал уважителни причини да отсъства и няма как да се зачете гласът му.

По време на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че споразумението е сключено незаконно, защото банките са избрани, без да се гласува за това в парламента. Той смята, че това противоречи на Конституцията, а МФ е сгрешило, като не е публикувало разчети за това как ще се разходват парите, но и какви лихви ще се плащат по задълженията през годините.

Гечев отново повтори, че е опасно българската икономика да се товари с дългове за 8 млрд. евро, и затова е категоричен, че това споразумението не трябва да влиза в сила.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев смята, че навлизането в дългова спирала може да се изостри. Според него трябва да се намери адекватен отговор защо за 8 години страната ще увеличи дълга си близо 2,7 пъти.

Той се позова на данни, според които през 2009 г. делът на дълга като част от БВП е бил 12,6%, или 9,7 млрд. лв., а през 2017 г. се предвижда да нарасне до 31,3% от БВП, или до 27,4 млрд. лв. За 8 години повишението е в рамките на 17,4 млрд. лв.

По думите на Цонев именно съотношението на дълга към БВП е индикаторът за реформи. Той е на мнение, че са нужни сериозни мерки не само по отношение управлението на дълга, но и за публичните разходи. „Виждаме начините, по които ще се вземе дългът, но не и начините, по които ще се намалява“, заяви депутатът от ДПС.

Министърът на финансите Владислав Горанов призова членовете на Комисията по бюджет и финанси да не използват трибуната за политически лозунги и да говорят за поддържането на бюджетни излишъци и за намаляване на дълга.

Пред журналисти финансовият министър сподели, че изборът на банките Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG е направен съобразно сключения договор за мостов кредит. През декември банките предоставиха 1,5 млрд. евро на правителството. По думите на Горанов уговорката е впоследствие този заем да бъде рефинансиран.

По отношение на заложената максимална лихва по заемите от 10% той коментира, че лихвеният процент се залага като бенчмарк в предходни договори за дилърство от 2010 г. насам и увери, че това лесно може да се провери. Финансовият министър добави още, че лихвеният процент, по който ще получим парите, ще бъде нисък, близък до пазарния, защото, по негови думи, пазарите са свръхликвидни.

Максималният срок до 30 години, залегнал в законопроекта за ратифициране на дилърство с четирите банки, може да се използва с цел по-добро управление на матуритетната структура, тъй като в последните години е имало струпване на падежиращи облигации, поясни още Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
0
 
! Отговори
ДД преди 9 години
всеки път си казвам- ето сега вече ударихме дъното ...и всеки път разбирам, че има още да пропадаме надолу, надолу...
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16 милиарда заем за 30г. с 10 % лихва. За една година лихвата е 1,6 милиарда. За 10г.=16 милиарда. За 30г.=48 милиарда. Плюс главницата 16+48=66 милиарда евро= 132 милиарда лева? Кой и как ще връща заема като икономиката не работи? Ами предишните заеми?Откъде българите ще връщат тези огромни средства? Няма ли нормални хора в тази държава?Та с тези пари може да се направи АЕЦ и той да ги изплати! С тези пари какво ще се прави? Ще се откраднат? То май да си идва Дянков е най добре!
192
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 234 .....Но тогава България имаше икономика и производство и можеше бързо да възстанови тези пари а сега е опустошена окрадена и ограбена държава.Невъзможно и с данъци от населението да се връщат дългове.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При бай Тошо външният дълг бе оборотен и беше в размер на 8 млрд а сега този дълг е вече над 60 млрд!Сметнете кой и докога ще го връща?
190
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Много се радвам, че този път всички ние сме на едно мнение !
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИСКАМ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ЗА ВСЕКИ ПОХАРЧЕН ЛЕВ ОТ ТОЯ ЗАЕМ.ТИЯ ПАК НИ ИЗРАБОТИХА
188
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наивници, това е държава на .. и ... вие само живеете в нея.
187
0
 
6
 
! Отговори
PATRIOT преди 9 години
VE4E VSI4KO SE RAZBRA NOJAT OPRIA DO KOKALA NARODE GRABVAITE DARBETA PU6KI I PI6TOVE IDA GI IZMETEM TIA GADOVE NA4ELO S TIKVATA DINIATA I VSI4KI GADOVE
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали ти дава пари ЕС или Русия, все си се продал.
185
3
 
8
 
! Отговори
Продават ни преди 9 години
Този заем в България няма да влезе. Оставете лъжливите формулировки на Горанов. Това е заем да подпомогне Федералния резерв на Щатите или фалита на Европейската банка, която тръгна по пътя на Федералния резерв и ще пусне в обръщение нови 11 трилиона евро, които трябва да имат покритие. Ние сме жертва на Евросъюза. Естествено е, че висшестоящите ще се облажат.Бедата е, че освен АТАКА, всички останали партии в различна степен са продажни, дори Македонците и Фронта на Симеонов.
184
2
 
5
 
! Отговори
granderon преди 9 години
Това си е тотално заробване... 17млрда струва една кратка пръдня на американската армия - могат да ни купят, докато обядват. Иначе давай, още може само на 30% сме. Земи гърците някъде към 200-300, германците са около стотачката от БВПто
183
4
 
17
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Народе, като нямаме допир до властта не значи че сме без вина! Има един единствен българин между политиците, който говори все истини - луд е, казваме, лъже, знаем ги тези работи?! А на всички останали дето открито крещят - можем правим, зад нас е ЕС, САЩ, евреите - лакействаме! Точка! Избори няма да докарат Сидеров защото евреите броят гласовете - въстание! - преврат, и Волен Сидеров вожд! Президентска република! Затворите препълнени с 25 годишната гнус! Никакви разговори с окупатора, а куршум!
182
1
 
19
 
! Отговори
ПОРЕДЕН ТЕАТЪР преди 9 години
АКО НЕ БЕШЕ ДОШЪЛ ДЖОН КЕРИ В БЪЛГАРИЯ И АКО НЯМАШЕ СРЕЩА МЕРКЕЛ С БОЙКО,ЗАЕМ НЯМАШЕ ДА ИМА,100% СЪМ СИГУРЕН ЧЕ БОЙКО НАПРАВИ СДЕЛКА С ТЯХ ЗА НЕЩО???!!! ЗА ПОЛЗА НА ЕС И АМЕРИКА!!!
181
1
 
19
 
! Отговори
мастика преди 9 години
Поне 1/2 от пишещите тука за гласували за тия от ГРОБ 100%,аз не съм !Да ви е честито заробване на пра пра внуците ви !!!!787
180
2
 
18
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Заема може и да мине,ама правителството ще си замине!
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
baader-meinhof.........................................................
178
1
 
2
 
! Отговори
info. преди 9 години
Вместо да взимат тези заеми,да вземат да премахнат или намалят ДДС.Почти всеки търговец ощетява държавата с това ДДС
177
0
 
2
 
! Отговори
OMFG преди 9 години
До Анонимен 208Volen Siderov tazi jarka zvezda na bulgarskiq patriotizam koqto 1 lev ne e otkradnala za da otide na hotel v centura na Parij i nikoga ne se e bil s diplomati po samoleti da si pokaje selqniqta i da se pravi na vajen na policai! SAMO VOLEN! Samo toi 6te opravi maika Bulgaria!!
176
0
 
28
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Страната ни в разруха. Остана да крадат от заемите. Проклети гербери. Не си мислете, че сте хванали Господа за пеша. Вчера вечерта имало някакви ухаещи пръски на София!
175
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов Ти тиквунска калинка , може да се окаже след почти гарантирания ти престой в Затвора твойте деца да плащат ДЪЛГ взет за нови бараки марка БМВ и разходки със самолетчета.