Външната комисия в НС отхвърли новия заем от 16 млрд. лв.

ГЕРБ и РБ не успяха да убедят ПФ да ги подкрепи
30
Външната комисия в НС отхвърли новия заем от 16 млрд. лв.
Снимка: архив, Reuters

Комисията по външна политика в Народното събрание отхвърли законопроекта за ратифициране на подписания договор от правителството за изтегляне на нов заем от 16 млрд. лева.

Още по темата
Договорът за дилърство е между България и Ситигруп Глобъл Маркетс лимитид, HSBC Банк, Сосиете Женерал и Уникредит Банк. "За" гласуваха 9 народни представители от ГЕРБ и РБ, "против" бяха трима от БСП, а с „въздържал се“ гласуваха шестима депутати от ДПС, ПФ и БДЦ.

Така заемът раздели и управляващите, защото ГЕРБ и РБ не успяха да убедят ПФ да ги подкрепи.

Патриотите заявиха, че са изненадани от решението на кабинета.

Все пак водещата комисия по финанси и бюджет в парламента все още не е обсъждала проекта.

По време на обсъждането финансовият министър Владислав Горанов отхвърли обвиненията на БСП, че се трупа огромен дълг, който ще се плаща десетилетия напред.

Според левицата заемът ще вкара България в „гръцки сценарий" и огромната сума се взима, за да се превъоръжава армията.

Горанов отново повтори, че със заема ще се рефинансира държавен дълг и ще служи за запълване на държавния дефицит, без обаче да уточни какви фискални липси ще покрият тези пари.

След като не получи подкрепа във външната парламентарна комисия, Горанов изрази категоричност, че предложението му ще бъде подкрепено от комисията по финанси и бюджет.

Договорът е подписан на 6 февруари, но за него се разбра едва вчера.

Той предвижда максималният срок за връщане да е 30 години, а лихвата е до 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Аййй преди 9 години
10% годишно или за целия период. Ако е годишно......... айййййййй........
20
0
 
9
 
! Отговори
хах преди 9 години
Нали това правителство щеше да прави едни остро наболели реформи....вместо това се опитва да открадне пенсионните фондове и да зароби народа с 16 милиарда лева....ужас...
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто не знам какво е това безочие за още 8 милиарда. Когато Орешарски поиска 4 милиарда Бойко му дръпна една прочувствена реч за българския данъкоплатец, който щял да се зароби за десетки години да ги връща.
18
0
 
14
 
! Отговори
бунзен преди 9 години
на Боко селските номера - искаме много, отказват ни, искаме по-малко, шанса да ни откажат е по-маъл, ще пробват пак, с по-малка сума, не 8 а 6 например. нали не мислите, че е приключило всичко?
17
0
 
15
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 9 години
10%-за *** ли ни имат?Готви се голямо крадене,това с КТБ бледнее
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vsichki idvat na vlast za da KRADAT.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе колко плаща тоя ББ на Ср. Йос. на година бе?*аси,пари не му стигнаха,каква е тая вноска незнам....
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ и по време на предния си мандат изхарчиха 4 милиарда от държавния резерв и увеличиха държавния дълг с милиарди, и сега се готвят да направят същото. Вече няма натрупан резерв от предните правителства, който да може да се харчи, и сега искат направо 8 милиарда евро. Тяхното управление е трагедия за България.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов и Стоянова твърдят, че голяма част от искания заем е за рефинансиране на "стари дългове". Ами господа от ГЕРБ и РБ - кажете кои са тези стари дългове, защо не се обслужват (няма дълг, който да не се предвижда как ще бъде изплатен) и кой е отговорен за неизпълнението (ако има такова)? Или по рекетьорски - трябват пари, взимаме заем,който други ще плащат... Къде са финансистите на ГЕРБ и РБ (сегашните действия показват остра липса на такива)?
12
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Щом не стигат, нека да са 50млд.Пак ще има недоволни и гладни.
11
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че след 1 година протести пред парламента, бе свален комунизма форевър. Пеевски бе прогонен, а имането му конфискувано! Бе свален и зловредният Олигарски, който щеше да зароби внуците на интелигентните и красиви българи с нов заем за 1 милиард лв.
10
2
 
31
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
ГЕРБ и РБ влизат в тежък популизъм! Не съм очаквал от дясно правителство да увеличава данъците и осигурвките, да вдига пенсиите и социалните плащания. Тук в България всичко е толкова размито, че няма накъде повече. БСП въведоха най-дясната мярка - плоския данък, а РБ който реално е наследник на ДСБ и СДС взима дълг за да увеличат социалните плащания....Хората са ви избрали за да водите дясна политика и да помагате на бизнеса и икономиката. Не залитаите в ляво!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8следвай линка и ще разберешhttps://anonybulgaria.wordpress/2013/07/01/%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3/
8
3
 
2
 
! Отговори
.... преди 9 години
До АлексДа ,но нали повечете скачат че им е писнало от пестене.....
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не казва от кога са тези стари заеми кой ги е взел и за какво са похарчени.
6
0
 
12
 
! Отговори
... преди 9 години
Като гледам тези заеми, дали има възможност част от заема на Гърция да бъде опростен....
5
0
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Мен ме касае чисто академично, но дано не мине, че си е чисто загробване. Не че съм във финансовата сфера ама, чист здрав разум е да свиеш харчовете вместо да взимаш на заем, щото ще се върне многократно по-лошо.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако банкерчетата не взимат тлъста комисионна и нямат изгода, те няма да отпуснат заема. Парите можеше да се набавят от по-високи данъци ако е нужно, вместо от скъпи заеми.
3
2
 
30
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Интересно! Това правителство ще изкара до пролетта максимум лятото!
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, затова Гърция се опъна срещу тези заробващи заеми.30-т години 10 процента лихва.Това са маса пари в джобовете на .......Хомот за българските граждани