Бъчварова с лично мнение: Рано е за смяна на министри

Потенциалът за развитие е все още неизчерпан, смята вицепремиерът
Обновена: 13 фев 2015 14:34 | 13 фев 2015 12:19, Веселина Йорданова
16
Бъчварова с лично мнение: Рано е за смяна на министри
Снимка: Булфото

Все още не е време за смяна на министри, стана ясно от думите на вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.

Заради отсъствието на премиера Бойко Борисов от съвместната пресконференция на четиримата вицепремиери, която отчете 100 дни управление, заместниците му се въздържаха от оценки на свършеното, но по въпроса за кадровите рокади в правителството Бъчварова изрази лично мнение.

„Потенциалът за развитие на правителството в кадровия му състав е все още неизчерпан и перспектива от около една година ще даде шанс на всички, които искат да направят нещо положително“, каза тя.

Още по темата
Бъчварова заяви, че оптимизирането на администрацията се налага заради необходимостта от съкращаване на бюджетни разходи. Това няма да стане механично и по логиката на най-малкото съпротивление, а в дух на конструктивност, коментира тя.

Вицепремиерът уточни, че средният процент съкращения е 10%, но има ведомства, в които той е много по-висок. Тя конкретизира и посоката на съкращенията - в „споделените“ административни услуги.

По отношение на здравеопазването Бъчварова заяви, че поздравява министър Петър Москов за това, че бързо е предложил конкретна и смислена стратегия за реформа. Според вицепремиера тя съдържа добри идеи, които са се появили в последните години.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че за стоте си дни правителството е доказало, че има право на съществуване с това, че работи. По думите му имаме три оперативни програми, готови за одобрение от ЕК и се очаква то да дойде в следващите седмици – „Добро управление“, „Иновации и конкурентоспособност“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. „По „Региони в растеж“ и „Околна среда“ имаме различия, но ще водим спор, докато е необходимо – по отношение на типа бенефициенти, на броя на подпомаганите градове, на някои типове инвестиции“, обясни той.

По думите му от разплатените 1 млрд. евро от еврофондовете през 2014 г. 42% са платени през първите 100 дни на кабинета.

Вицепремиерът Меглена Кунева даде рецепта за пресичане на задкулисието и корупцията – да си спазваме законите.

Кунева каза, че в областта на правосъдието би заложила на публични изслушвания, а в МВР – на редовно минаване на изпит на заемащите длъжности и профилирането им. „15 инспектори работят в момента в МВР, които трябва да проверяват 47 000 души, това не е сериозно“, коментира тя.

Вицепремиерът Томислав Дончев също коментира темата за задкулисието в политиката.
„Светлина, повече светлина е една от марките тежките завеси да се заменят с по-леки перденца или всичко, което се случва, да се случва само на сцената или процесът, който е около сцената, включително този в гримьорните, да бъде достъпен за зрителите“, каза той.

Вицепремиерът Ивайло Калфин пък отново подчерта в отговор на журналистически въпроси, че очевидно някои от участниците в социалния диалог не считат, че са чути, но е готов да приеме всякакви мнения. Той обаче е категоричен, че пенсионната реформа няма да бъде „бутната встрани, позакърпена, да мине мандата на правителството“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Там е работата че преди тези 16 милиарда,взеха още 8 милиарда евро.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам чий са "червиите",но Гъсениците на Цветанов,-нямат равни.Единствения човек който можеше да докаже вината на Цветанов,беше убит.Е от това по-голяма мафия в България за тези 25год. не е имало.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов, Горанов и Лукарски са най-зле. Никакви реформи в болниците и икономиката потъва само дълга расте.
12
0
 
4
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Калфа ти какво се пулиш от дире?Какво чакаш бе? Пускаи ръка пък ти към долните части!
11
1
 
6
 
! Отговори
баиэ Ганю преди 9 години
Гледаи само каква ръка и е пуснал на тази пацафура.Еиии много се обичат тези коалициони партньори.С 14 милиарда нов дълг няма как да не успеят да тушират напрежението ,а имат и силната подкрепа на всичкият запад.Чака ни светло бъдеще.Не е нужно да му мислим за бъдещите внуци и прамнуци.Урааааа,Боико е велииииииик!?????
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такова успешно правителство няма по света. След 100 дни управление 16 млрд. лева да взима кредит !!!
9
1
 
5
 
! Отговори
Безпомощно преди 9 години
И да сменят министри и да не ги сменят, все тая. Правителството ще остане слабо и безпомощно. Но ще управлява дълго зад широкия гръб на САЩ, които им позволяват корупция срещу превръщането на България в плацдарм на НАТО-вската агресия.Назначиха вчера двама лъжливи и безпардонни криминали - простаци за нови зам. министри и затвърдиха твърдото си намерение да крадат и предават българите. Най-емблематичният пример е новата зам. на туризма, мутрата Надя Маринова, официална плагиатка
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-жо Бъчварова аз съм десни възгледи гласувал съм за десни партии но не мога да разбера какво Вие и г-жа Кунева работите в това правителство!!! говорите все за някакви стратегии и реформи дето все не се случват:)) Не разбрахте ли че половината общини следва да се закрият а от там и половината КМЕТЧЕТА И ТЕХНИТЕ ЗАМЕСТНИЦИ ДА СЕ СЪКРАТЯТ в последствие и СЕКРЕТАРИТЕ на въпросните общини. Все в тези мисли мисля това се отнася и за администрацията. Айде стига толкова прах в очите:)))
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бачварова стига си лъгала не ти вярваме
6
0
 
10
 
! Отговори
Писна ни от корупция преди 9 години
Здравейте, зная че едва ли ще има последствия, но ви пиша за следното - ДПС кадрите си откупват от ГЕРБ и АБВ с пари, за да останат начело на митниците, горските, социалните, областните и общински управи. 20 000 лева е цената на един пост, за да те оставят, тъй като хора от СДС и ДСБ имат знания и умения, но нямат пари, затова са оставени на борсата, а ДПС да кажат или покажат списък с техни кадри, останали на работа от Борисов 2, бежанските центрове и митниците бъка с тях, затова и МВР е така
5
3
 
2
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 3. Ха-ха-ха, глас в пустиня.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Защо оставка? Освобождаваш ли ги от отговорност, чрез оставка?А ЗАТВОР ???
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До политологВсички политолози са или платени лъжци, или ***!Политиката е следствие, а не причина за обясняване на каквото и да е в реалността чрез нея!
1
12
 
4
 
! Отговори
политолог преди 9 години
В сравнение правителството на тройната банда БСП-ДПС-Атака-ДС , това правителство се справя повече от добре .